Tényleg megéri árverésen ingatlant szerezni? Mire kell nagyon figyelni a vásárlásnál?

Az ingatlanszakértőt kérdeztük, jó ötlet-e árverésen ingatlant venni.

GettyImages-1319719135
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor ház- vagy lakásvásárlásra kerül sor, az emberek ingatlanközvetítőkhöz fordulnak, vagy lakáshirdetéseket böngésznek az interneten.

Aki azonban olcsóbban szeretne vásárolni, és valamivel alaposabban tájékozódik a lehetőségeiről, adhat egy esélyt az árverésen szerezhető ingatlanoknak is. Kecsegtető, ám fontos végiggondolni, valóban megéri-e.

Ingatlan vásárlása árverésen

Sokan nem tudják, miről is szól ez az egész, pontosan mikor és miért kerül árverezésre egy ingatlan? Török Dávid, az Otthon Centrum ingatlanszakértője megosztotta velünk a legfontosabb tudnivalókat.

- Szomorú, de megesik, hogy valaki banki jelzáloghitelből vásárol meg egy ingatlant, aminek végül nem tudja fizetni a törlesztőrészleteit. Az árverezés adósságbehajtás - a banki vagy állami adósság rendezése - céljából történik. Tehát az adóhivatal, a bank vagy a bíróság kezdeményezésére indul el az eljárás, azaz az adott vagyontárgy licitre bocsátása.

Első lépésként a végrehajtó által meghatározásra kerül az ingatlan becsértéke, melynek alapját leginkább a 6 hónapnál nem régebbi adó- és értékbizonyítvány adatai adják. Az adós megkérdőjelezheti ezt a becsértéket, és - plusz díj ellenében - igazságügyi szakértő bevonását kérvényezheti. Ilyenkor a jogerős bírósági határozatban szereplő összeg lesz majd a liciten a kikiáltási ár - mondja Török Dávid.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kérdés az, megéri-e

- Az aukción való részvétel talán legnagyobb kockázata az, hogy az ember csupán korlátozott ismeretekkel fog rendelkezni a kiszemelt ingatlanról - mondja a szakértő.

Az, hogy esélyünk van jóval a piaci ár alatt lakást, házat vásárolni, nyomós érvként szól az árverezett ingatlanok mellett, de Török Dávid véleménye szerint van, akinek nem éri meg igénybe venni ezt a lehetőséget.

- Aki „patikaállapotú” ingatlant venne, annak semmiképpen sem ajánlom a licitálást. A meghirdetett lakások, házak többsége ugyanis az erősen felújítandó kategóriába tartozik. És ahogyan korábban említettem, sokszor még megsaccolni is nehéz, hogy mennyibe kerül majd kipofozni, lakhatóvá tenni az ingatlant.

Ha valaki hitelből, állami támogatásból tenne szert új otthonra, szintén jobb, ha más lehetőségek után néz. Azt is figyelembe kell venni, hogy amennyiben kilakoltatás szükséges, az hosszú hónapokig, sőt akár évekig is elhúzódhat, ráadásul érzelmileg is egy igen megterhelő procedúráról van szó.

Aki nem szeretne kockázatot vállalni vagy sokáig várakozni, annak továbbra is a hagyományos módon történő lakásvásárlás az egyetlen járható út - foglalja össze gondolatait az ingatlanszakértő.

Amire érdemes felkészülni

Amennyiben valaki árverésen szeretne ingatlanhoz jutni, jó, ha felkészül, mire számíthat. Török Dávid a következőkre hívja fel a figyelmet:

- Ha hitelből fedezné valaki a vételár egy részét, rossz hír, hogy az árverezésre bocsátott ingatlant iszonyúan körülményes ilyen formában megvásárolni. Ennek elsődleges oka a rövid, jellemzően 15 napos fizetési határidő, illetve a bankok fokozott elővigyázatossága.

Hab a tortán, hogy az ingatlant általában nem lehet belülről, személyesen megtekinteni, bejárni, emiatt a licitálónak egyfajta zsákbamacskaérzése támadhat: nem tudja pontosan, mit is kap a pénzéért. Képtelenség reálisan felmérni az ingatlan esztétikai, műszaki állapotát, és ezáltal megbecsülni, hogy mégis mekkora összeget kell majd a felújításra, átalakításra fordítani. Csupán a ház, lakás adatlapján szereplő információkból tájékozódhatunk - mondja a szakértő.

Erre kell odafigyelni a vásárlásnál

A szakértő szerint nem véletlen, hogy óriási az érdeklődés az ilyen típusú ingatlanok iránt, hiszen egy kis szerencsével akár 50-60%-kal olcsóbban lehet házhoz vagy lakáshoz jutni. Azonban mint mondja, van néhány buktató, melyeket jobb elkerülni.

- A legfontosabb tisztázni azt, hogy milyen jogokkal van terhelve az ingatlan. Kizárólag 1/1 tulajdoni hányaddal rendelkező ingatlanra érdemes licitálni! A haszonélvezeti jog sikeres árverés esetén sem törölhető. Az is rengeteg fejfájást okozhat, ha az ingatlan lakott állapotban kerül árverésre - az ott tartózkodó személyeket kiköltözésre, az ingatlan kiürítésére ilyenkor nem lehet kötelezni.

Még akkor sem mehetünk biztosra, ha a hirdetés szövegében ott van a „beköltözhető” kifejezés. Előfordulhat ugyanis, hogy az adós és/vagy a vele lakó személyek nem hagyják el önként az ingatlant az eladástól számított 30 napon belül. Kérvény benyújtása esetén további, (maximum) 6 hónap haladékot kérhetnek. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy november 15. és április 30. között kilakoltatási moratórium van életben - int óvatosságra Török Dávid.

Így zajlik az árverés

Árverésről már minden bizonnyal mindenki hallott: aki a legmagasabb összeget kínálja fel, és azt időben megfizeti, azé lesz az áruba bocsátott termék.

- Az árverés ma már többnyire elektronikus úton történik. Tanácsos a kiszemelt ingatlan hirdetését alaposan átböngészni. Itt olyan információkat találhatunk, mint például a ház, lakás pontos címe, mérete, tulajdonjogi viszonyai, kikiáltási, illetve minimálára. Ha a licitálók nem érik el a kikiáltási árat, akkor előfordulhat, hogy az ingatlan ára fokozatosan csökken - egészen a becsérték 50%-áig mehet lejjebb.

Üres zsebbel nem érdemes belevágni a dologba, ugyanis a részvételhez a kihirdetett becsérték 10%-át be kell előzetesen fizetni. Ha nem mi leszünk a licit szerencsés nyertesei, az összeget visszakapjuk, ellenkező esetben pedig beleszámít a vételárba - meséli az ingatlanszakértő.

Így lehet árverezett ingatlanokra lelni

Sokan nem tudják, pontosan hol érdemes keresgélni az árverezendő ingatlanokat.

- Ha a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) oldalán nézelődnél, először regisztrálnod kell az Árverezők Elektronikus Nyilvántartásába. Ezt személyesen kérelmezheted bármelyik önálló bírósági végrehajtónál. Az egyszeri, 6000 forintos regisztrációs díj megfizetése ellenében kedvedre böngészhetsz az ajánlatok között.

Egy másik megoldás a NAV Elektronikus Árverési Felülete (EÁF), ahol az adóhivatal birtokában lévő ingóságok és ingatlanok cserélnek gazdát. Az árverésen bárki részt vehet, aki rendelkezik ügyfélkapus regisztrációval - sorolja a legnépszerűbb lehetőségeket az Otthon Centrum sztárértékesítője.

Megéri rossz állapotú ingatlant venni?

Korábbi cikkünkben erről kérdeztük meg az ingatlanszakértőt, Török Dávidot.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük