Ehető még a kristályos méz? Így lesz újra folyós, ha összeállt
A méz egy idő után megkristályosodhat: ilyenkor vajon ki kell dobni?
![A kristályos méz ehető?](https://kep.index.hu/1/0/4653/46532/465325/46532516_3547878_4e29f486109bfc61b086c5cc9a017a51_wm.jpg)
Mindig jó, ha van a háznál méz, hiszen nemcsak a vajas kenyérre, müzlibe vagy teába csurgatva finom, hanem aminosav- és vitamintartalma, valamint antibakteriális hatása miatt egészséges is, és gyógyír a torokfájásra, köhögésre.
A méz energiatartalma ráadásul kisebb, mint a cukoré, így sok ételbe, italba kiváló természetes édesítő lehet. Végül ne feledkezzünk meg a mézes süteményekről sem, melyeknek különösen az ünnepi időszakban van aktualitása.
A kristályos méz fogyasztható?
A mindentudó méznek azonban van egy olyan tulajdonsága is, hogy idővel besűrűsödik, megkristályosodik. Ilyenkor sokakban felmerül a a kérdés, vajon fogyasztható-e még, és vissza lehet-e folyósítani azt.
![GettyImages-1142633506](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4653/46531/465318/46531862_5878958b0b6e18796234ab1eef981366_wm.jpg)
Szó sincs arról, hogy az eredeti állagát vesztett méz ezzel el is romlott volna. Sem beltartalmi változás, sem kellemetlen íz nem tapasztalható, mindössze egy természetes folyamat ment végbe.
A különböző virágokból előállított méz eltérő arányban tartalmazza a glükózt és a fruktózt. Miután a folyékony cukor kristályossá válik, a méz sűrűsödni kezd. Minél nagyobb arányban van jelen benne a glükóz, annál gyorsabban elindul ez a folyamat.
Hogyan lesz újra folyós a méz?
Bár a kristályos méz állaga krémes és különleges, vannak, akik szívesebben látnák ismét folyósnak az üveg tartalmát. Ez egy egyszerű praktikával elérhető: csak fel kell melegíteni a következő módon.
A cikk az ajánló után folytatódik
-
Kék és fehér cirkónia kristályokkal díszített ezüst fülbevaló14 900 Ft
-
Színes cirkónia karika ezüst ékszerszett19 990 Ft
-
Fehér cirkónia kristállyal díszített kapcsos fülbevaló12 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia kristály díszítéssel14 900 Ft
-
Cirkónia tündöklés ezüst fülbevaló13 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc különlges cirkónia dísszel12 900 Ft
-
Cirkónia kristályos minimalista ovális ezüst fülbevaló19 990 Ft
-
Borospohár cirkóniával díszített ezüst nyaklánc11 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló nagy méretű cirkóniával10 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia körrel díszítve11 900 Ft
-
Kék opálos csepp alakú ezüst fülbevaló cirkóniával11 900 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy fülbevaló négyszög foglalattal15 900 Ft
-
Cirkónia kristályos és fehér opálos minimalista ezüst fülbevaló11 900 Ft
Vegyél elő egy nagyobb lábast, és töltsd meg annyi vízzel, hogy a szintje kisebb legyen a mézesüveg magasságánál. Helyezd bele, és kis fokozaton kezdd el melegíteni a vizet. Fontos, hogy az ne forrjon fel, mert a túl magas hőhatástól a mézben elpusztulnak a jótékony alkotóelemek, illetve meg is karamellizálódhat. Jó szolgálatot tesz egy főzés közben használható hőmérő, a víz hőjét ugyanis 35-43 fok között kell tartani. Egy közepes üveg méz körülbelül 60 perc alatt lesz újra folyékony.
Nagyon fontos észben tartani, hogy a méz melegítését csak üvegben lehet végezni. Ha a mézed műanyag flakonban van, akkor előbb kanalazd át egy üvegedénybe, és csak utána végezd a műveletet.
Így hat újra frissnek a kenyér
Ha a kenyér száraz, szikkadt, de még nem penészes, akkor ne kerüljön a kukába: inkább varázsold újjá a következő cikkekben foglalt praktikákkal!
Így hat újra frissnek a megszikkadt, megszáradt kenyér: 3 ötlet, hogy ne kerüljön a kukába
Kenyér nem kerülhet a szemetesbe. Fontos, hogy okosan bánj vele: frissítsd vagy használd fel!
Elolvasom