Vigyázz, trükköznek a bankok a THM-mel!

Gyorskölcsön 600%-os THM-mel, ingatlanfedezetű hitel 9,7%-ossal. Nem árt, ha tisztában vagy néhány dologgal...

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

THM, azaz a banki hirdetések apró betűs rövidítését követő százalékos számérték, amely arról tájékoztat, hogy mennyibe is kerül a hitel.

A rendkívül sokat reklámozott, házhoz hozott készpénzt ígérő pénzintézetnél például 400-600% között mozog, a rövid távú kölcsönöknél pedig jelenleg jellemzően 25-30% körül alakul, míg a hosszú távra, ingatlanfedezet mellett adott hiteleknél egyszámjegyű.

Na de akkor mennyi is az annyi? Vajon tényleg annyit fizetünk-e a kölcsönért, mint amennyit a THM mutat? - tette fel a kérdést tanulmányában a Central European Credit elemzője, majd válaszolt is rá.

A kamat és költségei

A vonatkozó kormányrendeletben a következő definíciót találjuk: "a THM az a belső kamatláb, amely mellett az ügyfél által visszafizetendő tőke és hiteldíj egyenlő az ügyfél által a hitel folyósításáig bezárólag a kölcsönnel kapcsolatban fizetett összes költséggel csökkentett hitelösszeggel."
Tessék? A THM tehát egy olyan éves kamatláb, amely a szűkebb értelemben vett kamathoz hozzáadja az egyéb, a hitelfelvételt terhelő költségeket is - mint hitelvizsgálati díj, a szerződéskötési díj, az értékbecslés díja -, és ezt vetíti rá százalékosan a felvett, illetve a visszafizetendő összegre.

Átvágnak?

Akciós hitelkamatról számos bank reklámjában hallani. A kamatláb ilyen esetben valóban alacsony, sőt még a hirdetés alján szereplő THM értéke is, mielőtt azonban rohannál felvenni a hitelt, érdemes egy kicsit számolnod. Vagyis megnézned, hogy a kamatláb meddig akciós - jellemzően csak a visszafizetés első évében -, majd ehhez add hozzá a kezelési költséget, és nézd meg a THM-et.

Majd vedd sorra ugyanezeket az értékeket az akciós időszak utánra, és ekkor rendre kiderül, hogy a 12 hónap után a kamatláb minimum 5% - ha az akció alatt például 3% volt -, a kezelési költség is nő 1-2%-kal, és így természetesen a THM is magasabb a normálisnál legalább 3-4%-kal a kezdeti akciós időszak után.
Hiszen a banki reklámban szereplő THM akciós kamattal és kezelési költséggel került kiszámításra. Így az első évre például 70 ezerre kiszámolt havi törlesztőrészlet is minimum 88-89 ezerre nő.

Tudtad?
A THM korábbi szabályozása ugyanis - a nem kellően pontos definíció miatt - a hitelnyújtók számára lehetővé tette, hogy hirdetéseikben olyan THM-et tüntessenek fel, amely csak egy kezdeti, akciós időszakra vonatkozó kamatlábbal és kezelési költséggel számol. A 2008. február 1-jével hatályba lépő új rendelet szerint azonban a finanszírozókat a THM kiszámítására a hitel teljes futamidejére vonatkozóan kötelezi. Vagyis itt az ideje a reklám mögé nézni!

Ne hagyd magad!

Általában félrevezető, ha csupán az éves kamatláb és kezelési költség alapján döntesz, ehelyett mindenképpen vedd figyelembe az egyszeri díjakat is!

Miért nem elég, ha csak a THM-et nézed? Mert az nem veszi figyelembe egyebek között: az önerő nélküli - vagy alacsony önerős - hitelkonstrukció esetében a hitelfedezeti biztosítás díját; a banki tranzakciós költségeket - számlavezetési díj, konverziós díj -, az esetleges előtörlesztési díjat, a szerződésmódosítási díjat, a késedelemhez kapcsolódó költségeket - késedelmi kamat, felszólítás díja -, melyeket persze nem feltétlenül fizetsz meg, így ezeket a THM elméletileg sem tudja figyelembe venni, de jó, ha te számolsz vele.

És még egy jó tanács: ne tévesszen meg a számtalan, különböző elnevezésű banki díj! A hitelfelvételhez kapcsolódó összes felmerülő költségről előzetesen, írásban kérj tájékoztatást, és kérdezz rá, hogy a THM számításánál mit is vettek figyelembe!

Ezt is szeretjük