2 ok, ami miatt tényleg káros a mikró
Erre viszont nyugodtan használhatod!
Több szempontot is érdemes figyelembe venni.
- Ez az egyszerű nyári ruha uralja most a trendeket: a csőfazon a sportos és nőies stílusból sem hiányozhat idén »
- Az 53 éves Cate Blanchett a szokásosnál is gyönyörűbb ezeken a portréfotókon: felidézi a hollywoodi csillogást »
- Csupán 8 kozmetikumra van szükség a hatékony arcápolási rutinhoz: nem kell a fél fürdőszobát magadra kenned »

- Íme Koltai Róbert bájos, szőke párja: a színész 78 évesen élvezi a késői szerelmet
- Ki volt Az arany ember szerelme Jókai művében? Kvíz a kötelező olvasmányokból
- Felismered, melyik magyar városban készült a fotó? 9 kérdéses kvíz, hogy próbára tedd a tudásod
- Rúzsa Magdi 5 hónapos ikrei kívül-belül különbözőek: Keve, Lujzi és Zalán ilyen babák
- Mit jelent, ha a másik karba teszi a kezeit veled szemben? Testbeszédkvíz
A Percy Spencer amerikai mérnök által feltalált mikrohullámú sütő immár több évtizede könnyíti meg világszerte a konyhai teendőket, kényelmesebbé téve például a melegítést vagy akár a fagyasztott termékek kiolvasztását. Az E.ON becslései szerint csak Magyarországon mintegy 600 ezer ilyen készülék működik a háztartásokban.
Sokak számára azonban aggodalomra adnak okot azok az időről időre felröppenő híresztelések, melyek azt állítják, a mikrohullámú sütő használata káros az egészségre nézve, sőt, akár a rákos megbetegedések kialakulását is elősegítheti. Arra, hogy mi az igazság, jelenleg sincsen egyértelmű bizonyíték, a kétkedők száma éppúgy jelentős, mint a sütő lelkes használóié.
Problémák a mikrohullámú sütővel
A mikrohullámú sütő lelke az úgynevezett magnetron, melyben az elektromos energia mikrohullámú energiává alakul át, mely a melegítendő anyag bizonyos molekuláit - a dipólusmolekulákat, például a víz molekuláit - forgatja és rezgeti, súrlódási hőt fejlesztve ezáltal - tulajdonképpen ez melegíti fel az ételt, italt.
Sokan azok közül, akik ellenzik a használatát, úgy vélik, a mikrohullámok az ételben maradhatnak, ezzel károsítva a szervezetet, ez azonban nincs így, más szempontok is léteznek viszont, melyek miatt károsnak tartják a szerkezetet, hangsúlyozva, hogy az sem lehet véletlen, hogy Svájcban, Franciaországban már tilos reklámozni.
Szakértőnk, dr. Csiszár Miklós sebész és életmód-tanácsadó szerint a mikrohullámú sütővel kapcsolatban két lényeges probléma merülhet fel. Az egyik, hogy a mikrohullám megzavarhatja a molekulák természetét, megváltoztathatja például a fehérjék szerkezetét, csökkentve az ételek tápanyagtartalmát. Véleménye szerint a mikrohullámú sütő használata után értéktelen ételt fogyasztunk, főként, ha az korábban a főzés által már egyébként is vesztett értékéből. A szakértő szerint a másik problémát az jelenti, hogy jelenleg a gyártók sem tudják teljes mértékben garantálni, hogy a mikrohullámú sütőből kijutó hullámokat tökéletesen le lehessen árnyékolni, így azok a sütő közelében - és nemcsak közvetlen közelében - hatást fejtenek ki az élő szövetre.
Amire viszont ajánlják a tudósok is!
Előbbiektől függetlenül, egyes kutatások szerint a mikrohullámú sütővel olyan háztartási praktika is kivitelezhető, mely által az egészségmegőrzéshez járul hozzá, nevezetesen alkalmas arra, hogy az olyan konyhai eszközöket fertőtlenítse, mint amilyen a mosogatószivacs.
Amerikai kutatók szerint a szivacsot elegendő naponta két percen át melegíteni ahhoz, hogy a kórokozók 99%-a elpusztuljon. Ha szeretnéd kipróbálni a módszert, néhány dologra mindenképp figyelj: legyél biztos benne, hogy a szivacs nem tartalmaz a felületén semmiféle fémes anyagot, illetve mindenképp vizesen tedd a sütőbe, semmiképpen se szárazon.
OLVASD EL EZT IS!

- betörés
- villanyszámla
Pár száz forint, és távol tartja a betörőket: ha beszerzed, még spórolhatsz is vele!

- villanyszámla
- spórolás