Egy jó alku akár 10%-os árcsökkenést is jelenthet: az ingatlanszakértőt kérdeztük, milyen a sikeres taktika

A jó alku titkáról és a gyakori hibákról beszélt Török Dávid ingatlanszakértő.

GettyImages-1125629972
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kisgyermekként sokan elkísérhették nagyszüleiket a piacra, ahol csodálkozva szemlélhették, hogyan alkudható le a répa, a káposzta vagy a csokor virág ára.

Az alkunak azonban messze nem csupán a zöldségesstandok között van helye, és nem is csak ennyire kis tételekre vonatkozhat. Amikor elérkezik az idő, hogy az ember ingatlant vásároljon magának, hasznossá és fontossá válik az árcsökkentő módszer: bármennyit is sikerül lefaragni a ház vagy lakás árából, az az összeg a zsebben marad, megtakarítható, avagy az új otthon kipofozására, berendezésére is fordítható.

Miért és mikor érdemes alkudni?

Sokakat megzavar, hogy az ingatlankeresés során többféle árral szembesül, és egy idő után aligha tud eligazodni, valójában megfelelő vagy túl magas árral találkozott-e.

Ennek a megállapításában, ahogyan az alku során is, sokat segíthet egy ingatlanos, ezért Török Dávidhoz, az Otthon Centrum ingatlanszakértőjéhez fordultunk, aki válaszaival segít megalapozni a laikusok alkuismereteit.

- Szinte mindig érdemes megpróbálni alkudni. Az a tulajdonos, aki nem hajlandó engedni az árból, annak nem biztos, hogy valós az eladási szándéka. Persze kivételes esetek mindig vannak. Ha például jó piacismeretünk van, és tudjuk, hogy túl alacsony áron hirdették meg a kiszemelt ingatlant, akkor érdemes gyorsnak lenni. Ilyenkor meg kell próbálni megegyezni a helyszínen és akár alku nélkül megvenni a lakást - mondja.

A cikk az ajánló után folytatódik

A vevőket érthető módon rendkívül érdekli, hogy pontosan mennyi alkudható le egy ingatlan árából egy jól irányzott, ügyesen lefolytatott alku során.

- Ez nagyban függ az aktuális piaci körülményektől, az adott lokáció sajátosságaitól, valamint attól, mennyire jól árazták az adott ingatlant. Ha a jelenlegi piaci helyzetet vesszük alapul, akkor Budapest belvárosában nőtt az alku mértéke. Pesten átlagosan 11%, Budán 10%. Az agglomerációban és bizonyos vidéki városokban vagy a Balatonon viszont licithelyzetek is kialakulhatnak a legjobb adottságú ingatlanokra. Sokan szeretnének elvonulni, minél kevesebbet érintkezni másokkal - vázolja az ingatlanszakértő az aktualitásokat.

A sikeres alku titkai

A miért és a mennyit kérdése után jön az alku kérdéskörének legfontosabb részlete, a hogyan. Ha ugyanis valaki rosszul közelíti meg a dolgot, könnyen el is bukhatja az árcsökkentést, de akár még az ingatlan is kicsusszanhat a kezei közül. Fontos tisztában lenni azzal, mire hivatkozhat a vevő, amikor alkudni szeretne: a szakértő tanácsai megszívlelendőek.

- Az ingatlanvásárlás érzelmi döntés. Valójában egy életérzést keresünk, amit később racionálisan próbálunk megmagyarázni magunknak. Például azért tetszik, mert parkra néz, csendes, erkélye van, nagyok az ablakok, és sok fény jön be rajtuk, és így tovább.

Amikor ajánlatot teszünk egy ingatlanra, azzal valójában kijelentettük, nekünk ez tetszik, mi ezt szeretnénk, mi itt el tudjuk magunkat képzelni. Éppen ezért abból az irányból érdemes megközelíteni a tárgyalási folyamatot, hogy mi az, ami a másik félnek fontos lehet. Amikor megtekintjük az ingatlant, kérdezzünk minél többet. Tudjunk meg, amit csak lehet, az eladó élethelyzetéről, motivációjáról, és ezeket az információkat használjuk fel az ártárgyalás során.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor valóban van mire hivatkozni. Ilyen, ha valamilyen jogi dolog nehezíti az eladást. Például osztatlan közös tulajdon, haszonélvezettel együtt eladó. Ezek egyértelműen értékcsökkentő tényezők, amikre lehet hivatkozni az alku során - mondja Török Dávid.

Mindeközben azzal is tisztában kell lenni, hogyan nem érdemes alkudni, hiszen egy rossz taktika mindent tönkretehet. Sokan úgy gondolják, hogy segíthet, ha a vevő lekicsinylően beszél a lakás vagy ház egyes részeiről, elégedetlenkedik az ingatlan tulajdonságaival. Az ingatlanszakértő azonban kifejezetten óva int ettől mindenkit.

- Soha, semmilyen körülmények között se tegyünk megjegyzéseket a kiszemelt ingatlanra. Ezzel szimpátiát tudunk kiváltani, így az alku során rugalmasabb és befogadóbb lesz az eladó. Ha megbántjuk a másik érzéseit, azzal a saját helyzetünket tesszük nehezebbé - tanácsolja.

Végül egy nagyon praktikus tanács, amelyet ugyancsak érdemes megfontolnia annak, aki ingatlanvásárlásra adja a fejét, és ártárgyalás előtt áll.

- Ártárgyalás előtt fontos felmérnünk, milyen alkupozícióban vagyunk. Ha például hitelt is kell felvennünk, vagy még el kell adnunk egy ingatlant a vásárláshoz, akkor egyértelműen rosszabb a pozíciónk, és adott esetben kevésbé vagyunk versenyképesek. Munkám során sokszor előfordult már, hogy a tulajdonos két ajánlat közül az alacsonyabbat fogadta el, mert az készpénzes, ahogy fogalmazni szoktak, „biztos” volt, míg a másik hiteles. Éppen ezért érdemes elmenni hitelszűrésre, mielőtt lakáskeresésbe kezdünk. Aki tisztában van az anyagi lehetőségeivel, magabiztosabban tud tárgyalni. Ráadásul a tulajdonos is látja, egy komoly, felkészült vásárlóval áll szemben, így érdemes vele tárgyalnia - mondja az ingatlanszakértő, Török Dávid.

33803757 0a126684cbd1c090cba0949caac01b08 wm
Török Dávid

Sikeres és keresett ingatlankereskedő, az Otthon Centrum szakértője, aki több szakmai elismerés mellett 2019-ben elnyerte Az Év Ingatlan-tanácsadója címet is.

Az ingatlanvásárlás pluszköltségei

Nemcsak az árral, de pluszkiadásokkal is számolnia kell annak, aki ingatlant vesz. Az ügyvéddel sorra vettük, pontosan mire kell költeni.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük