Így takarítsd ki a kávéfőzőt alaposan: nem mindegy, mivel állsz neki
Eltűnnek a zaccfoltok, és makulátlanul tiszta lesz a kávéfőző, ha így takarítod.

- Feltöltik a kitikkadt bőrt, ragyogóvá varázsolnak és hűsítenek: nyári szépségápolási kedvenceink árakkal »
- Úgy szexi, hogy nem mutat túl sokat: divatos szettek, amiket a pánt nélküli felső tesz igazán nőiessé »
- Ezen a testrészen hamarabb mutatkoznak meg az öregedés jelei, mint az arcon: minden, amit a kézbőr ápolásáról tudnod kell »

- Soma lányának esküvői fotója: a 29 éves Hanna különleges menyasszony volt
- Kvíz! Emlékszel az általánosban tanult versekre? 8 idézet szerzőjére kérdezünk rá
- Kvíz! Átmennél most az elsősegélyvizsgán? 8 kérdés, amire nem csak a jogsi miatt kell tudni a választ
- Az 5 legrosszabb élelmiszer, ami rontja a vérkeringést: szűkítik az ereket, emelik a koleszterinszintet
- 22 évesen vesztették életüket a magyar sziámi ikrek: kegyetlenül kihasználták, vásárban mutogatták őket
Az emberek nagy része nem takarítja olyan gyakran a kávéfőzőjét, mint kellene, pedig a nedves, meleg környezetben jól érzik magukat a baktériumok és a penészgombák, ráadásul a kávézacctól könnyen minden barna és koszos lesz.
Egy másik fontos ok, ami miatt rendszeresen, alaposan ki kellene tisztítani a kávéfőzőt, az, hogy Magyarország jó részén kemény vagy középkemény víz folyik a csapból, így vízkőtelenítés nélkül a kávéfőző kiömlőnyílása vagy a zaccszűrő könnyen eldugulhat, ami akár tönkre is teheti a készüléket.
Hogyan tisztítsd a kávéfőzőt?
A takarításhoz érdemes szétszedni a kávéfőzőt, és külön elmosni, vagy mosogatógépbe helyezni a mozdítható részeit. A kávékiöntőt minden használat után el kell mosni mosogatószerrel. Ez azért fontos, hogy ne maradhasson benne zacc, és ne színeződhessen el a felülete sem. A legtöbb esetben a kiöntő nyugodtan betehető a mosogatógépbe is.

Amikor nem használod a készüléket, a víztartó tetejét érdemes nyitva hagyni, hogy a gép rendesen kiszáradhasson, így megelőzheted, hogy felüsse a fejét a penész.
A rendszeres vízkőmentesítésről sem szabad megfeledkezni, mert a kemény víz idővel könnyen eldugíthatja a szűrőt és a vízkiömlő csövet, így pedig nem tud kifolyni a kávé. Átlagosan havonta egyszer érdemes igénybe venni az ecet megbízható segítségét, és átfőzni a készüléket egy-egy arányú víz-ecet eleggyel.
Ilyenkor, mielőtt elindítanád a gépet, a keveréket hagyd a víztartóban állni fél órát. Ha pedig olyan a készüléked, mellyel több szakaszban tudsz kávét készíteni, indítsd el a masinát, kapcsold ki félúton, hagyd benne állni az ecetet fél órát, majd kapcsold vissza, és főzd le a maradék folyadékot is. Mielőtt újra kávét készítenél a gépben, egy tartálynyi tiszta vízzel és üres filterrel főzz át, hogy ne maradjon benne az ecetíz.
Takarítás ételekkel
Nem az ecet az egyetlen a konyhában, ami nagy segítséget jelenthet a takarításban. A hűtő rejt még súrolószereket, ezüstfényezőket és folttisztítókat is, ha az ember tudja, mit keres. Mutatjuk a leghatékonyabb tisztítószereket az otthoni polcokon.
A képek forrása: Getty Images Hungary.