Repedezett, hiányos a fuga a fürdőben? Így újítsd meg, ha kipergett a csempék közül

Ha a fuga kipereg, nem kell lebontani a csempét, mert javítható.

GettyImages-168329080
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fehér, szürke vagy színes? Sokféle fuga közül választhat az ember, amikor a falát csempézi vagy csempézteti, a tetszetős eredmény azonban nem örök életű.

Idővel a fuga, különösen, ha nem megfelelő minőségű, vagy rosszul dolgozták be, esetleg a lapok között ragasztóanyag maradt, berepedezhet, kipereghet a lapok közül, és a csíkok egyenetlenné, hiányossá válnak, a fal pedig megcsúnyul. A legtöbb ember ezt látván arra gondol, hogy nagyszabású felújításra van szükség, és le kell szedetni a teljes felületet, majd újracsempézni azt. Szerencsére ez nem így van, a fuga ugyanis javítható.

Hogyan kell javítani a fugát?

A fugát ugyanolyan fugázóanyaggal pótolhatod, mint amilyen az eredeti volt, de ha van hozzá kedved és türelmed, akkor a teljes helyiségben kicserélheted azt, akár egy új színre.

A munkához szükség lesz:

  • egy fugakaparóra,
  • egy ecsetre,
  • egy törlőrongyra,
  • a korábbinak és a csempének is megfelelő fugázóanyagra (kérd az eladó segítségét),
  • fugázógumira,
  • illetve szivacsra (lehet fugázószivacs vagy sima mosogatószivacs).

Első lépésként szedd vissza a fugát! A fugakaparó hasonlít a sniccerhez, ezzel könnyedén beférkőzhetsz a csempelapok közé, és kiszedegetheted a régi csíkot. Vigyázz, hogy a pengével meg ne sértsd a csempét!

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha megvagy, akkor egy száraz törlőronggyal fusd át a falat, hogy eltávolíthasd a munkából származó szennyeződéseket, majd vedd kézbe az ecsetet, és alaposan sepregesd ki a csempelapok közti rést! Ez azért fontos, mert ha egy kevés morzsa is marad a mélyedésben, az új fuga nem tudja rendesen kitölteni azt, és ismét meg fog repedni a csík.

A makulátlanul kitisztított mélyedésekbe fugázógumi segítségével juttass az új fugázóanyagból! Ügyelj arra, hogy az anyag tökéletesen kitöltse a helyet, és alaposan dolgozd a lapok közé! Figyelj arra, hogy az új sávok a régi csíkokkal egy szintben legyenek! Ha mindenhol újrafugázol, akkor is törekedj arra, hogy a fugaréteg mindenütt szinkronban legyen!

Végül, ha a fuga megszáradt, a szivacs segítségével töröld le a lapok szélére kenődött fugát!

Színes fugák

Nézegess képeket csodaszép színű fugákról, és inspirálódj: a te fürdődbe melyik illene?

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük