Meg szabad mosni a tojást felhasználás előtt? A Nébih szerint csak ilyenkor érdemes

Megosztó a kérdés: vajon mi a Nébih válasza?

GettyImages-501617493
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy azt mondani szokták: ahány ház, annyi szokás. Ez különösen a konyhában igaz, hiszen a szokásbeli különbségek főzés közben több kérdést illetően is megmutatkozhatnak.

Gyakori és megosztó kérdés például, hogy meg kell-e mosni a tojást, vagy sem. Egyesek szerint mindenképp, mások azt mondják, a tojás megmosása felesleges, miután a héját úgysem esszük meg. Kinek van igaza? A Nébih iránymutatását érdemes követni.

Meg kell mosni a tojást?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal álláspontját a tojásos ételek készítéséhez összeállított iránymutatásában találtuk meg, melyben a megtisztítás mellett a tárolásról, illetve az alapos átsütés vagy átfőzés jelentőségéről is lehet olvasni.

A Nébih szerint abban az esetben, ha a tojás szemlátomást tiszta, szennyeződésmentes, nem szükséges felhasználás előtt megmosni. Jó tudni, hogy miért: mint írják, mosás során megsérülhet a tojás természetes, külső védőrétege, és a héj átjárhatóvá válhat a baktériumok számára. Amennyiben a tojás láthatóan szennyezett, a Nébih a vizes helyett a száraz tisztítást javasolja. A törölgetés történhet papírtörlővel, melyet használat után el kell dobni. A textil konyharuhát - lássuk be - nem lenne jó ötlet tyúkürülékkel szennyezni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megeshet, hogy a száraz tisztítás nem elegendő, vagy a tojás olyannyira piszkos, hogy indokolt a vizes tisztítás. A Nébih azt javasolja, hogy ebben az esetben csak közvetlenül felhasználás előtt kerüljön sor a mosásra, utána pedig azonnal le is kell öblíteni a héjat. A boltból, piacról hazavitt tojás tehát ne kapjon előzetes mosást, kizárólag a feltörés előtt jó eszközölni.

Tudtad? Így lehet könnyen meghámozni a főtt tojást

Nem törik darabosra, nem tapad a héjba, és tükörfényes lesz a felülete.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük