Jobb, ha inkább leülsz: ennyit emelkedhetnek a közös költségek 2023-ban
A társasházak közös költsége jelentősen emelkedik az év során.

piros-tarsashaz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden drágul, így már meg sem lepődik az ember, ha kiderül, a társasházak közös költsége sem fog érintetlenül maradni.

A kérdés már csak annyi, pontosan mennyivel emelkedik az eddig fizetendő összeg. Sajnos a válasz nem túl felvillanyozó: a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke, Kaplonyi György az InfoRádióban nyilatkozott a témában.

Közösköltség-emelkedés 2023-ban

A szakértő szerint 2023-ban a társasházi közös költségek átlagosan 30%-kal emelkedhetnek. Ú gy számolta, ez alapján lakásonként minimum 3 ezer forintos emelésre lehet számítani.  Kaplonyi György elmagyarázta, mi teszi majd az eddigi összeghez járuló pluszt.

A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke szerint az emelés oka az, hogy a takarítók, illetve liftkarbantartók között sok katás kisvállalkozó volt, akik közül sokan abbahagyták a működést, vagy kisebb cégekhez szegődtek. Ebből kifolyólag számottevően nőnek a felújítási, karbantartási munkák költségei, így válik elkerülhetetlenné, hogy megemeljék a közös költségeket, hiszen csak így üzemeltethetők megfelelően a társasházak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A várható költségnövekedést a társasházak közgyűlése hagyhatja jóvá. A beszámoló közgyűlések februártól májusig zajlanak majd, ezekben a hónapokban várható a költségemelés bevezetése.

Így spórolj az élelmiszeren

Ami pedig a legfontosabb, hogy hiányérzet nélkül: korábbi cikkünkben adtunk néhány tippet.

Ezt is szeretjük