Akár két évig is friss maradhat a tojás ezzel a különös praktikával

Meglepő, mit csinálnak a tojással, hogy friss maradjon.

Tojástartósító módszer
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tojás a konyha egyik legalapvetőbb és legsokoldalúbb alapanyaga, és az a jó, ha mindig sok van belőle otthon. Mivel azonban a tojás nem egy időtálló dolog, örökzöld a probléma, hogyan tartható minél tovább frissen.

Nem véletlen, hogy az ember azonnal felkapja a fejét, amikor meglát egy, az interneten terjedő trükköt, mely állítólag két évig is megőrzi a tojás frissességét.

Tojástartósító módszer

Az eljárás kulcseleme a mész. A tojásokat egy befőttesüvegbe kell tenni, majd leönteni kalcium-hidroxidos, azaz oltott meszes vízzel. Az oldat arányai egyszerűek: ahány liter víz, annyi evőkanál oltott mész kell hozzá. Végül csak le kell zárni az üveget. Érdemes kesztyűben dolgozni, mert a folyadékkal való érintkezés irritáló lehet a bőrnek. 

Jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon valóban működik-e az elsőre furcsának ható módszer, de az tény, hogy dédanyáink is tartósítottak tojást mésszel. Ők meszes vízbe mártották, majd egy búzával töltött dobozba dugdosták azokat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindenesetre azt jó tudni, hogy a bolti, megtisztított tojások felülete - meszes víz ide vagy oda - már messze nem olyan ellenálló a baktériumokkal szemben, mint ami frissen pottyant ki a tyúkból. Ezért aztán a fenti tartósító módszert egyes weboldalak kifejezetten a házi, még mosatlan tojásból javasolják. Egy jó tojásfrissesség-ellenőrző módszer azért mindenképp jól jöhet a bátraknak.

Aki azonban a kémiaórát inkább a konyhán kívül hagyná, annak jó megoldást jelenthet a tartósításra a tojás fagyasztása. Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogyan kell csinálni.

Így kell helyesen lefagyasztani a tojást: nem veszik kárba, ha sok megmaradt

Pár lépés csupán a tojás lefagyasztása: később jól jöhet, ami kimaradt.

Elolvasom
Ezt is szeretjük