Így használd fel a megmaradt rizst vagy szikkadt kenyeret - Sokat megspórolhatsz velük

Ne dobj ki minden ételmaradékot, hiszen akár új fogásokat is kreálhatsz belőlük.

Maradék étel újrahasznosítása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Biztosan nálad is gyakran előfordul, hogy túl sokat főzöl, a megmaradt ételeket viszont már senki nem akarja megenni másnap. 

Ilyen esetben is van megoldás, hiszen nagyon sok maradékból lehet új ételeket vagy hozzávalót készíteni. 

Így használd fel a megmaradt rizst vagy szikkadt kenyeret

Az ételpazarlás csökkentése nemcsak a lelkiismeretednek, de a pénztárcádnak is jót tehet, hiszen gyakran akár egy egész menüt is készíthetsz a vasárnapi ebéd maradékából. De a megmaradt rizs vagy tészta is újrahasznosítható, akárcsak a kiszikkadt kenyér vagy a bebarnult banán, ahogy ez a következő néhány tippből is látszik. 

Új ételek maradék rizsből

Nehéz eltalálni, hogy mennyi rizs is fog elfogyni köretként, így szinte biztos, hogy a legtöbbször marad még belőle. Ezt viszont nem kell rögtön kidobnod, hiszen sok recepthez pont, hogy másnapos rizs kell. Ilyen például a távol-keleti konyhában gyakran használt sült rizs vagy a reggeli rizskása is, de a maradék rizst felhasználhatod töltött vagy rakott ételekhez is. Sőt, desszert is készülhet belőle tejberizs vagy rizskoch formájában. 

maradék cikk
Fotó: Jasmin Merdan / Getty Images Hungary

Fonnyadt zöldségek

A már nem friss, de még nem romlott zöldségekből szintén érdemes új ételeket varázsolni, például egy levest, amiben nem számít, ha kissé már fonnyadtak a hozzávalók. De remek hozzávalók lehetnek ezek a zöldségek egy rántottába vagy a wokban készült ételekhez is. Ugyanez fordítva is igaz, a megmaradt leveszöldséget is többféleképp lehet újrahasznosítani, például köretként, más zöldségek töltelékeként vagy akár fasírtként

Száraz kenyér, péksütemény

A megszikkadt, de még nem penészes kenyérből finom vacsora lehet melegszendvicsként vagy bundáskenyérként. Utóbbihoz egyébként akár kalácsot is használhatsz. A száraz zsemlét sem kell a kukába dobni, hiszen zsemlemorzsaként vagy akár zsemlegombócként is újra használhatod. Az édes szájúaknak pedig jó ötlet a kenyérpuding készítés, amiben a szikkadt péksütemények is tovább élhetnek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Bebarnult banán, fonnyadt gyümölcs

Az édes vonalon maradva a kissé ütődött, fonnyadt gyümölcsöket is remekül fel lehet használni süteményekbe vagy akár gyümölcslevesbe is. Nyáron hűsítő saláta vagy turmix is születhet belőlük, míg télen a sütőben készített változatuk lehet az egyik legjobb újrahasznosítási forma. A bebarnult banánból szintén finom turmixot vagy banánkenyeret készíthetsz, de akár a sült banánnal is megpróbálkozhatsz, ha van kedved. 

Olvass tovább - 8 egyszerű recept maradék főtt krumpliból: egy falat sem vész kárba

Ne pazarolj, használd fel a maradék köretet egy másik ételhez!

8 egyszerű recept maradék főtt krumpliból: egy falat sem vész kárba

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük