Megfeketedett, zsíros grillrács? Újjávarázsolja ez a szuper házi szer
A grillrács tisztítása gyerekjáték lehet ezekkel a vegyszermentes megoldásokkal.

grill
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A grillezés a nyár egyik kedvenc szabadidős tevékenysége, ám a jókedvű sütögetés után alapos csutakolást kíván a megfeketedett, zsíros grillrács. 

Hiába lesz alkalomról alkalomra szennyezett, a megtisztítása nem úszható meg, hiszen a rács legközelebb is élelmiszerrel érintkezik.

A grillrács tisztítása

Nem kell hozzá többórányi fárasztó súrolás, hogy a grillrács újra tiszta és ételkészítésre alkalmas legyen: ha röviddel a sütés után sor kerül rá, a munka egyszerű és gyors. Ellenkező esetben a szennyeződések rászáradnak a rácsra, amit utólag sokkal nehezebb lesz letakarítani.

Első lépésként el kell távolítani a rácsról a rászáradt ételmaradékot. Egy előzetes forrósítás elszenesítheti a rácson maradt darabkákat, ami megkönnyítheti a műveletet. E célra speciális tisztítókefék kaphatók, melyekből a rács alapanyagának megfelelőt kell választani.

Tisztítókeféből fontos jó minőségűt vásárolni, mert a rosszak sörtéje hullhat, és a rácson maradhat, ami egészségügyi kockázatot jelent.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a rács teljesen kihűlt, következhet a körültekintő grilltisztítós áttörlés: a házi keverék négy csésze víz és egy csésze almaecet elegye. Ez spriccelőflakonnal könnyen felvihető. Érdemes 10-15 percig a rácson hagyni, hogy kifejthesse hatását. Ez már önmagában is elegendő lehet, de ráadásként fél, villára szúrt vöröshagymával is áttörölhető a felület. Ha szükséges, a leemelt rács be is áztatható. Végül egy egyszerű mosogatóvizes mosás és öblítés zárja a tisztítást.

A legközelebbi használat előtt érdemes növényi olajba mártott papírtörlővel áttörölni a rácsot: így kevesebb szennyeződés tapad rá a sütés alatt.

Ínycsiklandó grillételek

A grillezés szerelmesei bizonyosan találnak egy kedvükre való receptet a következő összeállításban.

Ezt is szeretjük