Lehet télen ruhát szárítani a szabadban?

A legnagyobb háztartási tévhitek

Eláruljuk, mi az, amiben nem kell hinni.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mint ahogy az élet szinte minden területével kapcsolatban, a háztartással összefüggésben is számos tévhit él a köztudatban, legyen szó a téli ruhaszárításról, a lakás hőmérsékletének beállításáról vagy éppen a teflonserpenyőkről.

Ha szeretnéd tudni, milyen alapja van a különféle legendák létrejöttének, és miért lehet őket figyelmen kívül hagyni, érdemes tovább olvasnod.

Nem lehet télen ruhát szárítani a szabadban?

A téli ruhaszárítás csak napjainkban számít furcsának, anyáink, nagyanyáink - különösen vidéken - előszeretettel vitték ki a mosott ruhát a szabadba. Sokan hideg időben is kint szárították az ágyneműt, a gyermekruhákat, a törülközőket, kendőket, vagy éppen a havon terítették le és porolták ki a szőnyeget. És milyen jól tették!

Amellett ugyanis, hogy a kinti szárításnak köszönhetően a ruhaneműk ropogósak, frissek és jó illatúak lesznek, a 0 Celsius-fok alatti hőmérséklet a baktériumoknak, kórokozóknak sem kedvez. Érdemes kint szárítani a ruhákat például akkor is, ha allergiás vagy a poratkákra.

Mindemellett tévhit az is, hogy a kint szárított, fagyott ruha a lakásban felenged, és lucskos, vizes lesz. Hideg, de száraz időben is elpárolog a ruhákból a nedvesség, ráadásul ilyenkor a kinti levegő páratartalma alacsonyabb, így előbbi könnyebben valósul meg, mint bent, egy párás lakásban.

A tapasztalatok szerint a kint szárított ruha, bár még nedves maradhat, a lakásba kerülve már nagyon gyorsan megszárad, anélkül, hogy a levegő nedvességtartalmát túlságosan megemelné, elősegítve ezzel a penészesedést.

Néhány dologra azonban érdemes vigyázni, például nem célszerű olyan helyen szárítani a ruhát, ahol piszkos, szmogos vagy füstös a levegő, emellett a kissé fagyott ruhákkal is óvatosan kell bánni, ugyanis megsérülhetnek.

Túl párás a lakásod?

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mérgező a teflon?

Közkeletű tévhit, hogy a teflonserpenyő egy esetleges karcolástól használhatatlanná válik, mivel így a teflonbevonat az ételbe kerülhet, mérgezést okozva. A teflon önmagában nem mérgező, emellett igen stabil anyag, arra kell elsősorban vigyázni, hogy ne melegedjen bizonyos hőfok fölé, 260 Celsius-fok fölött például már egyáltalán nem stabil, 350 Celsius-fok fölött pedig felbomlik, és kiszabadulhat belőle a gyártása során használt, veszélyes és rákkeltő perfluoroktánsav.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Megfelelő használat mellett tehát a teflon nem életveszélyes, ügyelj azonban arra, hogy sose hevítsd túl, ne tedd üresen a tűzhelyre, és ne is hagyd rajta a serpenyőt, miután kivetted belőle az ételt. Ne dörzsöld, kapard a felületet, és rossz minőségű, lepattogzó serpenyőt se használj - ugyanakkor egyetlen miniatűr karcolástól még nem kell megijedni. A szakértők ellenben azt ajánlják, ne használd túl sokáig a teflonserpenyőket, két év után ugyanis jóval sérülékenyebbé válnak. Ha többet szeretnél tudni a témáról, kattints ide, és olvasd el korábbi cikkünket!

Hurkát robbantottál a sütőben? 8 módszer, amivel újra tiszta és zsírmentes lesz

Nézegess képeket!

Elolvasom

Jobban spórolsz, ha mindig letekered a fűtést?

Ahogy azt korábbi cikkünkben egy általunk megkérdezett szakértő is kifejtette, nem jelent nagyobb spórolást az, ha valaki a fűtési hőmérséklet beállításánál a két szélsőérték között váltogat, ha ugyanis teljesen lehűl a lakás, jóval több energia szükséges a teljes felmelegítéséhez, mint akkor, ha valaki a hőtartás elvét követi.

Ha hosszabb időre, például napokra mész el otthonról, természetesen érdemes letekerni a fűtést, ha viszont csak néhány órára vagy fél napra, ne hajtsd le teljesen - érdemesebb 1-3 Celsius-fokos hőmérséklet-különbségekben gondolkodni. Akkor se tekerd vagy állítsd alacsonyabb hőfokra a termosztátot, ha azt látod, a lakás hőmérséklete elérte az általad kívánt hőfokot.

Ezt is szeretjük