Ezeket a műanyagokat tilos a szelektívbe dobni - Meg fogsz lepődni

Te hová dobod az éttermi éthordókat?

polisztirol-ethordo

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szelektív hulladékgyűjtés kísérleti jelleggel már az 1990-es években elkezdődött Budapesten - a Rózsadombon és a Wekerletelepen. A teljes fővárosra történő kiterjesztéséről azonban csak 2002-ben született döntés - írja az FKF

Ma már nem csak szelektív hulladékgyűjtő szigetek léteznek, 2015 óta házhoz megy a szelektív hulladékgyűjtő autó. A műanyaghulladék a sárga fedelű kukákba kerül, ám vannak bizonyos megkötések, melyekkel érdemes tisztában lenni.

Ezeket a műanyagokat tilos a szelektívbe dobni

Nem kerülhet minden műanyag a szelektív hulladékgyűjtőbe. Annak eldöntésében, hogy melyik igen, melyik nem, a műanyagokon úgynevezett PIC-kódot - Packaging Identification Code - találsz. A kódok segítségével a műanyagok hétféle csoportba sorolhatóak, melyek közül három alkalmatlan az újrahasznosításra, így tilos a szelektív hulladékgyűjtőbe dobni.

Ha a nyilakkal jelölt háromszögben 3-as, 6-os vagy 7-es számot látsz, úgy azokat a kommunális hulladékgyűjtőbe kell dobni. A 3-as jelzésű PVC (polivinil-klorid), illetve a 6-os jelzésű PS (polisztirol) egészségkárosító hatásuk miatt nem újrahasznosíthatóak. Ez utóbbit - a köznyelvben habdoboznak hívják - elsősorban az éttermek használják elviteles rendelésekhez. A polisztirol éthordókat az Egyesült Államok több pontján betiltották már: így például tilos a használata New Yorkban, Washingtonban, San Franciscoban. A WHO szerint a polisztirol rákkeltő vegyület lehet, mely káros hatást gyakorol a hormonháztartásra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A PVC ugyancsak nem újrahasznosítható. Hőre lágyuló fajtájából készülnek a kerti locsolócsövek, elektromos kábelek bevonó rétege, kemény PVC-ből pedig padlóburkolatokat, csöveket, gépalkatrészeket gyártanak. Érdemes még megemlíteni a bakelitet és a poliuretánt, melyek a PIC-kód alapján a 7-es számú egyéb kategóriába sorolhatóak: ezek olyan műanyagok, melyek hő hatására keményednek, ezzel lehetetlenné téve az újrahasznosítást.

DIY-ötletek PET-palackból

Bár a PET-palackok újrahasznosíthatóak, akár kreatív alapanyag is lehet. Készíts valamit a környezetvédelem jegyében: mutatunk néhány briliáns megoldást inspirációként, amikből ötletet meríthetsz.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük