Hány fok legyen a hálószobában? Ez az ideális érték
Te sem tudod, hány fokra is kellene állítanod a fűtőtestet éjszakai pihenéshez?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sok családban nincs egyetértés a tekintetben, hogy mennyi az ideális hőmérséklet a hálószobában, hiszen jellemzően valaki mindig fázósabb.

A szakértők szerint azonban nem véletlen, hogy nagyanyáink idejében a hálószobában még nem volt túl meleg, inkább a konyhát fűtötték, éjszaka pedig egy vastag dunyhával takaróztak.

Hány fok legyen a hálószobában?

Nem csupán energiát és pénzt spórolhatsz meg azzal, ha a radiátor hőszabályozóját alacsony fokon tartod. A National Sleep Foundation - Nemzeti Alvás Alapítvány - szakértői szerint az ideális hőmérséklet alváshoz 65 Fahrenheit, vagyis 18-19 °C. Elsőre kicsit hidegnek tűnhet, de több kutatás bizonyította már, hogy a körülbelül ezen a hőfokon történő alvás a legpihentetőbb az emberi szervezet számára.

Ne húzz ujjat a cirkadián ritmusoddal!

A cirkadián ritmusod - vagyis napi biológiai órád - nem egyszerűen egy belső időmérő eszköz, mely a napfény segítségével az alvás-ébrenlét ütemét szabályozza. Hatással van többek között a testhőmérsékletedre is.

Egy átlagos nap során a hőmérsékleted ingadozást mutat: reggel emelkedik, estefelé, ahogy egyre álmosabbá válsz, süllyed. A legalacsonyabb szinten hajnali 5 óra körül van. Mivel alvás közben alacsonyabb a testhőmérséklet, mint az ébren töltött órák során, fontos, hogy a környezet összhangban legyen ezzel.

Kutatók is megerősítették

Ha éjszaka túl meleg van a szobában, az negatívan befolyásolhatja a minőségi alvást, nyugtalan éjszakát okozva ezzel. A dél-ausztráliai Flinders Egyetem szakértői kapcsolatot találtak az álmatlanság és a magasabb testhőmérséklet között. Vizsgálataik során arra az a következtetésre jutottak, hogy mind az elalvást, mind az éjszakai pihenést nehezíti, ha túl meleg van a hálószobában.

Még mire figyelj?

Természetesen kisebb egyéni eltérések előfordulhatnak, de alapvetően igaz, hogy alacsonyabb hőmérsékleten pihentetőbb az alvás. Emellett az is nagyon fontos, hogy megfelelő időközönként friss levegőt engedj be a lakásba. Korábbi cikkünkben arról olvashatsz, hogyan kell megfelelően kiszellőztetni a lakást.

Végül a páratartalomra is ügyelned kell, ha szeretnél kipihenten ébredni, és elkerülnéd a légúti betegségeket. Részletesebb információkat a témáról itt találsz.

Ezt is szeretjük