Így újítsd fel a konyhaszekrényedet 5 ezer forintból
Egy kis kreativitással a lepattogott és megfakult konyhaszekrényből fillérekből egyedi bútort varázsolhatsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha nem szeretnél százezreket költeni egy új konyhaszekrényre, viszont szívesen változtatnál a konyhád külsején, akkor válassz egy sokkal költséghatékonyabb és ötletesebb megoldást!

Néhány doboz festék, csiszolópapír, valamint egy kis ráfordított idő és energia segítségével rengeteg pénzt spórolhatsz meg, ráadásul a szekrény színét is saját ízlésed szerint alakíthatod.

Előkészületek

Mielőtt nekiesnél a festésnek, távolítsd el a konyhából a lehető legtöbb dolgot. A szekrényből pakold ki az edényeket, és a padlóra ragassz egy nagy kartonpapírt. Előbbire azért van szükség, hogy a csiszolás közben keletkező por ne borítsa be az edényeket, utóbbira pedig azért, hogy a földre csöppenő festék ne koszolja össze a linóleumot vagy a csempét.

Ha ezzel végeztél, akkor csavarozd ki a szekrény szerelvényeit - a kivetőpántot, a zsanért, valamint a fogantyúkat -, és szereld le a szekrényajtókat, mert különben lefolyik, elkenődik a festés.

Mikor leszereled a szekrényajtókat, akkor ne feledkezz meg arról, hogy azokat vissza is kell majd tenned a helyükre. A későbbi kavarodást elkerülheted, ha a leszerelt szekrényajtókat valamilyen formában megjelölöd, például a hátoldalukon egy ceruzával beszámozod.

Amire szükséged lesz

  • Kartonpapír.
  • Csiszolópapír vagy csiszológép.
  • Lakk vagy festék.
  • Egy jobb minőségű ecset.
  • Csavarhúzó.

Hogyan csiszold?

A további lépéseket, illetve azt, hogy lakkot vagy festéket kell vásárolnod, meghatározza, hogy milyen felületet szeretnél kicsinosítani. Ha fából készült konyhabútorod van, akkor a természetes hatás megtartása érdekében lakkot érdemes venned. Ebből létezik selyemfényű, matt és magas fényű változat is. Bármilyen legyen is a szekrényed, a szennyeződések eltüntetése érdekében mindenképpen le kell csiszolnod a felületet.

Tipp
Ha a konyhabútor laminált lapokból van összeszerelve, akkor jobban jársz, ha festés helyett új lapokat vágatsz magadnak. Ezzel a döntéssel időt és pénzt takaríthatsz meg, ugyanis egy olcsóbb bútorlap négyzetméterára a festéshez szükséges kellékek árával vetekszik.

- Azt, hogy milyen durva csiszolópapírt kell használni, meghatározza, hogy a szekrényen lévő eredeti lakk reakcióba lép-e az újonnan vásárolt lakkal - hívja fel a figyelmet szakértőnk, Erdei-Bóta Zoltán. - Ezt érdemes a szekrény hátoldalán, egy kevésbé látható területen kipróbálni, ha ugyanis az új lakk lemarja a régit, akkor még intenzívebb csiszolásra lesz szükség. Ehhez a munkálathoz - az előbb említett szempontokat figyelembe véve - 100-220-as finomságú csiszolópapírt ajánlatos használni. Ha nem fából készült a konyhaszekrényed, és színes festéket használsz, akkor is fontos, hogy alaposan lecsiszold a felületet, hogy a festés majd szép egyenletes legyen.

Jöhet a festés!

Ha végeztél a munka piszkosabb részével, akkor nem maradt más dolgod, mint az, hogy felvidd a festéket a felületre. Érdemes több réteget is felkenni, így miután az első festés teljesen megszáradt, újból - de már csak nagyon finom csiszolópapírral - csiszold át a szekrényajtókat, majd megint fesd át a felületet. Ezt addig ismételd, amíg teljesen egyenletes nem lesz a festés. Ha végeztél, nagyon figyelj arra, hogy csak a teljes száradás után szereld vissza a szekrényeket.

Jöhetnek a trükkök!

Ha szívesen kísérletezel, néhány saját kezűleg is kivitelezhető, ötletes trükkel is megpróbálkozhatsz. Ha szeretnéd, hogy a frissen mázolt szekrény antikolt hatást keltsen, akkor vásárolj az eredetileg választott festék mellé egy más árnyalatú, antikoló festéket is.

Miután felvitted az eredeti színt, egy régi fogkefét mártogass bele az antikoló festékbe, majd a sarkokat ügyesen fesd be. Ezt az eljárást nem érdemes az egész felületen alkalmazni, ha azonban csak a sarkokban használod, akkor igazán különleges és egyedi bútort varázsolhatsz. Szintén ötletes, kreatív megoldás, ha kartonból kivágott sablont használsz a festéshez.

Ebben az esetben csak a kreativitásod és a felújításra szánt idő szabhat határt a végeredménynek, vagyis annak, hogy milyen mintákkal díszíted a bútorodat.

Ezt is szeretjük