Ne dobd ki! 4 háztartási hulladék, amiből szuper cuccokat készíthetsz: a kinyúlt pólótól a PET-palackig
Kidobás helyett újrahasznosítás: ez is a hulladékcsökkentés egyik módja, ráadásul kreatív kikapcsolódást is biztosít.

szabás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A cikket az E.ON támogatta.

Napjaink egyik legnagyobb problémája a környezetszennyezés, azon belül is a hulladékkezelés. A fogyasztói társadalomra jellemző a pazarlás, a mindennapi élethez nem feltétlenül szükséges tárgyak felhalmozása, valamint az is, hogy a fogyasztási cikkek rövid időn belül szemétként végzik. A megunt termékeket az emberek lecserélik, az elromlottakat javíttatás helyett kidobják, helyette újat vásárolnak. 

Persze ez nem is csoda, hiszen a legtöbb körülmény ezt az eljárást támogatja: a szervizelés sok esetben drágább, mint az új eszköz beszerzése, és a reklámok is arra buzdítanak, hogy mindenből a legmodernebb egyben a legjobb is. Ennek ellenére a bolygó védelmének érdekében kulcsfontosságú lenne arra törekedni, hogy minél kevesebb szemetet termeljenek a háztartások.

Ötletek újrahasznosításhoz

 Mellbevágó adat, hogy 2018-ban az Európai Unióban egyetlen lakosra vetítve 5,2 tonna hulladék keletkezett. A legcélravezetőbb persze a vásárlás visszaszorítása, illetve tudatosabbá tétele lenne. Ma már itthon is számos csomagolásmentes bolt létezik, amelyek jócskán segíthetnek a komoly problémát jelentő műanyagszemét csökkentésében, illetve a szelektív hulladékgyűjtés is elérhető, amely ideális esetben az újrahasznosítás révén visszakapcsolja a kidobásra ítélt termékeket a gazdasági körforgásba.

Bizonyos dolgokat pedig ahelyett, hogy a szemetesbe tennél, te magad is kreatívan újrahasznosíthatsz az otthonodban - ehhez adunk ötleteket. 

Pólóból bevásárlószatyor

Az egyik legkönnyebben kivitelezhető változtatás, amit a természet érdekében megtehetsz, ha a bevásárlásokra előre készülsz táskával, szatyorral, amibe elcsomagolhatod a termékeket. Így nem kell újabb és újabb nejlon-, illetve papírzacskókat venned. Textil bevásárlótáskát kinőtt, kinyúlt, elhasználódott, már nem elajándékozható pólóból is varázsolhatsz. A varrás nélküli változathoz csak maga a ruhadarab és egy olló kell. Először vágd le a póló két ujját, majd mélyítsd a nyakkivágást is az alábbi videóban látható módon. Ezzel kialakítottad a szatyor két fülét.

Most fordítsd ki a felsőt, és az alját szabdald körülbelül 1 centiméter széles, 10 centiméter hosszú csíkokra. Ha ezzel megvagy, csomózd össze az ellentétes oldalon lévő pólócsíkokat. Mivel ekkor még maradnak kisebb lyukak az egyes csomók között, tedd félre az első, alul lévő rojtot, majd a felsőt csomózd össze a következő alsóval - így menj végig az egész soron, ezt követően pedig a két szélét még egy-egy csomóval erősítsd meg. A végén nincs más dolgod, mint kifordítani és használni az elkészült táskát.

Konzervdobozból virágkaspó

A kiürült és elmosott konzervdobozok sokféleképpen születhetnek újjá, kicsit kicsinosítva készülhet belőlük például apró kacatoknak tároló, ceruzatartó és növénykaspó is. Az éles szélükkel vigyázni kell, érdemes lecsiszolni, mielőtt tovább dolgoznál velük.

A legegyszerűbb, ha akrilfestékkel két rétegben átfested a dobozt, majd színtelen lakkal átkened, hogy tartós legyen a díszítés. Még a lakkréteg alatt, az akrilfesték megszáradása után különböző mintákat is festhetsz, mondjuk a képen látható vidám, színes pöttyöket. Szalagokkal, gombokkal tovább dekorálhatod, ezeket egy erősebb ragasztóval tudod rögzíteni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az öreg gumikesztyű új élete

Ha használsz otthon a takarításhoz gumikesztyűt, biztosan tudod, hogy ezeket idővel cserélni kell, mert itt-ott kilyukadhatnak. Egyszerű, ám annál praktikusabb újrahasznosítási trükk, ha kidobás helyett felszabdalod a kesztyűket, méghozzá úgy, hogy kisebb csíkokra vágod őket. 

gumikesztyű
Fotó: Getty Images Hungary; Pinterest

Az így létrejövő, a kesztyűk formája miatt többméretű kis gyűrűket aztán befőttesgumikként alkalmazhatod. Zacskók lezárásához, kábelek összefogásához is jól működnek.

Palackból madáretető

A dobozos üdítőitalok, ásványvizek helyett a legjobb, ha mindig magadnál tartod a kulacsod, amit bármikor újratölthetsz, ha megszomjaznál. Ám ha mégis bekerült egy PET-palack a háztartásodba, miután kiürült, használd fel kreatívan! Télvíz idején például szuper madáretető készülhet belőle, méghozzá villámgyorsan. A flakonon túl spárgára és ollóra vagy késre van mindössze szükség.

A madáretető többféleképpen is kivitelezhető, amire figyelni kell, az az, hogy a palackon elég nagy ablakot vágj ahhoz, hogy a tollasok hozzáférjenek az élelemhez, illetve az is lényeges, hogy meg tudjanak kapaszkodni a szerkezetben. Ha függőlegesen lógatod fel az etetőt, akkor érdemes átszúrni a flakonon 1-2 botot, amin a lakomázók megpihenhetnek. Vízszintesen a két végénél fogva tudod felakasztani, így viszont fennáll annak a veszélye, hogy könnyen kiborul az eleség. Hasonló módon itató is készülhet. Március végén, április elején, amikor már a természet elegendő táplálékot biztosít a madaraknak, szedd be az etetőt, és rakd el a következő szezonra!

8 tárgy váratlan új funkcióval

Amikor az újrahasznosítás szót hallja az ember, kék, zöld és sárga szemetesekre, feldolgozható papírra és műanyag palackokra asszociál. A fogalom azonban, mint azt a következő tárgyak is bizonyítják, valami mást is képviselhet.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Pinterest.)

Ezt is szeretjük