5 hatékony, házi fehérítőszer

Receptekkel

A mesterséges fehérítőszerek drágák, és sem az egészségedre, sem a környezetedre nincsenek jó hatással. Váltsd természetesre!

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ott, ahol gyerek van a családban, egy jó fehérítő aranyat érhet, ám csemeték hiányában is tanácsos otthon tartani egy-két csodaszert.

A nyár közeledtével ugyanis egyre nagyobb szükség lesz rájuk - gondolj csak a friss, zamatos, színes gyümölcsök okozta foltokra, a nyári borozós estékre, amelyek emlékét gyakran egy-egy terítő, szoknya vagy blúz őrzi meg, vagy az izzadság okozta foltokra, amelyeket korántsem egyszerű eltávolítani.

Ha eddig számodra is gondot okozott a foltok eltüntetése, a függönyök, a terítők és a fehér ruhák ragyogásának megőrzése, most megkönnyítjük a dolgod: eláruljuk a leghatékonyabb fehérítőszerek titkát!

Számolj le az elsárgult ruhákkal!

A legjobb mosóporok és a rendszeres mosás ellenére is előfordul, hogy az egyébként hófehér ruhák egyszer csak szürkülni, sárgulni kezdenek. Ha a bolti fehérítők nem válnak be, vagy nincs kedved költeni rájuk, használd a vöröshagyma és az ecet erejét!
Négy vöröshagymát tisztíts meg, apríts fel, majd 25 gramm színszappant reszelj le. A hagymát és a szappant tedd egy fazékba, adj hozzá 100 gramm fahamut, önts az egészhez egy liter ecetet, alaposan keverd és főzd fel.

Ezt a keveréket öntsd egy nagyobb lavórba, és ebben áztasd az elsárgult, megszürkült ruhákat. A fehérítési idő kissé hosszú, legalább 10 órát érdemes ugyanis áztatnod benne a ruhákat, az áztatás után azonban végleg búcsút inthetsz a sárga és szürke árnyalatoknak. A textileket érdemes mosógépben kimosni, hogy a keverék teljesen eltűnjön az anyagból.

A szóda erejével a fehér ruhákért

Nem véletlenül használják a gyártók a szódabikarbónát egyre több mosópor esetében: segítségével a ruhák sokáig megőrzik makulátlan fehérségüket, ráadásul a szódával a már elszürkült anyagokat is újjávarázsolhatod.

A függönyök esetében kifejezetten ajánlott a használata, mégpedig a következőképpen. Egy lavórba szórj 500 gramm szódát, majd oldd fel tíz liter vízben, és ebben az oldatban áztasd a függönyöket néhány órán át. Ha letelt az áztatási idő, egyszerűen öblítsd át a textileket tiszta vízben.
Vászonból készült anyagok esetében is nagy segítség a szóda. Ez esetben azonban csupán 100 grammra van szükség, amelyet szintén tíz liter vízben érdemes feloldani. Ebben az oldatban főzd a vászonból készült textileket kis láng mellett néhány órán át, majd alaposan öblítsd át, és mosd ki.
A frissen fehérített ruhákat lehetőleg szabad levegőn szárítsd meg, és akkor, amikor a nap is éri. A napfény ugyanis erősíti a fehérítő hatást.

Tudtad?
Ha a függönyök a cigaretta füstjétől sárgák, akkor érdemes sót használnod a fehérítéshez. Meleg vízbe szórj negyed vagy fél kiló sót - a fehérítendő textil mennyiségétől függően -, és ebben áztasd néhány órán át, majd mosógépben mosd ki.

Mentőövek piszkos, foltos, szürke ruhákhoz

Legyen szó a gyerekek piszkos zoknijairól vagy éppen erősen szennyezett pamut vagy frottír anyagokról, a szóda minden esetben jól jöhet. Enyhe szennyeződések esetén elég egy keveset hozzáadni belőle a mosóporhoz, piszkosabb anyagok esetében viszont célszerű szóda és víz keverékében áztatni őket a mosás előtt.

A szóda mellett jó szolgálatot tehet a fehérítésnél a sütőpor is abban az esetben, ha nincs kéznél szódabikarbóna, vagy a ruhák kevésbé szennyezettek: egyszerűen adj két tasak sütőport a mosóporhoz, és így mosd ki gépben a ruhákat.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha a piszkos zoknik szennyeződéseivel így sem sikerül elbánnod, hámozz meg két citromot, a héjjal tölts meg egy vászon- vagy mosózacskót, és ezt helyezd a mosógépbe a zoknik közé. A zacskóba tojáshéjat is tehetsz, ekkor azonban célszerű ezzel együtt a ruhákat kifőzni a mosás előtt vagy helyett.

Előzd meg!
Egy evőkanál denaturált szesszel és egy evőkanál terpentinnel sokat tehetsz azért, hogy megelőzd a textilek elsárgulását. A keveréket az öblítőprogramhoz kell adni.
Ezt is szeretjük