Ezt a helyet nézik meg először a betörők télen: ne hagyd itt semmilyen értékedet!
Az ilyen házakra nagyon kell figyelni a téli időszakban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának Police.hu-n megjelent anyaga szerint a betörők számára télen kiemelt célpontot jelentenek a hétvégi házak, minek kapcsán szeretnék fokozottan felhívni a tulajdonosok figyelmét a megfelelő óvintézkedések megtételére.

Bár a téli időszakban előbbi miatt általában a külterületi rendőri és polgárőri jelenlét is fokozottabb, rendkívül fontos, hogy figyelj a következő szabályokra, amennyiben hasonló, vagy bármilyen olyan ingatlanod van, melyet hosszabb ideig nem látogatsz.

Hova törnek be, és mit keresnek?

A külterületi ingatlanok jelentős része a tulajdonosaik által ősztől tavaszig ritkán látogatott, ezért az elkövetők - a lebukás kisebb esélyének tudatában - ezeken a helyeken próbálnak értékeket szerezni.

A betörők többsége oda hatol be, ahol őt nem látják, ahol gyenge biztonsági rendszert tapasztal, ahol kevés munkával, rövid idő alatt tud a lehető legnagyobb haszonra szert tenni, és ahol a legkisebb az elkövetéssel együtt járó lebukás kockázata.

A betörők általában előre nem tudják, hogy a feltört ingatlanban milyen értéket találnak, de könnyen mozdítható és értékesíthető tárgyakat keresnek, például műszaki cikkeket, híradás-technikai berendezéseket, kerti kisgépeket vagy az udvaron található hulladék vasakat.

Így előzheted meg a bajt

Ahhoz, hogy a hétvégi ház tulajdonosa ne váljon bűncselekmény áldozatává, fontos például láthatóvá tenni az ingatlant, például mozgásérzékelős reflektor felszerelésével, emellett célszerű valamilyen elektronikus vagy mechanikus vagyonvédelmi berendezéssel ellátni, ami megnehezíti az ingatlanba való bejutást.

Az ajtókon legyen legalább biztonsági zár, lehetőség szerint pedig a nyílászárókon rács. Amennyiben elkerülhetetlen, hogy hétvégi házban, pincében jelentősebb érték maradjon, érdemes - értékarányosan - riasztóval is felszerelni az épületet, az ablakokra pedig fémredőnyt felszerelni.

Amennyiben hosszabb időre - különösen a téli időszakban - felügyelet nélkül kell hagyni az ingatlant, akkor abból az értéktárgyakat - elektromos háztartási berendezések, mezőgazdasági kisgépek - biztonságosabb helyre kell vinni, illetve azokat felügyelet mellett kell tárolni.

Készíts fényképeket, egyeztess a szomszédokkal!

Szükséges, hogy a tulajdonos a téli időszakban is alkalmanként kilátogasson a hétvégi házhoz, hogy ellenőrizze a területet, a kertkapuk és a ház nyílászáróinak érintetlenségét - érdemes egyeztetni a szomszédokkal is.

Fontos, hogy a hétvégi házban tartott értékesebb tárgyakról legyen leírás, lista, esetleg fénykép, ha ugyanis mégis baj történik, a bűncselekmény eredményes felderítéséhez ezek nagyban hozzájárulnak.

Ezt kell tenned, ha problémát észlelsz

Amennyiben a hétvégi házhoz kiérkezve azt tapasztalod, hogy ott illetéktelen járt, és vagyon elleni bűncselekmény történt, az eredményes felderítés érdekében hagyd a helyszínt érintetlenül, és hívd azonnal a rendőrséget a 112-es vagy 107-es központi segélyhívó számok valamelyikén!

Ezt is szeretjük