Minimalizálják a fogyasztást: 5 tárgy, ami nem átverés

Tényleg segít a spórolásban!

Kiderült, mely tárgyak segítenek legjobban a spórolásban.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A villanyszámla végösszegében nem csupán a háztartás nagyobb fogyasztói, de a világításra fordított energia is komoly tételt jelenthet, nem véletlen, hogy egyre többen hangsúlyozzák az erre vonatkozó megtakarítási lehetőségeket.

A költségek jelentős mértékben csökkenhetők például, ha a hagyományos izzókat LED fényforrásokra cseréled - ide kattintva tudhatsz meg többet arról, ez miért jár számos előnnyel -, e tekintetben sem mindegy azonban, milyet választasz.

Szerencsére léteznek hivatalos felmérések azzal kapcsolatban, mely eszközökkel lehet a legtöbbet spórolni, többek között erre szolgál az E.ON Energiatakarékossági díja is, melynek célja kiválasztani azokat a háztartási készülékeket, melyek a TÜV Rheinland cég vizsgálatai alapján energiafogyasztási szempontból az adott évben a leghatékonyabbnak bizonyulnak.

Díjat kaptak a legjobb LED fényforrások!

2014-ben újdonságként kerültek be a vizsgálandó körbe a LED fényforrások, ezen termékek esetében viszont nem a hagyományos termékkategóriákban megszokott elv - a legkisebb fogyasztás - szerint alakult ki a díjazottak köre, hanem a fényhasznosítás mértéke - lumen per watt - alapján. 2014-ben a termékeket továbbá árkategória szerint is vizsgálták, ami azt az eredményt hozta, hogy nem mindig a drágább termék az energiatakarékosabb.

Az E.ON véleménye szerint, ha a fogyasztók az Energiatakarékossági díj nyerteseit választják régi háztartási készülékeik helyett, olyan döntést hoznak, mellyel családjuk akár több tízezer forintot is megspórolhat évente. Míg azonban a nagyobb háztartási készülékek cseréje a fogyasztók jelentős részének még a megtérülés ellenére is komoly anyagi problémát okozna, a LED fényforrások esetében könnyebb megvalósítani a váltást, ezáltal pedig a spórolást.

Ezeket érdemes megvenni

A 3500 forintig megvásárolható, 11 W-osnál nagyobb teljesítményű, E27-es foglalatú LED fényforrások kategóriájában a PHILIPS Corepro LED 13/75W 1055Lm lett a díjazott. A mérési program szerinti fényhasznosítási érték esetében 88,9 lm/W.

Ugyanezen kategóriában, viszont a 3501 és 8000 forint között kapható LED-lámpák körében az OSRAM Parathom LED lett a díjazott. A mérési program szerinti fényhasznosítási érték esetében 97,9 lm/W. Előbbi kategóriában és a 8001 forint fölött kapható LED-lámpák körében a PHILIPS MASTER LED 18/100W 1521Lm lett a díjazott. A mérési program szerinti fényhasznosítási érték esetében 82,4 lm/W.

A 11 W-nál kisebb vagy vele egyenlő teljesítményű LED fényforrások között a 3000 forintig terjedő árkategóriában a V-TAC 4259 Filament 4W lett a díjazott. A fényhasznosítási érték esetében 101,7 lm/W. Előbbi kategóriában, viszont 3001 és 5000 forint közötti áron a MEGAMAN LED Entry Classic 11 W lett a díjazott. A fényhasznosítási érték esetében 108,9 lm/W.

Ezt is szeretjük