Óvakodj a lakáshirdetésektől!
Kitűnő panoráma, csendes környék. Csábító, igaz? De akkor miért kerül az átlagnál jóval kevesebbe? Vajon mi az, amiről nincs szó a hirdetésekben?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Hirdetések ezreit olvasni naponta, amelyekben csábítóbbnál csábítóbb paraméterekkel rendelkező lakásokat kínálnak. Az egyik tökéletes panorámával rendelkezik a Dunára, a másik hatalmas beltérrel, gazdaságos központi fűtéssel, a harmadik pedig a budai zöldövezetben található nyugodt, barátságos környezetben.

Az ember szinte már rohanna a bankba a leggyorsabban felvehető hitelért, ha nem ötlene fel benne, hogy vajon mi az oka annak, hogy ezektől a kiváló adottságokkal rendelkező lakásoktól meg akarnak válni a tulajdonosok. Meg aztán az is, hogy ha annyira tökéletes vételről van szó, vajon miért szerepel a hirdetés már egy éve az újságban?

Hogy miért? Mert ezek a lakások nem is annyira tökéletesek, ám a hibákról a hirdetésekben aligha olvasni. Hogy azonban te ne ess bele a csapdákba, és megspórolj néhány háztűznéző körutat, ismerd meg, mi van a csábító ajánlatok mögött!

Zöldövezetben, jó közlekedési lehetőségekkel

Ha az ember éveket húzott le a belvárosban, akkor egy olyan hirdetés, amely zöldövezetben és a város állandó zajától mentes környezetben kínál otthonos lakást, bizonyára nagyon is csábító lehet.
Ám - mint ahogy egyébként is tanácsos - első lépésként nem a hitelügyintézésnek kell nekiveselkedni, hanem felvenni a kapcsolatot az eladóval időpont-egyeztetés céljából. Hogy miért? Mert az olyan lakások, amelyek hirdetésében a jó közlekedési lehetőség is hangsúlyos, nagy valószínűséggel a legtöbb fontos intézménytől távol esnek. Természetesen valamit valamiért, ám nem biztos, hogy minden esetben megéri a nyugalmat, ha azért naponta másfél órát kell utazgatnia az embernek úgy, hogy közben útba ejtse a város másik oldalán fekvő postát és a gyerek óvodáját is.

Fiatalos, könnyen átalakítható lakás

A fiatalok fiatalok: még rugalmasak, többségüknek még nincsenek mereven kialakult szokásaik, még elalszanak többen is egyetlen szobában és valószínűleg egy sereg csemetéjük sincsen. A fiataloknak valók a "fiatalos lakások", legalábbis azon tulajdonosok szerint, akik olyan ingatlanon próbálnak mihamarabb túladni, amelyikben - véleményük szerint - éppencsak, hogy aludni lehet. Vagy állni, ezen lakások alapterülete ugyanis általában alig haladja meg a 30 négyzetmétert, és aprócska méretüknél fogva valószínűleg még galéria is található bennük. A fiatalos lakás tehát annyit jelent, hogy kicsi, ha pedig még könnyen átalakítható is, akkor sejthető: egy alapos felújítás is jót tenne neki...

Belvárosban, kiváló közlekedési lehetőségekkel

A jó közlekedési lehetőségeket már taglaltuk, ám a "kiváló" külön kategóriát képez. Hogy miért? Gondolkodj egy kicsit: belvárosról általában a nagyobb városok kapcsán beszélünk. És ha már nagyobb város, akkor nagyobb lélekszám és nagyobb távolságok, amelyeket ez a nagyobb lélekszám általában csak tömegközlekedve képes legyőzni. És hogy hol található a legtöbb és a leggyakrabban járó tömegközlekedési eszköz? Bingó.
Ha tehát reggel nyolc helyett hajnali négykor szeretnél kelni minden egyes nap, és a rádió halk motyogása helyett az első villamos csilingelésére kívánsz ébredni, akkor szívből ajánljuk ezeket az otthonokat. Ám ha inkább még aludnál néhány órát hátralévő életedben, akkor jobban teszed, ha tovább keresgélsz.

Klasszikus nagypolgári lakás gyönyörű bérházban

Ahány vásárló, annyi ízlés: ki a panelekben lát fantáziát, ki pedig el sem tudná képzelni az életét másban, mint egy hatalmas belmagasságú nagypolgári lakásban. Ez utóbbiak számára ezért egy ilyen mondatot tartalmazó hirdetés szívmelengető lehet - addig, amíg ki nem derül, tulajdonképpen miért is akarja eladni a tulajdonosa, ráadásul miért sikerül neki olyannyira nehezen.
A régi, nagypolgári lakások között ugyanis számtalan műemlék-jellegűvel találkozni, ami önmagában nem is lenne gond - hiszen ebből következően áruk is alacsonyabb lehet -, ha nem vonatkozna olyan szigorú szabályozás az ilyen épületekre: a műemlék-védelem alatt álló lakások esetében az engedélyköteles átalakítási munkák köre jóval szélesebb, ráadásul nemcsak az épület egészének kinézetét befolyásoló munkákra vonatkoznak, hanem a lakásbelsőt érintőekre is.

Mielőtt tehát azonnal beleszeretnél egy nagypolgári lakásba annak szépsége és kedvező ára miatt, előbb nézz utána, hogy nem áll-e védelem alatt! Egy olcsó, de védett lakás ugyanis hosszútávon sokkal több költséget eredményezhet!

Ezt is szeretjük