Hogyan kell szaki nélkül lerakni a laminált padlót? Egyszerű a művelet, ha ezekre figyelsz
A laminált padló kedvelt megoldás, és nem is nehéz szaki nélkül lerakni.

GettyImages-480131418
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Miután nagy felületről van szó, a padló kipofozása sem maradhat el, ha lakásfelújításra kerül sor. A munkálatok azonban sok pénzt emésztenek fel, így az ember akár saját maga is próbálkozhat, szakemberek hívása nélkül.

A laminált padló egy gyakran és szívesen választott beltéri burkolat. Ára megfizethető, és sokféle árnyalatban is kapható, így voltaképpen mindenféle stílusú, színvilágú lakásba lehet belőle megfelelőt találni. Szerencsére az elemek lerakása sem bonyolult, csak a szélekre kerülők méretre vágása vagy a csöveket körülvevő lapok lyukasztása kíván egy némi hozzáértő segítséget, ha valaki nincs otthon az ilyesmiben. Abban, hogy egy adott szobába mennyi laminált parkettára lesz szükség, a bolti eladó tanácsát érdemes kérni, aki az egyes kellékek használatában is adhat tippeket.

A felkészülés

Az anyagok - parkettalapok, párazáró és polifoam alapfólia, szegőlécek - és kellékek - kesztyű, távtartó ékek, ütőfa, kalapács, sniccer a fóliák vágásához, mérőszalag, lamináltvágó, fugázóanyag - beszerzése után az első lépés a felület előkészítése. Ahhoz, hogy a végeredmény valóban tökéletes legyen, a laminált parkettának megfelelő állapotú felületre kell kerülnie.

Amennyiben a felületet frissen betonozták, a munka megkezdése előtt meg kell várni, amíg az teljesen megszárad. Az esetleges szintkülönbségeket aljzatkiegyenlítő segítségével lehet simává tenni. Ha már volt a padlón valamilyen szilárd burkolat, például járólap vagy parketta, akkor azt csak abban az esetben lehet meghagyni, ha tökéletes állapotban van, és nincsenek rajta mélyedések, betörések. Amennyiben a felület nem ép, és nem teljesen sík, a régi burkolat nem maradhat meg, nem kerülhet rá a laminált padló. Hasonlóképp a padlószőnyegtől is meg kell szabadulni. Végül gondos portalanításra van szükség.

A felület előkészítésének fontos mozzanata az alátétfóliák lerakása, melyeket sniccerrel vághatsz méretre. Először párazáró fóliát, majd polifoam alapfóliát kell lehelyezni. A párazáró íveket 6-8 centire vezesd fel a falra is, és körülbelül 20 centiméteres átfedéssel terítsd le. Ezekre helyezd a polifoam fóliákat.

A laminált parketta lerakása

Mielőtt a parkettázást elkezdenéd, hagyd a szalagokat 2-3 napig abban a szobában, ahová kerülni fognak. Erre azért van szükség, hogy átvegyék a szoba jellemző hőmérsékletét, páratartalmát. Ezek legyenek olyanok, mint amilyenek a jövőben várhatóan lesznek. Ellenkező esetben a padlólapok jelentősen el fognak mozdulni a változó hő és páratartalom miatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Valamekkora elmozdulással mindenképpen számolni kell. Hagyj a falak és a szélre kerülő lapok között egy körülbelül 10 mm-es rést (dilatációs rés), hogy a lapoknak a későbbiekben legyen tere elmozdulni épületmozgás vagy hőmérsékletváltozás miatti tágulás esetén. A rés kialakításában a távtartó ékeket hívd segítségül. Nemcsak a széleknél, hanem a küszöbnél ugyancsak szükséges dilatációs rést hagyni. A falnál lévőket a szegőléc, az utóbb említettet a küszöb fogja eltakarni.

A padló lerakását arra a falra merőlegesen kezdd el, ahol a fény beérkezik a szobába, vagy ott, ahol ajtó szakítja meg a fal folytonosságát. Ez utóbbi trükk azért hasznos, mert a bonyolultabb részeket később nehezebb lesz tökéletesen burkolni.

A padlószalagokat az első sorban csak a rövidebb, a továbbiakban a rövidebb és a hosszabb oldalnál kell egymáshoz illeszteni. Fontos, hogy az illesztés tökéletes legyen, hiszen máskülönben elválhatnak egymástól a lapok. A tökéletes illeszkedéshez használd az ütőfát: helyezd a lap külső éléhez, és kalapács segítségével kopogtasd össze az elemeket.

Megeshet, hogy a szalagok tökéletesen kitöltötték a sornak szánt helyet, de az is lehet, hogy az utolsó szalag nem fért ki. Ez esetben lamináltvágó segítségével méretre kell szabni a csíkot, és a következő sort a levágott résszel kell indítani. Ezzel egyúttal az is elérhető, hogy a padló sávjai egymáshoz képest eltolódjanak. Amennyiben az első sor kitöltötte a helyet, a következő sor kezdő elemét akkor is vágd vagy vágasd annyival rövidebbre, hogy a kívánt eltolódást megkapd.

Amennyiben a szobában nemcsak a falon, hanem a földön is távoznak csövek, a parkettát lyukfűrésszel kell kivágni. Mivel ez a mozzanat nem könnyű, és hamar el lehet rontani, ebben a szakaszban érdemes egy hozzáértő illető segítségét kérned.

Hogyan kell feltenni a szegélyt?

Amikor a teljes felülettel elkészültél, menj vissza a szélekhez, és szedd ki a dilatációs résnél hagyott ékeket. Vágd le a padló alá terített fóliának azt a felesleges részét, amit pár centire felvezettél a falra.

Végy egy szegőlécet, majd helyezd a fal és a padló találkozásához, és rögzítsd azt. A legegyszerűbb módszer a speciális ragasztó használata. A sarkoknál sarokelemeket használhatsz a tökéletes szegély kialakításához. Az esetleg fennmaradó réseket színben illő fugázóanyaggal töltheted ki.

Végül nem maradt más hátra, mint hogy gyönyörködj a munkád eredményében. Ha szeretnéd, hogy sokáig ilyen szép maradjon a padló, akkor ne tisztítsd bő vízzel, és ügyelj arra, hogy az esetleg ráboruló folyadékot hamar felitasd. A laminált parketta megfelelő tisztításáról korábbi cikkünkben írtunk.

Falfestés szaki nélkül

A falat is lefestheted saját kezűleg, ha nem szeretnél szakit hívni: a következő cikkből kiderül, hogyan érdemes csinálni, hogy csíkmentes legyen.

Ezt is szeretjük