Melegebb lakás több fűtés nélkül: 4 dolog, ami növeli a hőérzeted!
Léteznek egyszerű praktikák, amelyektől melegebbnek érzed otthonodat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egészségügyi szempontból a 20-21 Celsius-fok is ideális lehet a lakás leggyakrabban használt helyiségeiben télen - a hálószobában például kevesebb is -, ugyanakkor egyéni ízlés kérdése, ki milyen melegben érzi jól magát, van, aki 23-24 Celsius-fok alatt réteges öltözködés mellett is didereg.

A fűtés költségeinek szempontjából már egy fok különbség is meghatározó összeget jelenthet, így nyilván szerencsésebb helyzetben vannak azok, akiknek a kellemes közérzethez nem kell magasabb hőfokra állítaniuk a termosztátot. Azok is spórolhatnak azonban, akik előbbit gyakorta megtennék, a hőérzet befolyásolására ugyanis számos praktika létezik.

Magasabb páratartalom

A páratartalom szorosan összefügg a hőérzettel, így télen érdemes különösen odafigyelni rá. A fűtésszezon általános jellemzője lehet a lakás száraz levegője, ha azonban túl alacsony a páratartalom, hidegebbnek érzed majd ugyanazt a hőfokot.

Ha tehát szeretnéd, hogy a termosztát átállítása nélkül is melegebbnek érezd otthonod, érdemes megemelned a páratartalmat, természetesen szem előtt tartva, hogy a túl magas páratartalom egészségügyi és egyéb szempontok miatt épp olyan káros lehet, mint az, ha túl alacsony.

A lakás párásítására számos módszer létezik, a radiátoron való párologtatástól egészen a párásító készülékekig, elsőként azonban érdemes beszerezni egy hygrométert, vagyis páramérő készüléket, melyen ellenőrizheted, hogy a lakás páratartalma az ideális 40-60% között mozog-e.

Textilek a lakásban

Bizonyos lakástextilek, legyen szó a szőnyegekről, falvédőről, vastagabb függönyökről vagy épp a huzatfogó párnákról, ténylegesen segítenek abban, hogy melegebb legyen a lakás, köszönhetően szigetelő hatásuknak, ha azonban a hőérzet növeléséről van szó, más típusaikat is érdemes bevetni.

Ahogy melegebbnek érzed a lakást már attól is, ha a hideg fal helyett egy puha, meleg falvédőnek dőlsz neki, ugyanígy kellemesebb közérzetet biztosít, ha a lakást puha takarókkal, plédekkel, párnákkal béleled ki. Már anyaguk, színük által is melegséget áraszthatnak, nem beszélve arról, hogy ha például a kanapéra, ágyra, székekre, fotelekre teríted őket, a bútorok lehűlését is akadályozzák.

Színek és fények

A hőérzetet a lakásban alkalmazott színekkel is növelheted, amennyiben meleg árnyalatokat választasz, például sárgás, narancssárgás tónusokat. Persze ehhez nem kell átfesteni a falakat, egy-egy kiegészítő is sokat számít, mint ahogy például az is, milyen a lakásban a világítás. A sok kisebb fényforrás melegséget csempész a lakásba, mint ahogy például a hideg, fehér fényű LED-fényforrások helyett is érdemes meleg, fehér fényűeket választani.

Ezt is szeretjük