Tízezres bírságot is kaphatsz: mit tegyél, ha rosszkor jön a kéményseprő?

Ráfizethetsz, ha nem engeded be a kéményseprőt.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy eltömődött kémény akár életveszélyes helyzetet is teremthet, ezért a kéményseprők látogatását nem szabad félvállról venni.

Ha szeretnéd utóbbit a lehető legkisebb költséggel megúszni, akkor a következőket kell tenned!

Kötelező tájékoztatás

A kéményseprők látogatásuk előtt minimum nyolc nappal kötelesek az ingatlantulajdonosokat tájékoztatni jövetelükről. Az előírás szerint a többlakásos, illetve többszintes épületben a kapualjon, míg családi házas övezetben utcasarki plakát formájában kell értesíteniük az ott lakókat az ellenőrzésről.

Amennyiben ebben az időpontban nem jutnak be a lakásba, azaz nem tudják elvégezni az ellenőrzést, akkor címre szólóan új időpontot adnak meg a második ellenőrzés céljából, ekkor még plusz költség felszámolása nélkül.

Azonban, ha a második kiszálláskor sem sikerül elvégezni feladatukat, a közszolgáltatás díjával megegyező pótdíjat számolnak fel az ingatlantulajdonosnak. A fővárosi közszolgáltatás díjairól ide kattintva tájékozódhatsz.

Ha a fővárosban élsz, célszerű a FŐKÉTÜSZ Kft. oldalára regisztrálni, ugyanis a honlapon lehetőség van előzetes e-mailes és sms-értesítést kérni az ellenőrzésről.

Ha nem jó az időpont

A jogszabály kimondja, hogy az előre ütemezett feladatok miatt az ingatlantulajdonosoknak nincs lehetőségük, hogy saját maguk válasszák meg a kéményellenőrzés időpontját, viszont ha az első két időpont nem megfelelő számodra, lehetőséged van az egyedi megrendelésre, amit azonban szolgáltatási és kiszállási díj terhel. Az egyedi megrendeléshez külön formanyomtatvány kitöltése szükséges, amelyet az illetékes kerületi kirendeltségen vagy a FŐKÉTÜSZ Kft. Műszeres Szolgáltatási Osztályán kell kitöltve, aláírva leadni, illetve nekik lehet ugyanígy, beszkennelt formában elektronikusan továbbítani.

Ha a második időpont esetében sem tartózkodtál otthon, 30 napon belül igénybe kell venned a szolgáltatást, fontos tudni továbbá, hogy ha a kéményseprők másodszor is csak zárt ajtót találnak, a közszolgáltatónak kötelessége ezt jelenteni az elsőfokú tűzvédelmi hatóságnak, amely végül akár több tízezer forintos tűzvédelmi bírsággal is sújthatja az ingatlan tulajdonosát.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Csak munkaidőben

Jogosan merül fel a kérdés, hogy a kéményseprők miért csak 8 és 16 óra közötti időpontban tudnak kiszállni, hiszen az átlagember is nyilvánvalóan munkában van ilyenkor. A válasz persze lehetne az, hogy azért, mert nekik is ez jelenti a munkaidejüket, ám ez nem ennyire egyszerű. Mivel a kéményellenőrzés csak megfelelő fényviszonyok mellett végezhető, vagyis a padlásterek, kéményjáratok, tetőjárdák kizárólag ilyenkor közelíthetőek meg biztonságosan, érthető, hogy a szakemberek csak ebben az időintervallumban tudnak kiszállni a házhoz. További információt a témában ide kattintva találsz.

Ezt is szeretjük