Ezeket a műanyagokat tilos a szelektívbe dobni - Meg fogsz lepődni
Te hová dobod az éttermi éthordókat?

polisztirol-ethordo
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szelektív hulladékgyűjtés kísérleti jelleggel már az 1990-es években elkezdődött Budapesten - a Rózsadombon és a Wekerletelepen. A teljes fővárosra történő kiterjesztéséről azonban csak 2002-ben született döntés - írja az FKF

Ma már nem csak szelektív hulladékgyűjtő szigetek léteznek, 2015 óta házhoz megy a szelektív hulladékgyűjtő autó. A műanyaghulladék a sárga fedelű kukákba kerül, ám vannak bizonyos megkötések, melyekkel érdemes tisztában lenni.

Ezeket a műanyagokat tilos a szelektívbe dobni

Nem kerülhet minden műanyag a szelektív hulladékgyűjtőbe. Annak eldöntésében, hogy melyik igen, melyik nem, a műanyagokon úgynevezett PIC-kódot - Packaging Identification Code - találsz. A kódok segítségével a műanyagok hétféle csoportba sorolhatóak, melyek közül három alkalmatlan az újrahasznosításra, így tilos a szelektív hulladékgyűjtőbe dobni.

Ha a nyilakkal jelölt háromszögben 3-as, 6-os vagy 7-es számot látsz, úgy azokat a kommunális hulladékgyűjtőbe kell dobni. A 3-as jelzésű PVC (polivinil-klorid), illetve a 6-os jelzésű PS (polisztirol) egészségkárosító hatásuk miatt nem újrahasznosíthatóak. Ez utóbbit - a köznyelvben habdoboznak hívják - elsősorban az éttermek használják elviteles rendelésekhez. A polisztirol éthordókat az Egyesült Államok több pontján betiltották már: így például tilos a használata New Yorkban, Washingtonban, San Franciscoban. A WHO szerint a polisztirol rákkeltő vegyület lehet, mely káros hatást gyakorol a hormonháztartásra.

A cikk az ajánló után folytatódik

A PVC ugyancsak nem újrahasznosítható. Hőre lágyuló fajtájából készülnek a kerti locsolócsövek, elektromos kábelek bevonó rétege, kemény PVC-ből pedig padlóburkolatokat, csöveket, gépalkatrészeket gyártanak. Érdemes még megemlíteni a bakelitet és a poliuretánt, melyek a PIC-kód alapján a 7-es számú egyéb kategóriába sorolhatóak: ezek olyan műanyagok, melyek hő hatására keményednek, ezzel lehetetlenné téve az újrahasznosítást.

DIY-ötletek PET-palackból

Bár a PET-palackok újrahasznosíthatóak, akár kreatív alapanyag is lehet. Készíts valamit a környezetvédelem jegyében: mutatunk néhány briliáns megoldást inspirációként, amikből ötletet meríthetsz.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük