Mit kezdhetsz a megmaradt tojással és liszttel, ha húst rántottál? 6 remek ötlet fel nem használt alapanyagokból
A tojás, a liszt és a prézli sem vész kárba.

GettyImages-85537135
Ez is érdekelhet
    • 29
    • 30
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
    • 9
    • 10
    • 11
    • 12
    • 13
    • 14
    • 15
    • 16
    • 17
    • 18
    • 19
    • 20
    • 21
    • 22
    • 23
    • 24
    • 25
    • 26
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rántott hús és a rántott zöldségek olyan ételek, melyeket gyakran és szívesen készít az ember. Azt azonban te is tapasztalhattad már, hogy a panírozáshoz szükséges hozzávalókból szinte mindig ki-kimarad valamennyi.

Ennek egyszerű és érthető oka van: nehéz előre megsaccolni, hogy pontosan mennyi lisztre és prézlire, azaz zsemlemorzsára, valamint  hány tojásra lesz szükség a bunda elkészítéséhez. Ez függ a hússzeletek, illetve zöldségek darabszámától, de felületük nagyságától is. Még nagy rutinnal sem találja el mindenki a kellő mennyiséget. Az igazán nagy gond az, hogy ami kimaradt, azt sokan kidobják, ez pedig kimeríti az élelmiszer-pazarlás fogalmát, egy napjainkban égető és sokat emlegetett problémáét. Arról nem is beszélve, hogy a pénzért megvásárolt hozzávalók kerülnek a kukába, tehát az eljárás egyáltalán nem gazdaságos.

Mit lehet kezdeni a kimaradt alapanyagokkal?

Az nyilvánvaló, hogy a tojásos, húsos lisztet és prézlit már nem szabad visszaönteni a többihez, sem félretenni, hogy legközelebb felhasználd. Ha viszont többre becsülöd az ételt annál, semmint hogy a szemetesbe öntsd, a következő ötleteknek jó hasznát veheted a konyhában: ezentúl sem a liszt, sem a tojás, sem a zsemlemorzsa nem fog kárba veszni.

Ha tojás és liszt maradt ki, levesbetétet vagy házi levestésztát készíthetsz

A levestésztához csupán össze kell gyúrnod a lisztet és a tojást egy csipetnyi sóval és annyi vízzel, hogy gyurmaállagú tésztát kapj. Helyezd 10-15 percre a mélyhűtőbe, majd a sajtreszelő legnagyobb lyukú oldalán reszeld le az egészet egy edénybe. A reszelt tésztát a szokásos módon főzheted meg.

Ha a tojásból és a lisztből plusz tojás vagy kicsivel több víz hozzáadásával lágyabb, kanalazható tésztát keversz, akkor ropogós levesbetét formájában hasznosíthatod az alapanyagokat. Forrósíts olajat, és csepegtesd bele fél evőkanalanként a masszát. Süsd, amíg aranybarna nem lesz, de vigyázz, mert a tészta gyorsan megég. Végül szedd konyhai papírtörlőre, és itasd le róla az olajat. A változatos formájú ropogós nagyszerűen illik a krémlevesekhez, de ízlés szerint bármely levesbe beleszórhatod.

Ha tojás és zsemlemorzsa maradt ki, puffancsot készíthetsz

Adj egy csipet sót a tojáshoz, és keverd bele a zsemlemorzsát. Gyúrd, amíg össze nem áll, és közben pótold a száraz vagy a nedves összetevőt szükség szerint. Ha elkészült a tészta, formálj belőle golyókat, illetve lapított golyókat. Ezeket forró olajban süsd ki, majd csepegtesd le papírtörlőn. A puffancsot magában, tejföllel, reszelt sajttal, de a rántott fogás kísérőjeként is tálalhatod.

Plusz tipp: amennyiben liszted is maradt, azt is bátran belekeverheted a puffancsmasszába, mert sokan a háromféle alapanyag elegyéből készítik ezt az ételt.

Ha liszt, tojás és prézli is kimaradt, készíts nokedlit!

A három összetevő kombinációjából puha nokedlit varázsolhatsz. Adj pár csipet sót a tojáshoz, majd elegyítsd a maradékokat, és gyúrj tésztát: annak érdekében, hogy jól szaggatható, lágy nokedlitészta-állagot kapj, szükség szerint adj plusz egy tojást vagy némi vizet a mixedhez. A tésztát nokedliszaggató segítségével juttasd a forrásban lévő vízbe, és főzd addig, míg el nem éri a szükséges állagot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha egyféle alapanyagod maradt ki

Abban az esetben is készíthetsz tésztát, levesbetétet vagy puffancsot, ha csak liszt vagy csak prézli maradt ki a húsrántás után. Csupán pótolnod kell a hiányzó összetevőt: üss le egy tojást, adagolj vizet, ha kell, és járj el a fent leírtak szerint.

Amennyiben csak a tojás nem fogyott el főzés közben, ugyanezt megteheted fordítva, tehát lisztet vagy zsemlemorzsát adhatsz hozzá, és újfent a fenti kombinációk valamelyikét készítheted el.

A tojással önmagában is boldogulhatsz. Márts bele egy szelet kenyeret, és készíts bundáskenyeret, vagy szükség szerint üss hozzá még egy tojást, és csinálj rántottát. Fontos, hogy a rántottát alaposan átsüsd, hiszen előzőleg a tojás nyers hússal érintkezett.

Így jön le egyben a főtt tojás héja

A tojás apropóján ajánljuk figyelmedbe a következő cikket: nem kell többé a hámozással vacakolnod, ha így készíted a főtt tojást.

Ezt is szeretjük