Hogyan kell otthon szaki nélkül tapétázni? Így csináld lépésről lépésre

A tapéta felrakásához nem feltétlenül kell szakembert hívni, saját kezűleg is megoldható.

GettyImages-1178781118
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjaink faltrendjében nagy kedvencek a dekoratív, divatos színeket és mintákat felvonultató tapéták, ezért sokan választanak valamilyet a lakásukba.

A vásárlás során is sok mindent meg kell gondolni. A beltér hangulatát, a helyiség funkcióját, és mindezt összhangba hozni az egyéni ízléssel, ám van, ami ennél nagyobb fejtörést okozhat: ki fogja felrakni a tapétát?

Tapétázás saját kezűleg

A legtöbb ember, aki tapétát szeretne a falára, azonnal szaki után néz, ám hamar megállapíthatja, hogy aranyáron tudja megcsináltatni a munkát, ez ráadásul a szakemberhiány miatt még sokáig el is tolódhat. Azt azonban jó tudni, hogy a feladat nem ördöngösség, és ha valaki utánanéz, hogyan kell feltenni az íveket, szakember nélkül is megbirkózhat a feladattal.

Az első lépés, mint minden felújítási munkálat esetében, a tervezés és a szükséges eszközök beszerzése. A tapétaüzletek, barkácsáruházak dolgozói szívesen segítenek ebben, csupán a tapétázni kívánt szoba paramétereivel kell tisztában lenni, beleértve a falak hosszát és magasságát, valamint a rajta elhelyezkedő nyílászárókét.

Függetlenül attól, hogy mennyi tapéta szükséges a számítások szerint, érdemes plusz egy tekerccsel többet vásárolni, hiszen - különösen a mintás tapéták esetében, amelyeknél számít az illesztés - lesz némi hulladék, tehát több anyag fogyhat.

A tapétaragasztó mennyiségét a választott termék mennyisége határozza meg, ugyanis minden tapétához mellékelnek leírást, hogy mennyi ragasztó szükséges a felhasználásához.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ne feledd a tapétavágót, a szivacsot, a Teddy tapétázóhengert, a kisebb ecsetet a sarkok ragasztózásához és a kefét sem, mely a munka lebonyolításához szükséges! Ezeket ugyancsak az üzlet eladója segíthet majd megtalálni, kiválasztani. Nem maradt más hátra, mint a tapétázás.

A tapétázás lépései

1. Tedd alkalmassá a falat a tapétázáshoz! Ha szükséges, gletteld a leütődéseket. Ha már van rajta tapéta, fejtsd le tapétaoldó vagy gőz segítségével, és segítsd a munkát spaklival. Vízzel nem szabad áztatni a falat, mert az új tapéta nem kerülhet nedves falra.

2. Alapozz! Bár ez nem kötelező, de sokan alapozzák a falat egy réteg speciális alapozó vagy tapétaragasztó segítségével. Ez szebb végeredményt ígér.

3. Mérj és vágj! Mérőszalaggal mérd ki, és vágd megfelelő hosszúságúra a tapétát. Ne akkorára, mint a belmagasság, hanem minden csíkra hagyj plusz 5 centimétert. Ahol nyílászáró van, ott annak megfelelően vágd a tapétát, például az ablaknál alacsonyabbra kell vágni az ívet.

4. Ragasztózz! Kenj egy réteg tapétaragasztót a falra és a lapok hátuljára is. Mivel hamar szárad, egyszerre maximum 3-4 ívet ragasztózz be. Annyi ragasztót vigyél fel a falra a hengerrel, hogy az ujjad végighúzva nyomot hagyjon benne. Utána alaposan moss kezet!

5. Helyezd fel! A csíkot illeszd a helyére úgy, hogy a felső része tökéletesen vízszintes legyen. Vízmérték segítségével könnyen eltalálhatod. Ha a tapéta mintás, akkor addig kell lefelé vagy felfelé csúsztatni a következő tapétacsíkot, míg a minták nem találkoznak megfelelően. A tapétatekercsben megtalálható a minták méretéről, illesztéséről - vízszintes vagy eltolásos - informáló, vonalakkal segítő címke.

Mit lehet elrontani?

  • Ha az első vagy egy soron következő tapéta nem egyenes, az összes többi is ferde lesz, és az esetleges minta is elcsúszik.
  • Az is megtörténhet, hogy az egymás után felkerülő csíkokat nem sikerül egy szintben feltenni. Ezt bizonyos minták engedik - például csíkos, egyszínű, ombre -, de a mintásak nem. Ha nem látszik a hiba, akkor a felső részt bordűrrel el lehet rejteni.
  • Előfordul, hogy a tapétacsík kívül is ragasztós lesz. Ezt azonnal le kell törölni nedves vagy száraz rongy segítségével. Ezt az határozza meg, milyen típusú a ragasztó. A bolti szakember tud tanácsot adni.

6. Simítsd! Ha a tapéta a megfelelő helyen van, akkor speciális kefe, illetve henger segítségével simítsd le azt. Az a cél, hogy az ív sima legyen, és az alá szorult légbuborékokat kiszorítsd.

7. Kapcsolók és konnektorok - Végül tapétavágó segítségével vágd körbe a csatlakozókat, kapcsolókat. Erre az időre érdemes áramtalanítani a lakást.

Repedezett a fuga?

Ha a tapétázás megvan, és tovább szépítenéd a lakást, de újracsempézni nincs pénz, így renoválhatod a repedezett, kihullott fugát.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük