Ehető még a kristályos méz? Így lesz újra folyós, ha összeállt
A méz egy idő után megkristályosodhat: ilyenkor vajon ki kell dobni?
Mindig jó, ha van a háznál méz, hiszen nemcsak a vajas kenyérre, müzlibe vagy teába csurgatva finom, hanem aminosav- és vitamintartalma, valamint antibakteriális hatása miatt egészséges is, és gyógyír a torokfájásra, köhögésre.
A méz energiatartalma ráadásul kisebb, mint a cukoré, így sok ételbe, italba kiváló természetes édesítő lehet. Végül ne feledkezzünk meg a mézes süteményekről sem, melyeknek különösen az ünnepi időszakban van aktualitása.
A kristályos méz fogyasztható?
A mindentudó méznek azonban van egy olyan tulajdonsága is, hogy idővel besűrűsödik, megkristályosodik. Ilyenkor sokakban felmerül a a kérdés, vajon fogyasztható-e még, és vissza lehet-e folyósítani azt.
Szó sincs arról, hogy az eredeti állagát vesztett méz ezzel el is romlott volna. Sem beltartalmi változás, sem kellemetlen íz nem tapasztalható, mindössze egy természetes folyamat ment végbe.
A különböző virágokból előállított méz eltérő arányban tartalmazza a glükózt és a fruktózt. Miután a folyékony cukor kristályossá válik, a méz sűrűsödni kezd. Minél nagyobb arányban van jelen benne a glükóz, annál gyorsabban elindul ez a folyamat.
Hogyan lesz újra folyós a méz?
Bár a kristályos méz állaga krémes és különleges, vannak, akik szívesebben látnák ismét folyósnak az üveg tartalmát. Ez egy egyszerű praktikával elérhető: csak fel kell melegíteni a következő módon.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Vegyél elő egy nagyobb lábast, és töltsd meg annyi vízzel, hogy a szintje kisebb legyen a mézesüveg magasságánál. Helyezd bele, és kis fokozaton kezdd el melegíteni a vizet. Fontos, hogy az ne forrjon fel, mert a túl magas hőhatástól a mézben elpusztulnak a jótékony alkotóelemek, illetve meg is karamellizálódhat. Jó szolgálatot tesz egy főzés közben használható hőmérő, a víz hőjét ugyanis 35-43 fok között kell tartani. Egy közepes üveg méz körülbelül 60 perc alatt lesz újra folyékony.
Nagyon fontos észben tartani, hogy a méz melegítését csak üvegben lehet végezni. Ha a mézed műanyag flakonban van, akkor előbb kanalazd át egy üvegedénybe, és csak utána végezd a műveletet.
Így hat újra frissnek a kenyér
Ha a kenyér száraz, szikkadt, de még nem penészes, akkor ne kerüljön a kukába: inkább varázsold újjá a következő cikkekben foglalt praktikákkal!
Így hat újra frissnek a megszikkadt, megszáradt kenyér: 3 ötlet, hogy ne kerüljön a kukába
Kenyér nem kerülhet a szemetesbe. Fontos, hogy okosan bánj vele: frissítsd vagy használd fel!
Elolvasom