Így vízkőmentesítsd a kotyogóst: sokkal finomabb lesz utána a kávé
Egyáltalán nem mindegy, milyen kávéfőző tisztán tartásáról van szó. A kotyogóstól kezdve a kávépárnás gépig eltérő folyamatokra kell odafigyelni.

vízkőtleníés, kávéfőző
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az égett, avas ízű kávét senki nem szereti. Sokszor ez az előjele annak, hogy megindult a vízkövesedés folyamata, és ideje lenne kipucolni a kávéfőzőt. 

Minden ízlés kérdése, nem véletlenül kapható megannyi típusa a kávéfőzőnek. Egyesek inkább a hígabb, de aromás ízeket kedvelik, míg mások a jó erős, tömör feketéért vannak oda. 

Így kell vízkőteleníteni a kávéfőzőket 

Kotyogós kávéfőződ van? Esetleg a hétköznapi eszpresszógépre szavazol, vagy inkább kortyolsz lágyabb kávét a kávépárnás, POD-os gépből? Vannak, akik a dugattyús vagy French Press kávéfőzőért vannak oda, mivel nem kell hozzá áramot használni, így szinte bárhol kielégítheti a kávé utáni vágyat. Ezeknél a különböző típusú gépeknél nem lehet akármilyen durvaságú kávéőrleményt használni,  de egy közös pontjuk van: használat után mindegyiket ki kell pucolni, és érdemes rendszeresen vízkőteleníteni. A vízkőtelenítés gyakorisága függ a helyi vízkeménység fokától. Kemény víznek számít a 20 keménységi foknál magasabb víz, ilyen esetben havonta kell vízkőteleníteni. Közepesen kemény vizeknél, amiknek az értéke 10-20 között mozog, kéthavonta, 10 keménységi fok alatt, a lágy vizeknél pedig háromhavonta kell elvégezni a procedúrát. A területi vízkeménység mértékéről a lakóhely szerinti illetékes vízműveket lehet megkérdezni.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük