Ha ez nincs benne az albérleti szerződésben, ne írd alá: 14 dolog, amire figyelj az ingatlanszakértő szerint

Ha kiveszel egy lakást, ezekre fokozottan figyelj.

GettyImages-1303222738
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Noha a legtöbb ember végső célja egy saját lakás vagy ház megvásárlása, odáig hosszú út vezet, és addig a legtöbben bérelt ingatlanban élnek.

Szerencse kérdése, hogy mennyi idő alatt sikerül megtalálni a megfelelőt, hiszen nemcsak a nagyságának, felosztásának, bútorozottságának és megközelíthetőségének kell stimmelnie, de az árának is megfizethetőnek kell lennie. Ha mégis sikerült, sokan válnak meggondolatlanná az örömmámorban, és talán nem is érzik fontosnak a szerződést, vagy csak felületesen olvassák át azt. Bármennyire is tetszik az ingatlan, és bármennyire is szimpatikus a kiadó, bérleti szerződés mindenképp kell, és az sem mellékes, pontosan mi szerepel benne. Az Otthon Centrum ingatlanszakértője, Török Dávid válaszolt kérdéseinkre.

Miért fontos a szerződés?

Előfordul, hogy a lakás kiadója és a leendő bérlő nagyszerűen megtalálják a hangot, esetleg közös ismerős révén találkoztak, vagy ők maguk a kollégák, barátok, rokonok. Akármilyen természetű is a viszony, bérleti szerződésre a szakértő szerint mindig szükség van, és nemcsak a bérlő, de a bérbeadó részéről is fontos.

- A régi magyar mondás szerint a szó elszáll, az írás megmarad. Munkám során számtalanszor tapasztaltam már, hogy a felek szóban megállapodnak valamiben, aztán később máshogyan emlékeznek a megbeszéltekre. A bérleti szerződésre azért van szükség, mert ebben van lefektetve, kik és miben állapodnak meg, kinek milyen jogai és kötelezettségei vannak. Amennyiben a bérleti szerződés ideje alatt valamilyen probléma merül fel, például elromlik valami, megsérül valami, vagy nem fizeti a bérlő a bérleti díjat, akkor ez a dokumentum határozza meg, ki mit követelhet, ki miért felelős, és mi fog történni abban az esetben, ha valaki megszegné a megállapodás feltételeit.

Mivel a bérleti szerződés egy magánokirat, így ha nagyon rosszul alakulnának a dolgok, úgy polgári peres úton lehet érvényesíteni a jogainkat. Ez hosszadalmas folyamat tud lenni. Éppen ezért azt szoktam javasolni, hogy aki biztosra szeretne menni, az készíttethet közokiratot, tehát közjegyző előtt történik a szerződés megkötése. Ez már azonnal végrehajtható.

Egy kevésbé költséges és egyszerűbb megoldás lehet, ha a bérlő közjegyző előtt aláír egy kiköltözési nyilatkozatot. Ezzel a dokumentummal is ki lehet költöztetni a bérlőt, amennyiben szerződést szeg, és többszöri felszólítást követően sem változtat a magatartásán, vagy fizeti ki a tartozásait - mondja Török Dávid.

Minek kell szerepelnie a bérleti szerződésben?

Nem akármilyen bérleti szerződésre van szükség, hanem olyanra, ami hiánytalanul magában foglalja a legfontosabb tudnivalókat és feltételeket.

- Ideális esetben a hirdetésben szerepel, milyen feltételekkel, és kinek kívánja kiadni a hirdető az ingatlanát. Ha ezek nincsenek feltüntetve, akkor az alábbi témákat mindenképp érdemes tisztázni. 

Mi az, amit biztosít a számunkra az ingatlan kiadója? Milyen bútorok, gépek, kiegészítők (például tányér, evőeszközök stb.) vannak az ingatlanhoz, és mi az, ami hiányzik, hiszen azok adott esetben többletkiadást jelenthetnek a számunkra. Tisztázni kell, hogy háziállat hozható-e, vagy sem. Érdemes lehet konkrétan is rákérdezni. Számos esetben tapasztaltam, hogy a tulajdonos alapvetően nem akart háziállatot, de a beszélgetés során kiderült, mégis vannak olyan háziállatok, amik elfogadhatóak a számára. Legyen benne a bérleti szerződés hossza. Az is, hogy mi történik, ha hamarabb felmondásra kerül a szerződés, illetve hogy mi történik, amikor lejár a szerződés. Szerepeljen, hogy a tulaj hány havi kauciót szeretne. A piacon egyébként kéthavi az általános.

Fel kell, hogy legyen tüntetve, hogy a tulaj milyen módon kívánja megkapni az albérleti díjat, készpénzben-e, vagy utalással. Az is fontos, be lehet-e jelentkezni az ingatlanba, vagy sem. Ez a parkolás, a levelek és az iskola miatt is érdekes. Fontos, lehet-e dohányozni. Ahol van erkély, ott nagyobb valószínűséggel megengedik. Lehet-e képet felrakni a falra? Ehhez kell-e külön engedélyt kérni? Végül, ha szeretne kiköltözési nyilatkozatot, annak ki állja a költségét? Véleményem szerint ez a költség a tulajdonost terheli, hiszen elsősorban az ő érdekét szolgálja - mondja a szakértő.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ki írja meg, és mi legyen a szerződésben?

Sokakban ébred kétség, hogy kinek a feladata megírni a bérleti szerződést. Török Dávid szerint alapvetően a tulajdonos feladata a bérleti szerződés előkészítése. Ha munkája során a bérbeadó a segítségét kéri, egy sablon bérleti szerződéssel dolgozik, amelyet közjegyző is megfelelőnek talált. Kérésünkre felsorolta annak lényegi pontjait, melyek hiányában leendő bérlőként nem jó ötlet aláírni a szerződést.

A bérleti szerződések elmaradhatatlan pontjai

1. Bérbeadó és bérlő adatai - amennyiben a bérlőn (= szerződő fél) kívül más is az ingatlanban fog lakni, úgy lakóként őket is fel szokás tüntetni a szerződésben.

2. Időtartam meghatározása (határozott vagy határozatlan).

3. Az ingatlan meghatározása (pontos cím, méret).

4. Bérleti díj és a díj emelésének lehetséges időpontja és mértéke; milyen formában történik a fizetés (utalás/készpénz); fizetési határidők.

5. Kaució, annak tisztázása mikor és milyen esetben jár vissza, és milyen esetben nem.

6. Rezsiköltségek elszámolásának módja.

7. Bérbeadó és bérlő kötelezettségei.

8. Bérbeadó és bérlő felelősségei.

9. Mit lehet, és mit nem lehet a lakásban: háziállat tartása, dohányzás, ingatlanba való bejelentkezés, valamint hogy továbbadható-e bérbe.

10. Egy lényeges kitétel, hogy a szerződés bármilyen módosítása csak írásban és a felek közös megállapodása esetén lehetséges.

11. Törvényi hivatkozás: Ptk - 1993. évi LXXVIII. Törvény.

12. Tanúk.

13. Bútorlista, melyhez érdemes képeket is csatolni.

14. Birtokba adási jegyzőkönyv, ezzel együtt a közüzemi mérőórák leolvasása.

Amennyiben a szerződéstervezet nem tartalmaz valamilyen számunkra lényeges pontot, vagy valami nem egyértelmű, akkor arról mindenképp érdemes egyeztetni, illetve amiben megállapodtunk, azt belefoglalni a bérleti szerződésbe. Nyugodtan kérjük szakember segítségét, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban - tanácsolja Török Dávid.

39567915 10c734bbd4988112efc81572de73718b wm
Török Dávid

Sikeres és keresett ingatlankereskedő, az Otthon Centrum szakértője, aki több szakmai elismerés mellett 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban elnyerte Az Év Ingatlan-tanácsadója címet is.

Az ingatlanvásárlás pluszköltségei

Nemcsak az árral, de pluszkiadásokkal is számolnia kell annak, aki ingatlant vesz. Az ügyvéddel sorra vettük, pontosan mire kell költeni.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük