Így készíts tökéletes főtt tojást: nem esik szét, és a sárgája is krémes marad
Mindenkinek megvan a jól bevált módszere a főtt tojás elkészítéséhez, de most olyat mutatunk, amivel garantáltan krémes marad a sárgája is.

tökéletes főtt tojás nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tökéletes főtt tojás titkát érdemes megismerni húsvét előtt. Bármennyire furcsán hangzik, de ezt is sokféleképpen el lehet szúrni. Ha valaki korán veszi ki a vízből, akkor túl lágy marad, ha későn, akkor a sárgája veszti el krémes állagát.

De nem csak az időzítés számít, hanem egy fontos hozzávalót is érdemes belelöttyinteni a vízbe ahhoz, hogy garantáltan tökéletesek legyenek a tojások.

Mi kell a tojásfőzéshez?

Amire szükséged van, az a tojás, víz, egy-két evőkanálnyi ecet, egy közepes nyeles lábos és szűrőkanál. Az ecet ahhoz kell, ha esetleg valamelyiknek kirepedne a héja, megakadályozza a fehérje szivárgását. Ezenkívül még külön segít abban, hogy kellő keménységűvé váljon a fehérje anélkül, hogy a sárgája vele párhuzamosan szilárdulna meg. Bármilyen ecet használható, csak a sötét színűek esetenként megszínezhetik a tojásokat is, ami nem mindig vezet esztétikus végeredményhez.

GettyImages-1196305801

A tojások előkészítésénél figyelj arra, hogy legalább negyedórával a főzés előtt vedd ki a hűtőből őket. Ezáltal mire a forrásban lévő vízbe helyeznéd őket, már szobahőmérsékletűvé válnak, így elkerülhető a hőmérsékleti sokk. Ez akkor keletkezik, ha túl hideg még a tojás, és a forró vízbe érve már a jelentős hőkülönbség miatt is kireped a héja. Attól függően, mennyit készítenél, annyi vizet használj fel, ami az összeset teljesen ellepi, inkább kicsivel több legyen!

A tökéletes főtt tojás készítésének menete

Forrald fel a vizet, majd arányosan adj hozzá ecetet! A tojásokat szűrőkanál segítségével óvatosan tedd a lábos aljára! A félkemény tojás elkészítéséhez a méretétől függően 5-6 percre van szükség, a normál kemény tojáshoz pedig 9-10 perc. Az igazán krémes, olvadós sárgájához a félkemény változatot készítsd el!

Amikor letelt az idő, körültekintően öntsd le a meleg vizet róluk, majd eressz rájuk hideg vizet! Ez nemcsak ahhoz szükséges, hogy könnyebben tudj hámozni, de így ténylegesen megszakad a főzési folyamat is.

Gond nélkül pucolhatók lesznek a tojások, csak keresd meg a laposabbik végüket, itt található a légbuborék, törd fel, és a hártyával együtt távolítsd el a kemény héjat! Az 1-2 hetes tojásokat a legkönnyebb meghámozni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Onnan lehet tudni, hogy valaki véletlenül túlfőzte a tojást, ha egy vékony, szürke elszíneződés képződik a sárgája körül, de ez jelezheti azt is, hogy nem helyesen tárolták a hűtőben. Akinek van hőmérője, ellenőrizheti is a vízhőfokot, mert az ideális kemény tojás 68-70 fokon készül.

Azt is érdemes figyelembe venni már a tojás tárolásánál, hogy noha a legtöbb hűtőben az ajtajuknál alakítottak ki tojástartó részeket, az állandó nyitás-csukás miatt folyamatosan rázkódnak, amitől felhígulhat a fehérje. Érdemes inkább a hűtő hátsó részébe helyezni őket. A hámozatlan főtt tojások hűtőben 3-5 napig tarthatóak.

A 8 legfinomabb hagyományos húsvéti étel

A húsvéthoz a sonka, a tojás és a kalács mellett más finomságok is hozzátartoznak. Innen biztosan tudsz előételt, főfogást és desszertet is választani.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük