5 hatékony, házi fehérítőszer

Receptekkel

A mesterséges fehérítőszerek drágák, és sem az egészségedre, sem a környezetedre nincsenek jó hatással. Váltsd természetesre!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ott, ahol gyerek van a családban, egy jó fehérítő aranyat érhet, ám csemeték hiányában is tanácsos otthon tartani egy-két csodaszert.

A nyár közeledtével ugyanis egyre nagyobb szükség lesz rájuk - gondolj csak a friss, zamatos, színes gyümölcsök okozta foltokra, a nyári borozós estékre, amelyek emlékét gyakran egy-egy terítő, szoknya vagy blúz őrzi meg, vagy az izzadság okozta foltokra, amelyeket korántsem egyszerű eltávolítani.

Ha eddig számodra is gondot okozott a foltok eltüntetése, a függönyök, a terítők és a fehér ruhák ragyogásának megőrzése, most megkönnyítjük a dolgod: eláruljuk a leghatékonyabb fehérítőszerek titkát!

Számolj le az elsárgult ruhákkal!

A legjobb mosóporok és a rendszeres mosás ellenére is előfordul, hogy az egyébként hófehér ruhák egyszer csak szürkülni, sárgulni kezdenek. Ha a bolti fehérítők nem válnak be, vagy nincs kedved költeni rájuk, használd a vöröshagyma és az ecet erejét!
Négy vöröshagymát tisztíts meg, apríts fel, majd 25 gramm színszappant reszelj le. A hagymát és a szappant tedd egy fazékba, adj hozzá 100 gramm fahamut, önts az egészhez egy liter ecetet, alaposan keverd és főzd fel.

Ezt a keveréket öntsd egy nagyobb lavórba, és ebben áztasd az elsárgult, megszürkült ruhákat. A fehérítési idő kissé hosszú, legalább 10 órát érdemes ugyanis áztatnod benne a ruhákat, az áztatás után azonban végleg búcsút inthetsz a sárga és szürke árnyalatoknak. A textileket érdemes mosógépben kimosni, hogy a keverék teljesen eltűnjön az anyagból.

A szóda erejével a fehér ruhákért

Nem véletlenül használják a gyártók a szódabikarbónát egyre több mosópor esetében: segítségével a ruhák sokáig megőrzik makulátlan fehérségüket, ráadásul a szódával a már elszürkült anyagokat is újjávarázsolhatod.

A függönyök esetében kifejezetten ajánlott a használata, mégpedig a következőképpen. Egy lavórba szórj 500 gramm szódát, majd oldd fel tíz liter vízben, és ebben az oldatban áztasd a függönyöket néhány órán át. Ha letelt az áztatási idő, egyszerűen öblítsd át a textileket tiszta vízben.
Vászonból készült anyagok esetében is nagy segítség a szóda. Ez esetben azonban csupán 100 grammra van szükség, amelyet szintén tíz liter vízben érdemes feloldani. Ebben az oldatban főzd a vászonból készült textileket kis láng mellett néhány órán át, majd alaposan öblítsd át, és mosd ki.
A frissen fehérített ruhákat lehetőleg szabad levegőn szárítsd meg, és akkor, amikor a nap is éri. A napfény ugyanis erősíti a fehérítő hatást.

Tudtad?
Ha a függönyök a cigaretta füstjétől sárgák, akkor érdemes sót használnod a fehérítéshez. Meleg vízbe szórj negyed vagy fél kiló sót - a fehérítendő textil mennyiségétől függően -, és ebben áztasd néhány órán át, majd mosógépben mosd ki.

Mentőövek piszkos, foltos, szürke ruhákhoz

Legyen szó a gyerekek piszkos zoknijairól vagy éppen erősen szennyezett pamut vagy frottír anyagokról, a szóda minden esetben jól jöhet. Enyhe szennyeződések esetén elég egy keveset hozzáadni belőle a mosóporhoz, piszkosabb anyagok esetében viszont célszerű szóda és víz keverékében áztatni őket a mosás előtt.

A szóda mellett jó szolgálatot tehet a fehérítésnél a sütőpor is abban az esetben, ha nincs kéznél szódabikarbóna, vagy a ruhák kevésbé szennyezettek: egyszerűen adj két tasak sütőport a mosóporhoz, és így mosd ki gépben a ruhákat.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha a piszkos zoknik szennyeződéseivel így sem sikerül elbánnod, hámozz meg két citromot, a héjjal tölts meg egy vászon- vagy mosózacskót, és ezt helyezd a mosógépbe a zoknik közé. A zacskóba tojáshéjat is tehetsz, ekkor azonban célszerű ezzel együtt a ruhákat kifőzni a mosás előtt vagy helyett.

Előzd meg!
Egy evőkanál denaturált szesszel és egy evőkanál terpentinnel sokat tehetsz azért, hogy megelőzd a textilek elsárgulását. A keveréket az öblítőprogramhoz kell adni.
Ezt is szeretjük