Megfeketedett, és csúnya lett a fuga a fürdőszobában? Így lesz újra szép fehér egy nap alatt

A fuga nagyon ötletes módon kifehéríthető.

GettyImages-1342077495 (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagyon jól mutat, amikor a szép csempék között makulátlan, hófehér még a fuga, ezért még annak ellenére is sokan választják ezt a színt, hogy nem praktikus.

A fehér fuga ugyanis fél-egy év múlva elkerülhetetlenül szürkülni, feketedni fog, ami nagyon csúnya, ráadásul elrontja az amúgy mutatós csempefelület összhatását. Aki későn jön rá, hogy a fehér fugával ez történik, sokszor azonnal az újrafugáztatásra gondol, de kár lenne azonnal a drága megoldás után nyúlni. Van egy egyszerűbb, házi megoldás, melyhez még szaki sem kell, csak egy nap, amit az ember a munkára áldoz.

Fugafehérítés

A megoldás a fehér színben - és még más színekben is - elérhető fugafelújító festék, mely segít, ha az idők során a fuga szürke, foltos lett. Akkor is igénybe vehető, ha a csíkok színe eredetileg nem lett egyenletes, vagy ha valaki megbánja korábbi választását, és más színűre szeretné átfesteni a fugáját.

A fugafelújító festék - például a Mapei Fuga Fresca - tisztítószerekhez hasonló flakonban kapható, fejénél pedig kis szivacs helyezkedik el, amely segít az egyenletes adagolásban. Barkácsáruházakban vásárolható meg flakononként 3-4 ezer forintos áron. Azt, hogy mekkora mennyiségre lesz szükség, a csempefelület nagysága határozza meg. Érdemes az üzletbe pontos adatokkal érkezni, így az eladó segíthet meghatározni az optimális számú flakont.

Hogyan kell használni?

Első lépésben alaposan le kell takarítani és vízkőmentesíteni a csempefelületet. Ha a fal szennyezett, a festéket nem lehet megfelelően, makulátlanul eloszlatni. Mielőtt belevágnál a munkába, várd meg, hogy a letakarított felület teljesen száraz legyen.

A cikk az ajánló után folytatódik

A használat menete

1. Még a kupak letekerése előtt jól rázd fel a tubust!

2. Vedd le a kupakot, és fejével előre döntve a flakont, enyhén nyomd a fugafelületre a szivacsvéget! Húzd végig a fuga mentén, de azzal ne törődj, hogy a festékből a csempére is kerül, nem csak a csíkokra.

3. Pár perc múlva a festék már száraz. Ekkor végy egy nedves szivacsot vagy puha, nedves rongyot, és törölgesd le a felesleges festéket a csempékről.

4. Ha befejezted a munkát, a szivacsfejet tisztítsd meg alaposan.

Jó tudni, hogy a festéket kültéren vagy olyan helyeken, melyek mindig víz alatt vannak - csempézett zuhanytálca, medence - nem lehet alkalmazni. Hasonlóképpen nem alkalmas a megoldás hiányos, repedezett fugára.

Repedezett, hiányos fuga?

Ezt is orvosolhatod egy otthoni megoldással. Korábbi cikkünkben elolvashatod, hogyan.

Ezt is szeretjük