Akkora a konyhád, mint egy gyufásdoboz?
Profi térnövelő megoldások
Lesd el a profik trükkjeit, és növeld meg a teret! Kényelmesebb lesz, és rendet is tudsz majd tartani benne.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egyterű kis lakásokban még inkább szem előtt van a konyha, ezért fontos, hogyan alakítod ki, ráadásul az apró konyhák berendezése hozzáértést és rendkívüli kreativitást igényel. Elengedhetetlen ilyen esetekben a praktikus konyhabútor, a tér lehető legjobban történő kihasználása, illetve olyan rejtett tárolóhelyek kialakítása, melyekben eldughatod szem elől a konyhai eszközöket, edényeket és berendezéseket.

Hogy mindig rendezett és tágasnak tűnő konyha fogadjon - még akkor is, ha garzonban laksz -, használd a profik tértágító trükkjeit!

Szellős hatás a lehető legkevesebb tárggyal

Minél több tárgy van elöl, annál zsúfoltabb az összhatás - legyen szó a nappaliról, a konyháról vagy a fürdőszobáról. Sajnos egy kis konyhában nem túl praktikus, ha mindent szem előtt hagysz, és a konyhapult roskadozik a különböző háztartási gépektől, fűszerektől és egyéb konyhai kiegészítőktől.

Lehetőleg tárolj mindent zárt szekrényben, és minél kevesebb dolog legyen szem előtt. Ha elég levegőt hagysz a konyhának, az jóval nagyobbnak tűnik majd, mint amekkora valójában.

Kreatív és okos tárolóhelyek

Mivel a konyhában rengeteg dolgot kell tárolnod, többek között konyhagépeket, edényeket, étkészleteket, fűszereket, asztalneműket, mosószereket, szakácskönyveket, itt több ügyes tárolási megoldásra van szükséged, mint a lakás bármelyik más helyiségében.

A modern bútortervezők egymással versengve próbálnak minél nagyobb kapacitású tárolóhelyeket kialakítani a lehető legkisebb helyen. Az apró konyhákba beépített szekrényeket ajánlanak, melyekben szinte mindent elrejthetsz szem elől. A beépített szekrények segítségével a konyha rendben tartható akkor is, ha a minimális felszerelésen túl is van mit pakolnod. A beépített szekrényeket érdemes asztalossal legyártatnod, hogy tökéletesen passzoljanak a helyiségbe. A jól tervezett beépített bútorok képesek kihasználni a holttereket is, rengeteg fiókkal rendelkeznek - például az alsó szekrények lábazati részében közvetlenül a padló fölött vagy kiforduló polcokkal a sarokelemekben.

Tárolók a levegőben

A felfüggesztett tárolási mód szintén helytakarékos. A gyakran használt eszközöket a munkalap fölött a falra rögzített vagy a lap elülső éle mentén futó acélrúdra akaszthatod, a mennyezetre függesztett tartókkal pedig a fejed fölött tárolhatod a serpenyőket, tepsiket és más edényeket.

A falra erősített fogasokon és kampókon tarthatsz bögréket, sajtreszelőt vagy mérőpoharat, a csöpögtető tálca fölé a falra szerelt rács pedig az edényszárítást is megoldja. Vigyázz azonban, hogy ne legyen túl zsúfolt az összhatás, és próbálj meg ízlésesen rendezkedni.

Garzonra szabott konyhagépek és berendezések

A konyhai eszközök beszerzését illetően törekedj a mértékletességre, nem minden feltétlenül szükséges ugyanis, ami annak tűnik. Először az alapvető eszközökre, például a hűtőszekrényre és a tűzhelyre összpontosíts: például cseréld le a nagy helyet foglaló típusokat karcsú, apró konyhákba készített fajtákra. A rendkívül kevés hellyel rendelkező konyhákba jó választás a mini hűtőszekrény, és vásárolhatsz mindössze két főzőlappal rendelkező tűzhelyet is. Ha a munkalap túl keskeny a szabványos főzőlaphoz, a keskeny, egy sorban elhelyezett négy égőt tartalmazó főzőlap is nagyon praktikus - plusz munkaterületet nyerhetsz, ha a főzőlapnak lehajtható teteje van. A mosogató a konyha másik fontos tartozéka. Sokféle méretben és alakban kapható, beleértve a sarokmosogatót is, mely amúgy kihasználatlan helyekre építhető be.

Mini mosogató is létezik, mely négyszögletes kialakítású, illetve elég mély is, de nem foglal el sok helyet. A kerek, süllyesztett mosogató szintén helytakarékos megoldás a kisméretű konyhákban, csakúgy, mint a flexibilis csaptelep, mely félrehajtható, ha nincs rá szükség.

Minél több a funkció, annál több a hely

Ha a konyhád nem elég nagy, a többfunkciós gépeket neked találták ki. Egyes kombinált tűzhelyek mikrohullámú sütőként is használhatók, sőt, van olyan mikrohullámú sütő, melynek az oldalán kenyérpirító nyílást is kialakítottak.

A konyhai robotgépek terén is rendkívül széles a választék a többfunkciós típusok terén. Ha helyhiánnyal küzdesz, a régi berendezéseket érdemes ezekre lecserélni.

Cikkünk megírásában a Reader's Digest Lakásdekoráció mindenkinek című könyve segített.

Ezt is szeretjük