5 ember, akit soha ne engedj be a lakásodba: a rendőrség is erre figyelmeztet!

Nagyon vigyázz, ha a következő ürügyek miatt csengetnek be!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Magyar Rendőrség honlapja, a Police.hu több tájékoztató anyagában is fokozott óvatosságra inti a lakosságot azokkal az idegenekkel szemben, akik otthonukban keresik fel őket.

Sok esetben ugyanis csalókról van szó, akik a lakók gyanútlanságát és jóindulatát felhasználva károsítják meg utóbbiakat. Ráadásul mindez nemcsak olyan esetekben jelenthet problémát, mikor idős áldozatokról van szó, bárki érintett lehet például, aki egyedül él, vagy éppen egyedül tartózkodik otthon.

A négy legismertebb álca

Ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk, az egyik legkomolyabb veszélyt azok a trükkös tolvajok jelentik, akik úgy csengetnek be az adott házba, hogy valaki másnak adják ki magukat.

Gyakori, hogy azt állítják, az önkormányzattól vagy más hivatalos szervtől érkeztek, van, hogy egy szolgáltató munkatársának hazudják magukat, illetve előfordul, hogy egy felmérés ürügyével vagy épp nyereményjátékot kínálva szeretnének bejutni a lakásba.

Ha előbbi esetek bármelyikével kerülsz szembe, fontos, hogy igazoltasd zárt ajtó mellett a bebocsátást kérő személyt, ehhez azonban nem elegendő a formaruha. Kérd el az igazolványszámát vagy bármilyen azonosító számát, amit célszerű a munkáltatónál telefonon is egyeztetni.

Vigyázz a házaló árusokkal is!

A Police.hu információi szerint gyakran jelennek meg a településeken az úgynevezett házaló árusok is, sajnos azonban nem mindegyikük eladási szándékkal csenget be.

Gyakori trükk, hogy rosszullétet színlelve, esetleg a velük lévő kisgyermekre hivatkozva vizet kérnek, a gyanútlan áldozat pedig beengedi őket a lakásába, hogy a figyelmet elterelve ellopják a könnyen mozdítható értékeket.

A rendőrség tanácsa szerint lehetőleg ne vásárolj semmit a házaló árusoktól - sokszor bizonytalan eredetű árukat, hamisított termékeket kínálnak, jótállás és garancia nélkül vagy épp a valós értéknél jóval magasabb áron -, de bárki csenget, ellenőrizd, ki keres, ha lehet, használj biztonsági láncot, kémlelőnyílást.

Itt keresik először a betörők: 7 hely a lakásban, ahová ne tedd az értékeidet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Erre figyelj a lakáson belül!

Otthonodon belül is érdemes betartani néhány biztonsági szabályt, értékekeidet például soha ne hagyd elérhető helyen, zárd el, lehetőleg lemez- vagy pénzkazettákba. Ne tarts otthon nagyobb mennyiségű készpénzt, jelentősebb értéktárgyaidról pedig - ékszer, műtárgy, műszaki cikkek - készíts házi leltárt, feltüntetve azok egyedi jellemzőit, leírását, azonosítási számát.

Soha ne valld be senkinek, hogy egyedül vagy, és ne árulj el magadról semmit idegeneknek, még telefonon se! Mindemellett érdemes jó viszonyt ápolni a szomszédokkal: ha te is figyelmet szentelsz nekik, ők is jobban fognak figyelni, ha segítségre volna szükséged.

Ezt is szeretjük