Szebb lesz, mint új korában: így fóliázd le az ütött-kopott konyhapultot, hogy igazán mutatós legyen

Ha lehangoló és csúnya a konyhapult? Nem kell kicserélni, mégis felújítható.

konyhapult

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A konyhapult az alkotás színtere, egy folyamatosan igénybe vett felület. Így, különösen azoknak a konyhájában, akik szívesen sütnek-főznek, előbb-utóbb nagyon megcsúnyulhat, karcossá, foltossá válhat.

Szerencsére még akkor sem kell megbarátkoznod a lehangoló látvánnyal, ha most éppen nincs pénz új lapot vásárolni, és kicseréltetni azt. Öntapadós, felragasztható fóliával a pult ismét megszépülhet, és nem is kerül sokba.

Mit kell tudni a fóliáról?

A bútorfelújításhoz használatos, konyhapult felújítására is alkalmazható, tekercselt, öntapadó fólia hasonlóképpen működik, mint egy füzetmatrica, amellyel gyerekkorodban találkozhattál: hátoldalán védőréteg található, melyet lehúzol, és így illeszted a helyére.

1

Számos minta elérhető: kapható fahatású, márványhatású, fémhatású, és egyéb színek, minták is. Érdemes alaposan szétnézni az árusító üzletekben, erre specializálódott online boltokban vagy barkácsáruházakban. Válassz olyan bevonatot, amelyik a leginkább illik a lakás árnyalataihoz, stílusához. Érdemes a szükségesnél kicsivel több fóliát beszerezni, hogy kényelmesen lehessen dolgozni az anyaggal, és ne fogyjon el idő előtt.

A fóliát könnyű felhelyezni úgy az egyenes, mint az íves részekre is, és ha véletlenül hiba csúszna a számításokba, akkor a bevonat visszaszedhető. Ez akkor is megoldható, ha megunnád a fóliát, vagy egy óvatlan pillanatban menthetetlen sérülés érte. A kisebb nyesések fóliacsíkkal korrigálhatók.

Hogyan kell feltenni a fóliát?

Az első lépés a konyhapult alapos megtisztítása. Ellenőrizd gondosan, hogy centiméterről centiméterre, mindenütt por- és zsírmentes-e a felület. Ha igen, akkor kezdődhet a munka.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tekerd le az ívet, és amennyiben a minta úgy kívánja, döntsd el már előre, hogy milyen irányban fusson: például, merre haladjon a famintázat száliránya. Ha a bevonatod famintázatú, akkor érdemes a hosszanti helyett a keresztmintát választanod, mert így elvesznek az egymás melletti ívek határvonalai. A teljes pult fóliázása során tartsd meg a választott irányt, hogy a végeredmény valóban esztétikus legyen.

Fontos, hogy az ív hátoldaláról ne vedd le előre a biztonsági papírt, csak akkor, amikor a felhelyezést megkezdted. Ez azért lényeges, mert így precízebb és buborékmentes lesz a felület.

Az íveket nem szükséges, és nem is jó ötlet előre, milliméter-pontossággal méretre vágni, mivel illesztéskor elcsúszhat a fólia, és a széleken esetleg befedetlen csík maradhat. Jobb ötlet, ha az ívet úgy fekteted fel, hogy minden oldalon néhány centit ráhagysz a széleknél. A plusz részeket majd sniccer segítségével vághatod körbe. Az egyenes nyesés érdekében használj vonalzót. Mind a fal mentén, mind a mosogatónál vagy a tűzhelynél járj el hasonló módon.

2

A felfektetett ívet fentről lefelé, óvatosan ragaszd fel, lassanként fejtsd ki alóla a papírt, miközben szilikonsimító segítségével fokozatosan rásimítod a felületre a fóliát. A széleknél hajtsd le azt, és a simító segítségével húzd meg az éleket. 

Ha a pultodnak sarka is van, akkor a pult széléhez érve kissé húzd ki, és enyhén melegítsd fel a fóliát hajszárító segítségével. Így könnyen rásimíthatod az anyagot a sarokra. Ugyanez a taktika az élezésben, vagy akár a domború szélek bevonásában is segíthet. Nézd meg a videót, ha a sarkok bevonásához szükséged van egy kis segítségre!

 A kész felületre természetesen vigyázni érdemes, de mivel vízálló, bizonyos mértékig hőálló és letörölhető, bírja a mindennapi igénybevételt, és évekkel is kitolhatja az esedékes felújítást.

Az olcsó felújítás eszközei

A csempe sem az igazi, és a fal is foltos? Ismerd meg a filléres felújítás további eszközeit következő cikkünkből!

Ezt is szeretjük