Akár milliókat is spórolhatsz!
Bármennyire is kedvezőnek tűnt egykor a hiteled, érdemes szétnézni az újabb ajánlatok között. Egy jobb konstrukcióval sokat spórolhatsz!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem szabad beérned azzal, hogy havonta pontosan törleszted a már felvett hitel részleteit. Időről időre érdemes összehasonlítani a régit az újabb hitelajánlatok feltételeivel, és ha azok kedvezőbbek, akkor váltani. Mindezzel ugyanis akár milliókat is spórolhatsz!

Kedvezőbb kamatok, alacsonyabb törlesztőrészlet

A bankok is folyamatosan újítanak, így szinte biztos, hogy egy mostanában felvett hitel kedvezőbb feltételekkel kapható, mint a régebbiek.

Különösen, ha hosszú távra igényelt, például ingatlanvásárlásra fordított hitelről van szó. Bármennyire is kényelmesnek tűnik tehát, hogy csak fizeted a havi részleteket, és csupán azt számolgatod, hogy miként teremtsd elő hozzá a pénzt, érdemes időről időre körbenézni a bankok hitelajánlatai között, és összehasonlítani azokat a meglévővel. Hogy hogyan?
Általában a legfontosabb a havi törlesztőrészlet nagysága, ami fordítottan arányosan változik a futamidő hosszával. Minél tovább tart a visszafizetés, annál kevesebb a havi részlet, és minél rövidebb a futamidő, annál magasabb a törlesztés összege. A kettő között kell a saját szempontjaid szerinti optimumot megtalálni.

Azután nézd a kamatot, illetve a teljes hiteldíjmutatót, a THM-et, ez ugyanis a kamat mellett tartalmazza a banki költségeket is. A meglévő, régi hitelnél azonban az egyszeri költségeket - mint például az ingatlan értékbecslésének a díja, vagy a közjegyzői díj - már kifizetted, vissza pedig nem kapod akkor sem, ha másik hitelre váltasz. Sőt, ez esetben megismétlődnek ezek az egyszeri költségek. Azt is érdemes azonban tudni, hogy a jelenlegi hitelkínálatban olyan akciós banki ajánlatokat is találni, amelyben a pénzintézet éppen ezeket az egyszeri költségeket vállalja magára...

Apropó THM! Tudtad, hogy a bankok hajlamosak trükközni vele? Pedig így van! Ha kíváncsi vagy a részletekre, kattints ide!

Ó, ió, ció, akció!

Apropó, akciós ajánlatok! A hitelek összehasonlításakor pontosan olvasd el, hogy például az akciós kamat mennyi ideig marad akciós - jellemzően csak az első évben az! -, illetve milyen egyéb feltételeknek kell megfelelni, hogy az akciós ajánlat rád is vonatkozzon.

Mindent figyelembe véve nagyon valószínű, hogy az új hitelcsomagok között találsz a meglévőnél kedvezőbbet. Ekkor érdemes elővenni az eredeti szerződést, és elolvasni benne azt a pontot, ami a határidő előtti visszafizetésre vonatkozik. Sok esetben ugyanis a banknak nem érdeke, hogy ez megtörténjen, hiszen akkor elesik a kamatok és egyéb bevételek egy részétől. Ám egészen más a helyzet, ha az új hitelt ugyanattól a banktól igényeled, akitől a régit kaptad - ilyenkor értelemszerűen kedvezőbbek a korai visszafizetési feltételek -, mintha közben bankot is váltasz. Teljesen logikus piaci magatartás a pénzintézet részéről, hogy a bankváltást szeretné megnehezíteni!

 


Hosszasan értekezhetnénk itt még arról, akár konkrét példákat bemutatva, hogy melyik hitel kedvezőbb, melyik nem az, de a szempontokat, hogy ki mivel jár jobban, mindenkinek saját magának kell tudnia.

Kész összehasonlító táblázatokat találhatsz ehhez a pénzügyi felügyelet, a PSZÁF honlapján, illetve a kapott információkat érdemes saját magadnak is táblázatba foglalni, úgy sokkal áttekinthetőbb lesz.

Hogy válthatsz-e egyik hitelről a másikra, vagy hogy kaphatsz-e egyáltalán kölcsönt, számos szempont függvénye. Mielőtt belevágnál a hitelfelvételbe, érdemes tisztában lenned azzal, hogy mi alapján döntenek a bankok! Kattints ide, és tudd meg, hogy hitelképes vagy-e!
Ezt is szeretjük