Hány fokon kell mosni a konyharuhát? Ez a hivatalos ajánlás!

Egyáltalán nem mindegy, hogyan csinálod, és milyen gyakran teszed meg.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lakástextilek egyes típusai nagyon gyorsan koszolódnak, a vízzel való érintkezés miatt pedig kórokozókkal telítődhetnek, és szaguk is kellemetlenebbé válhat, így nem véletlen, hogy mosni is gyakrabban szükséges őket.

Bár számos körülmény módosíthatja, létezik ajánlás arra vonatkozóan, milyen gyakran kell mosni a konyharuhát vagy épp a törölközőt, mindemellett az sem mindegy, miként teszed.

Hány naponta kell mosni a konyharuhát?

A konyharuhával kapcsolatban ki lehet jelenteni, hogy ez az, amit a legtöbbször kell mosni egy háztartásban, normál használat esetén például mindennap érdemes lecserélni a konyharuha-garnitúrát, ha azonban drasztikusabb a szennyeződés mennyisége és sűrűsége, ennél gyakrabban is szükség lehet rá.

A konyharuha ugyanis az ételszennyeződések miatt a baktériumok igazi paradicsoma, melyek a meleg hatására nagymértékben képesek elszaporodni. A kockázat érzékeltetésére csak egy adat: az Arizonai Egyetem 2014-es tanulmánya szerint a konyharuhák 89%-ánál találtak a kutatás során coliform baktériumot - a veszélyes E-coli is a coliformok közé tartozik.

Fontos, hogy a mosás hőfoka a konyharuha esetében legyen magasabb, mint egy átlag ruhadarabnál, amit 40 Celsius-fokon is elég kimosni.

Tedd be inkább 60 fokra, különösen, ha nagyon piszkos. A szennyeződés jó mosószerrel ugyan alacsonyabb hőfokon is eltűnik, különösen, ha előkezeled folttisztítóval, a mikroorganizmusok viszont nagyobb eséllyel távoznak 60 fokon. Ha van időd, vasalással is rásegíthetsz a kórokozók elpusztítására, illetve az is segít, ha a napon szárítod a konyharuhát.

Milyen gyakran kell cserélni a törölközőt?

A törölköző mosásának gyakorisága sok mindentől függ. Ha például csak egyetlen egy törülközőt használsz - ráadásul nem is egyedül - az arctörlésre és a napi fürdéshez, zuhanyzáshoz is, esetleg még pluszban a kéztörlésre is, akkor sűrűbben kell mosni, és akár naponta is érdemes cserélni.

Ha viszont rendszeresítesz külön törülközőt a különféle tisztálkodásokhoz, akkor más-más rendszerességgel is elég kimosni őket. Az arctörlőt akár naponta is érdemes lehet cserélni, míg a normál testtörlőt akár háromnaponta is szükséges lehet.

A kéztörlőt is gyakran kell cserélni, a szakemberek szerint három használat is elegendő ehhez, vagyis körülbelül naponta cserélni kellene. Mindez azonban függ olyan tényezőktől is, mint például mennyire lett vizes a törölköző, illetve mennyi ideig marad olyan, ha például a radiátorra teríted, vagy van törölközőszárítód, ritkább is lehet a csere, ugyanis nedves közeg híján nem szaporodnak olyan nagy iramban a mikroorganizmusok. Ha mégis mosásra kerül a sor, szintén 60 Celsius-fokon történjen, és ebben az esetben is hasznos, ha a napon szárítod meg.

Cikkünk az Ecover Érezd jól magad blogján megjelent anyag alapján készült.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük