Pontosan meddig áll el a hűtőben a hal, és meddig szabad megenni a krémes sütiket?

A készételek romlandóak, ezért fontos odafigyelni, hány napja állnak a hűtőben.

GettyImages-992089212
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Karácsonykor jellemzően roskadoznak az asztalok a sok-sok finom falattól: halászlé és saláták, ilyen-olyan, finomabbnál finomabb sütemények tömkelege kínálják magukat.

A nagy főzőcske eredménye azonban nemcsak az, hogy a család apraja-nagyja degeszre eszi magát, hanem az is, hogy a hűtőszekrény óhatatlanul megtelik maradékokkal. Bizonyos ideig természetesen fogyaszthatók ezek az ételek, de azt fontos tudni, hogy messze nem a végtelenségig: a készételek pár nap alatt még a legszuperebb hűtést biztosító hűtőben is feladják.

Meddig állnak el a karácsonyi fogások?

Amennyiben eljárt felettük az idő, nem jó ötlet megkóstolni az ételeket. Még akkor sem, ha az ember sajnálja őket kidobni. Ahogyan a Mayo Clinic tájékoztatója is írja, ételmérgezést okozhatnak, mert különféle kórokozók szaporodnak el rajtuk, illetve bennük úgy is, ha az étel illata, íze, kinézete mit sem változott.

Ha a főtt étel még elvileg nem romlott, tehát a hűtőben tárolási ideje nem lépte túl a javasolt maximális időtartamot, a biztonság kedvéért akkor is szükség van egy alapos forrósításra: minden egyes melegíthető ételt legalább 73,8 °C-ra fel kell melegíteni fogyasztás előtt, a Michigan Állami Egyetem tanácsa szerint. Mindig csak annyit forrósíts fel, amennyit megeszel, mert a visszahűlt ételt már nem ajánlatos újramelegíteni.

Halételek - Sokak számára nem ünnep az ünnep hal nélkül, így valamilyen formában elkészítik a karácsonyi asztalra. A bőséges vacsora szerencsére még másnap és akár harmadnap is bátran fogyasztható. Az Illinois Egyetem összefoglalója szerint a halételek akár 3-4 napig is elállnak a hűtőben.

Szárnyashúsételek - Sokan nem szeretik a halat, ezért szárnyast, például csirkét, pulykát vagy libát sütnek karácsonykor. Ezeket a húsokat hűtve tárolva, ahogyan az imént említett tájékoztató részletezi, a halhoz hasonlóan maximum 3-4 napig szabad elfogyasztani.

A cikk az ajánló után folytatódik

Majonézes ételek - A majonéz isteni és sokoldalú: sok zöldségsaláta lelke, elengedhetetlen összetevője a krumplisalátának és a tartármártásnak is. A bolti majonézzel készült fogásokat az USDA (United State Department of Agriculture) ételtárolásra vonatkozó táblázata szerint 3-5 napig szabad hűtőben tárolni. Azt se felejtsük el, hogy ha a majonézes étel túl hosszasan időzött az asztalon a meleg szobában, szalmonellafertőzést okozhat.

Köretek - Ami a köreteket illeti, a főtt krumplit illetve rizst fontos mielőbb a hűtőbe tenni, és nem szobahőmérsékleten lehűteni. A Centers for Disease Control and Prevention szakértőinek vizsgálata szerint ugyanis szobahőmérsékleten a burgonyán botulizmust okozó baktériumok szaporodnak el, a rizsben pedig bacillus cereus kórokozók burjánzanak, mondják a Life Sciences Institute kutatói. Ezeket a problémás köreteket legfeljebb 1 napig érdemes a hűtőben tárolni, és egynél többször nem tanácsos megmelegíteni.

Krémes sütemények - Legyen az vaníliás vagy csokis, a klasszikus krémes sütik nagy többségének tölteléke tejjel készül, így mindenképpen hűtést igényel. Azt azonban észben kell tartani, amit a Clemson Főiskola tanácsol: leírása szerint az ilyen desszertek 3-5 napnál tovább nem tartogathatók még a hűtőszekrényben sem.

A sorolt ételek, ahogyan minden létező étel, amely hűtést igényel, maximum 2 óránál tovább nem maradhatnak szobahőmérsékleten. Erre többek között az USDA tájékoztatója figyelmeztet, de hozzáteszi, hogy ha az étel a normálisnál melegebb hőmérsékletben van - nyáron vagy nagyon intenzív fűtés mellett - mely meghaladja a 32,2 °C-ot, akkor az étel már 1 óra múltán is romlásnak indul.

Szerencsére azért olyan finomságok is sorakoznak a karácsonyi asztalon, melyeket sokáig, és biztonsággal fogyaszthat az ember: ilyenek például a diós vagy mákos bejgli, a pogácsa vagy a zserbó. Ezekből akár egy hét elteltével is bátran majszolhat az ember a szilveszteri kabarénézés közben.

Mit nem szabad lefagyasztani?

A következő cikkben sorolt ételek nincsenek jóban a fagyasztóval, mert eredeti állaguk, ízük elvész tőle: ezeket nem érdemes jégre tenni.

Ezt is szeretjük