Hogyan szerezzek pénzt? 2 válasz, ha saját lakásod van

A lakást többféle célra is kiadhatod, sőt, egy szoba is elég lehet: így csináld!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy van egy külön lakásod amellett, amelyben élsz, annak bérbeadása rendszeres jövedelmet biztosíthat, akkor is szert tehetsz azonban plusz pénzre, ha külön ingatlanod nem is, de egy felesleges szobád akad.

Arra is van ugyanis lehetőség, hogy turistáknak biztosíts szállást, ráadásul ez jövedelmezőbb is lehet, mint előbbi. Mindkét esetben érdemes azonban tudnod, miként kell adóznod a bevételek után.

A lakás bérbeadása hosszú távra

A lakáskiadás manapság is népszerű, sőt, egyre többen kényszerülnek olyan élethelyzetbe, hogy saját lakásukat adják ki, ők maguk pedig egy kisebbe költöznek, melynek fenntartása a bérleti díjjal együtt is kevesebb, mint azé, ahol korábban éltek.

Fontos azonban tudni, hogy az ingatlankiadásból származó bevétel után adózni kell, ha ugyanis egy bérbeadó ezt nem teszi meg, elég egy rosszindulatú szomszéd vagy bérlő névtelen bejelentése ahhoz, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kivizsgálja az ügyet, aminek következménye jelentős tartozás lehet, nemcsak az elmaradt adót kell ugyanis kifizetni, de a bírságot, illetve a késedelmi pótlékot is.

Az ingatlan bérbeadásából származó bevétel után 16%-os személyi jövedelemadót kell fizetni - ha a bevétel éves szinten meghaladja az 1 millió forintot, akkor a teljes összeget terheli a 14%-os egészségügyi hozzájárulás is.

A bevétel 10%-át azonban általános költségként leírhatod, így csak a 90% után kell adózni, ha csak nem a tételes költségelszámolást választod, mikor is a javítás, karbantartás, felújítás költségeit tételenként vonhatod le - ez esetben mindezt számlákkal kell igazolni.

Szoba kiadása turistáknak

A Balatonról ismert zimmer frei rendszer egyre népszerűbb az országban, különösen pedig a fővárosban, köszönhetően többek között az olyan, direkt magánszemélyek lakás- és szobakiadásaira specializálódott hálózatoknak, mint amilyen például az Airbnb.

Ha szobát adsz ki turistáknak, pontosabban, ha 90 napot meg nem haladóan nyújtasz valakinek szállást ugyanabban az adóévben, az egyéb szálláshely-szolgáltatásnak minősül. Az ilyen módon kiadott ingatlan maximum nyolcszobás, illetve 16 ágyas lehet, a tevékenység végzéséhez pedig szükség van adószámra és üzemeltetési engedélyre. Előbbit a helyi NAV-kirendeltségen, utóbbit a település jegyzőjétől lehet kérni.

Amit érdemes tudnod a NAV-val kapcsolatban:

Így kaphatsz lakásfenntartási támogatást

Ha pénzre van szükséged, önkormányzati támogatást is kaphatsz, legalábbis a lakással kapcsolatos kiadásaid fedezésére. Nézd meg a videót!

Adót ebben az esetben is kell fizetni, ha azonban valaki a fizető-vendéglátó tevékenységet a tulajdonában vagy a haszonélvezete alatt álló lakásban vagy üdülőházban végzi, tételes átalányadózást is választhat. Ekkor szobánként évente 32 ezer forint a személyi jövedelemadó, amit negyedéves bontásban kell befizetni. Az egészségügyi hozzájárulás ennek 20%-a.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem tételes átalányadózás esetén a költségek levonása után, a személyi jövedelemadó mellett 27%-os egészségügyi hozzáárulást is fizetni kell. Ha részletesebb információkra lenne szükséged, kattints ide, a NAV tájékoztató füzetében mindent megtalálsz!

Ezt is szeretjük