2 ok, ami miatt tényleg káros a mikró
Erre viszont nyugodtan használhatod!
Több szempontot is érdemes figyelembe venni.

Ez is érdekelhet

Nahát, mindjárt karácsony! Mit vegyek a gyereknek? (x)

Ki ne szeretné előre látni a jövőt? (x)

„Azt mondták, örökre feküdni fog” (x)

A szabad gyöknek mindent szabad? (x)

Van, amiben nagyon rosszak a magyarok - az utolsó helyen állunk az EU-ban, és ez szomorú

beauty and style

Minden, amit a végleges szőrtelenítésről tudni kell: ezért érdemes most elkezdeni »

A kevesebb néha több: árthat a bőrödnek, ha túl sok kozmetikumot használsz »

Javítja a bőrhibákat és csökkenti a ráncokat: egyszerű házi pakolás krumplival »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A Percy Spencer amerikai mérnök által feltalált mikrohullámú sütő immár több évtizede könnyíti meg világszerte a konyhai teendőket, kényelmesebbé téve például a melegítést vagy akár a fagyasztott termékek kiolvasztását. Az E.ON becslései szerint csak Magyarországon mintegy 600 ezer ilyen készülék működik a háztartásokban.

Sokak számára azonban aggodalomra adnak okot azok az időről időre felröppenő híresztelések, melyek azt állítják, a mikrohullámú sütő használata káros az egészségre nézve, sőt, akár a rákos megbetegedések kialakulását is elősegítheti. Arra, hogy mi az igazság, jelenleg sincsen egyértelmű bizonyíték, a kétkedők száma éppúgy jelentős, mint a sütő lelkes használóié.

Problémák a mikrohullámú sütővel

A mikrohullámú sütő lelke az úgynevezett magnetron, melyben az elektromos energia mikrohullámú energiává alakul át, mely a melegítendő anyag bizonyos molekuláit - a dipólusmolekulákat, például a víz molekuláit - forgatja és rezgeti, súrlódási hőt fejlesztve ezáltal - tulajdonképpen ez melegíti fel az ételt, italt.

Sokan azok közül, akik ellenzik a használatát, úgy vélik, a mikrohullámok az ételben maradhatnak, ezzel károsítva a szervezetet, ez azonban nincs így, más szempontok is léteznek viszont, melyek miatt károsnak tartják a szerkezetet, hangsúlyozva, hogy az sem lehet véletlen, hogy Svájcban, Franciaországban már tilos reklámozni.

Szakértőnk, dr. Csiszár Miklós sebész és életmód-tanácsadó szerint a mikrohullámú sütővel kapcsolatban két lényeges probléma merülhet fel. Az egyik, hogy a mikrohullám megzavarhatja a molekulák természetét, megváltoztathatja például a fehérjék szerkezetét, csökkentve az ételek tápanyagtartalmát. Véleménye szerint a mikrohullámú sütő használata után értéktelen ételt fogyasztunk, főként, ha az korábban a főzés által már egyébként is vesztett értékéből. A szakértő szerint a másik problémát az jelenti, hogy jelenleg a gyártók sem tudják teljes mértékben garantálni, hogy a mikrohullámú sütőből kijutó hullámokat tökéletesen le lehessen árnyékolni, így azok a sütő közelében - és nemcsak közvetlen közelében - hatást fejtenek ki az élő szövetre.

Amire viszont ajánlják a tudósok is!

Előbbiektől függetlenül, egyes kutatások szerint a mikrohullámú sütővel olyan háztartási praktika is kivitelezhető, mely által az egészségmegőrzéshez járul hozzá, nevezetesen alkalmas arra, hogy az olyan konyhai eszközöket fertőtlenítse, mint amilyen a mosogatószivacs.

Amerikai kutatók szerint a szivacsot elegendő naponta két percen át melegíteni ahhoz, hogy a kórokozók 99%-a elpusztuljon. Ha szeretnéd kipróbálni a módszert, néhány dologra mindenképp figyelj: legyél biztos benne, hogy a szivacs nem tartalmaz a felületén semmiféle fémes anyagot, illetve mindenképp vizesen tedd a sütőbe, semmiképpen se szárazon.

Ezt is szeretjük