Ráfarag, vagy nagyot nyer, aki lepukkant lakást vásárol magának? Az ingatlanszakértő őszinte véleménye

Az ingatlanpiacon sok rossz állapotú ingatlant árulnak. Vajon megéri megvenni őket?

GettyImages-1137801903

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Noha évről évre rengeteg új építésű házat húznak fel, bennük megannyi új lakással, töretlenül népszerűek a használt, felújítandó ingatlanok. 

A felújítandó ingatlanok között azonban olyanok is előfordulnak, amelyek átlagon aluli, nagyon rossz állapotban vannak. Jogosan merül fel a kérdés, hogy ilyen esetben valóban érdemes-e megvásárolni a lakást, vagy nagy hibát követ el, aki ilyen üzletbe öli a pénzét. Hogy megbízható képet kapjunk, megkérdeztük Török Dávid ingatlanszakértőt, aki elmondta őszinte véleményét.

Jobb vétel egy új, mint egy használt lakás?

A szakértő szerint jelenleg a jó állapotú, felújított vagy új lakások iránt a legnagyobb a kereslet, a felújításra szoruló használt ingatlanokra pedig kisebb. 

- Személy szerint az új építésű ingatlanokat jobban preferálom, plusz az állami támogatások, az infláció folyamatosan növelik az árakat. Véleményem szerint az új vagy újszerű ingatlanok eddig jobb befektetésnek számítottak. Ettől függetlenül a használtingatlan-piacon is lehet jó üzleti lehetőségeket találni. Most arra számítok, hogy a szűkös kínálat miatt a használt lakások árai elkezdenek felzárkózni az új építésű lakások áraihoz - mondja a szakértő.

A szakértő szerint tehát egy kevésbé jó állapotú lakásból is kihozható valami nagyszerű, amennyiben az ember képes alkalmazkodni a helyzethez, és van elég energiája végigcsinálni mindazt, ami a felújítással jár.

- Nagyon rossz állapotú lakást annak éri meg vásárolni, aki hosszú távon gondolkodik, és aki mindenképp saját elképzeléseit kívánja megvalósítani, nem nyerészkedni akar rajta. Így nem fogja bánni, ha végül magasabb költségvetés mellett valósul meg, amit szeretne. Annak is megéri, akiknek van piacismerete, saját csapata és bejáratott beszállítói csatornái. Továbbértékesítéssel is lehet nagyot nyerni, ha valaki ért hozzá, jó áron vásárol, és kalkulálható számára a költségvetés - mondja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hiba lepukkant ingatlant vásárolni?

Török Dávid szerint egy átlagos vevő szemszögéből nézve nem lehet megállapítani, hogy ráfarag-e, vagy nyerni fog egy rossz állapotú ingatlan megvásárlásával. 

- Mivel saját részre keres, nem tőkét akar növelni és profitot termelni, így nem fog kiderülni a végén, hogy üzletileg ez megérte-e a számára. Az emberek életérzést, otthont keresnek. Lehetséges, hogy a felújítás folyamata rögös lesz, de miután valaki beköltözik az elkészült lakásba, néhány hónap múlva szinte nem is fog emlékezni a stresszre, nehézségekre.

Ez saját tapasztalat is. Nálunk is voltak megoldandó feladatok, problémák, amik feszültséget okoztak. Aztán eltelt fél év, szép lassan kijavítottuk a hibákat, vagy megbarátkoztunk velük, belaktuk, és azóta imádunk ott élni - teszi hozzá személyes tapasztalatát a szakértő.

Itt bújhat meg a probléma

A szakértő szerint, bár általánosságban elmondható, hogy a felújításra szoruló használt ingatlanokat jobb áron lehet megvásárolni, ám ez nem jelenti azt, hogy aki igen rossz állapotú ingatlant vásárol, az biztosan nagyot fog vele nyerni.

- Továbbra is folyamatosan emelkednek az alapanyagárak, illetve ezzel együtt a munkadíjak. Nem lehet előre látni, mennyibe fog valójában kerülni a felújítás. Érdemes tehát a tervezettnél 40-50%-kal magasabb költségvetéssel kalkulálni. Arról már nem is beszélve, mennyi rémtörténetet hallani. Egyik napról a másikra eltűnő munkásokról, kókler kivitelezésről, időbeli csúszásokról. Nem árt, ha valaki bírja a stresszt, és nincs időbeli nyomás a befejezésre. Akinek nincs szakember ismerőse, saját csapata, bejáratott emberei, azt óvatosságra intem a felújítással kapcsolatban. Egy rossz állapotú lakásnál mindig felmerülhetnek váratlan dolgok, események, amiknek a megoldása többletköltséggel járhat. A felújítás tehát hordoz magában kockázatot - indokol Török Dávid.

Ami igazán fontos a szakértő szerint

Az ingatlanszakértő véleménye szerint különösen arra érdemes odafigyelni a vásárláskor, amire később nem lesz ráhatásunk.

- Ilyen például az ingatlan elhelyezkedése, a ház környezete, a ház külső és belső állapota, a lakóközösség összetétele. Sokan nem figyelnek oda ezekre a dolgokra, pedig jelentős kihatással vannak az ingatlan értékére, későbbi eladhatóságára, értéknövekedési potenciáljára - hívja fel a figyelmet.

- Azt javaslom azoknak, akik épp ingatlanvásárlás előtt állnak, hogy vagy kifejezetten rossz, de jó állapotú házban lévő, vagy felújított ingatlant vásároljanak. Mivel ez a spektrum két széle, ezért ezekben könnyebb jó döntést hozni, kisebb a hibázási lehetőség - mondja záró tanácsként a szakértő.

39567915 10c734bbd4988112efc81572de73718b wm

Török Dávid

Sikeres és keresett ingatlankereskedő, az Otthon Centrum szakértője, aki több szakmai elismerés mellett 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban elnyerte Az Év Ingatlan-tanácsadója címet is.

Bérbe adnád a megvett lakást?

Ha igen, akkor érdekelhet a következő cikk is: arról kérdeztük a szakértőt, hogyan kell adózni egy kiadott ingatlan után.

Ezt is szeretjük