Így vízkőmentesítsd a kotyogóst: sokkal finomabb lesz utána a kávé

Egyáltalán nem mindegy, milyen kávéfőző tisztán tartásáról van szó. A kotyogóstól kezdve a kávépárnás gépig eltérő folyamatokra kell odafigyelni.

Kávéfőző vízkőtelenítése, a kotyogós
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az égett, avas ízű kávét senki nem szereti. Sokszor ez az előjele annak, hogy megindult a vízkövesedés folyamata, és ideje lenne kipucolni a kávéfőzőt. 

Minden ízlés kérdése, nem véletlenül kapható megannyi típusa a kávéfőzőnek. Egyesek inkább a hígabb, de aromás ízeket kedvelik, míg mások a jó erős, tömör feketéért vannak oda. 

Így kell vízkőteleníteni a kávéfőzőket 

Kotyogós kávéfőződ van? Esetleg a hétköznapi eszpresszógépre szavazol, vagy inkább kortyolsz lágyabb kávét a kávépárnás, POD-os gépből? Vannak, akik a dugattyús vagy French Press kávéfőzőért vannak oda, mivel nem kell hozzá áramot használni, így szinte bárhol kielégítheti a kávé utáni vágyat. Ezeknél a különböző típusú gépeknél nem lehet akármilyen durvaságú kávéőrleményt használni,  de egy közös pontjuk van: használat után mindegyiket ki kell pucolni, és érdemes rendszeresen vízkőteleníteni. A vízkőtelenítés gyakorisága függ a helyi vízkeménység fokától. Kemény víznek számít a 20 keménységi foknál magasabb víz, ilyen esetben havonta kell vízkőteleníteni. Közepesen kemény vizeknél, amiknek az értéke 10-20 között mozog, kéthavonta, 10 keménységi fok alatt, a lágy vizeknél pedig háromhavonta kell elvégezni a procedúrát. A területi vízkeménység mértékéről a lakóhely szerinti illetékes vízműveket lehet megkérdezni.

Sokan szeretik, ha a kotyogósnak kicsit égett íze van, pedig az nem jelent jót. Kihűlt állapotában szét kell csavarozni, a szűrőjéből kipucolni a zaccot, és pH-semleges zsíroldóval a többi alkatrészt. Majd citromsavas vizet kell többször átfőzni benne, aminek elkészítéséhez egy liter vízhez kell adni egy evőkanálnyi citromsavat.
Fotó: Andrea_Dawn / Getty Images Hungary
A kávépárnás gépeket ecetes vízzel kell átöblögetni. Az ecet jellegzetes szagát kávézaccos átfőzéssel lehet semlegesíteni. Ne feledkezz el a szűrő kifolyócsövéről sem! A kiöntőben levő barna foltoknál az edény negyedéig jéggel kell feltölteni, fél citromot facsarni bele és két evőkanál sót. Kis kavargatás után eltűnnek.
Azért kell rendszeresen vízkőteleníteni a kávégépet, mert ha túl sok vízkő oldódik ki belőle egyszerre, az könnyen eltömítheti a csöveket. Ekkor már csak szervizben lehet megjavíttatni, vagy venni kell olyan vízkőoldót, ami szó szerint feloldja a köveket.
A kikapcsolt, kihűlt gépbe kétharmad tartály vizet és egy kanál citromsavat kell adni. Be kell kapcsolni, kicsit kifolyatni, majd kikapcsolni, és egy olyan öt perc múlva megismételni a folyamatot. Ha alumíniumból van a belseje, akkor nem szabad citromsavat használni, mert lemarja.
Jó tudni, hogy nem muszáj citromsavport venni, friss citrom levével is hatékonyan lehet oldani a vízkövet.
A French Press vagy dugattyús kávéfőzőnél is oda kell figyelni a vízkövesedés megelőzésére. A szűrőkben tud megtapadni a vízkő, ecetes vizes áztatással lehet a legkönnyebben leoldani róluk. Mindig el kell mosni szivaccsal is a készüléket, a vizes kiöblítés nem elegendő a tisztán tartására.
A hatékony vízkőoldás érdekében még akár az ecetes vízbe sót is lehet tenni. Hasonlóképpen kell eljárni, mintha sima ecetes vízzel öblítenénk ki a kávéfőzőt. Ha ezt az oldatot szórófejes flakonba töltöd, bármilyen vízköves felületet hatékonyan meg lehet vele pucolni.
Fotó: Bsip

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük