Hogyan kell adózni a lakásbérbeadás után? Nem csak a NAV-nak fontos, hogy törvényesen add ki az ingatlanod

A lakásbérbeadás adóköteles tevékenység, és megfelelő adminisztráció szükséges hozzá.

Lakásbérbeadás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha valaki rendelkezik egy üres ingatlannal, tálcán kínálja magát a lehetőség, hogy bérbe adja azt, és anyagi hasznot szerezzen belőle: a bérleti díj rendszeres, fix bevételt jelent.

Csakhogy a lakáskiadás nem csupán egy döntés vagy egy jól csengő hirdetés megírásának a kérdése. Mivel pénzbevétellel jár, adóköteles, és a különböző adminisztrációs teendőkről sem szabad elfeledkezni. Az Otthon Centrum ingatlanszakértőjét, Török Dávidot kérdeztük, pontosan mi a teendő, ha valaki ki szeretné adni a lakását.

Miért fontos a törvényes lakáskiadás?

Sokan adják ki a lakásukat anélkül, hogy adóznának utána. Ennek rendszerint az az oka, hogy a tulajdonosok szeretnék a teljes bérleti díjat megtartani. Ez több szempontból is hibás elgondolás: a szakértő elmondta, miért fontos, hogy a lakáskiadás törvényes keretek között valósuljon meg.

- Egyrészt csak így van jogbiztonsága, másrészt nyugodtan aludhat. Előbbi utólagosan szokott előtérbe helyeződni, abban az esetben, ha valami probléma adódik a bérlővel. Sokan nem tudják, de Magyarországon a bérlőknek elég erős jogaik vannak. Nem feltételen egyszerű kirakni a lakásunkból valakit, ha ő ennek ellenáll. Éppen ezért érdemes a bérlővel közjegyző előtt aláíratni egy kiköltözési nyilatkozatot. Ez egy gyors, költséghatékony és egyszerű megoldás. A kezünkbe kerül egy papír, amivel hatékonyabban tudunk intézkedni, amennyiben szükséges.

Ha valaki még jobban szeretné bebiztosítani magát, akkor a bérleti szerződést lehet közokiratba is foglalni. Ennek magasabb a költsége, viszont szerződésszegés esetén azonnal végrehajtható, így kilakoltatható a bérlő. 

A törvényes működéshez az is hozzátartozik, hogy adózunk a bérbeadásból származó jövedelmünk után. Így nem kell büntetéstől tartanunk, ha ellenőrzést kapnánk. Vitás helyzeteknél tud előfordulni, hogy a bérlő megfenyeget azzal, hogy feljelent minket a NAV-nál - részletezi az ingatlanszakértő.

Hogyan kell adózni a kiadás után?

Nem mindenki tájékozott, hogy pontosan mennyit kell adózni egy lakás kiadása után, és erre hogyan kerül sor.

- Az éves adóbevallásunkban kell ezt megjeleníteni és bejelenteni, hogy mennyi jövedelmünk származott ingatlan-bérbeadásból. A jövedelmet személyi jövedelemadó terheli, tehát 15%-ot kell befizetnünk. Az adóalapot nem a bevétel alapján képzik, vannak kiadások, amelyek levonhatóak. A legegyszerűbb, ha költséghányad alapján számolunk el, mert ez fixen a bevétel 10%-a, és nem kell semmit külön igazolnunk, gyűjtögetnünk és megtartanunk a számlákat, bizonylatokat.

A lakáskiadást nem kell külön bejelenteni sehol, ha valaki ki szeretné adni az ingatlanát. Mindenkinek a saját döntése, mit kezd a tulajdonával - magyarázza Török Dávid.

Néhány hasznos tanács kiadás előtt

Annak érdekében, hogy mielőbb akadjon egy potenciális bérlő, az ingatlanszakértő néhány tanácsát érdemes megfontolni és megfogadni. Tapasztalatai szerint jelenleg a bútorozott lakásokra nagyobb a kereslet. A szakértő szerint jó tudni, hogy ha valaki prémium bérleti díjat szeretne kapni, akkor régi, öreg bútok helyett érdemes fiatalos, letisztult, modern bútorokkal berendeznie a lakását. Noha ez sokak számára evidensnek tűnik, de a szakértő külön felhívja a figyelmet, hogy mielőtt valaki kiadná a lakását, érdemes alaposan kitakarítani és rendet rakni benne.

Az ingatlanszakértő minél több felületen tanácsolja meghirdetni az ingatlant, ám nem mindegy, hogyan: a képek rendkívül fontosak, ezért érdemes profi fotóssal fényképeztetni az ingatlant. A jó hirdetőszövegről korábbi cikkünkben kérdeztük a szakértőt.

Török Dávid úgy látja, hogy jelenleg a Facebook-csoportok képezik az egyik leghatékonyabb felületet a 300 ezer Ft/hó alatti ingatlanok esetén, ám jó felkészülni arra, hogy a kommentelők gyakran negatív megjegyzésekkel illetik mások kiadó lakását. 

Az ideális bérlő megtalálása érdekében a szakértő szerint érdemes már előre szűrni a jelentkezőket! Kérdezni tőlük, megnézni őket a közösségi oldalon. Ha sikerült rátalálni, akkor fontos bérleti szerződést készíteni. A bérleti szerződés tartalmát illetően korábban már megkérdeztük Török Dávidot. Hozzáteszi, hogy legalább kiköltözési nyilatkozatot fontos aláíratni a bérlővel.

Amennyiben a tulaj valamiben bizonytalan, a szakértő szerint érdemes felkeresnie egy szakembert, aki segíthet neki és felhívhatja a figyelmét a lehetséges buktatókra.

39567915 10c734bbd4988112efc81572de73718b wm

Török Dávid

Sikeres és keresett ingatlankereskedő, az Otthon Centrum szakértője, aki több szakmai elismerés mellett 2018-ban, 2019-ben és 2020-ban elnyerte Az Év Ingatlan-tanácsadója címet is.

A jogcím nélküli ingatlanhasználatról

Korábbi cikkünkben megkérdeztük az ügyvédet, mit lehet tenni, ha a bérlő nem akar kiköltözni a lakásból.

Jogcím nélküli ingatlanhasználat: mit tehet a tulaj, ha nem akar kiköltözni a lakó?

Az ügyvédet kérdeztük a jogcím nélküli használat két olyan esetéről, ami problémát jelenthet.

Elolvasom
Ezt is szeretjük