Így fess ombre falat saját kezűleg: 3 árnyalat, a megfelelő technika, és gyönyörködhetsz az eredményben
A színátmenet, azaz ombre festés a falakon is nagyszerűen mutat.

c
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Frizurák, ruhák, lakberendezési tárgyak és lakástextilek - bármiről is legyen szó, az ombre, vagyis színátmenetesség rendkívül divatos manapság.

Nemcsak a soroltakon, de akár a falakon is nagyszerűen mutat az ombre. Lakásfelújítás, festés előtt érdemes elgondolkodni rajta, hogyan illene az enteriőrbe. Az átmenetes fal megfestéséhez nem kell különösebb szakértelem, saját kezűleg is megoldható.

Hová és milyen átmenet kerüljön?

Ha tetszetősnek találod az ombre falat, és el tudnád képzelni az otthonodban, először is találd meg azt a felületet, ahová elkészítenéd. A színátmenet kerülhet egy szoba egy falára, például a franciaágy mögé vagy a nappaliba, étkezőbe, a helyiség fókuszterületére, de akár egy szoba összes falán is végigvonulhat. Elsőre érdemes egy kisebb felületű falnál maradni, és csak akkor próbálkozni a többivel, ha már a kezedben van a technika, illetve van időd és kedved folytatni a munkát.

a

Az ombre lehet vízszintes és függőleges is, a színek átmenete egyenes vagy szabálytalan vonalat is követhet. A legegyszerűbb a vízszintes irányú színátmenet megfestése. Bármilyet is készítesz, csakis egyenletes, jó állapotú falon lesz szép: ha a felület pattog, repedezett, mállik, akkor előbb rendbe kell hozatni azt, és csak utána bontakoztasd ki a kreativitásod.

Az árnyalatokat fontos a lakásban találhatókhoz - vagy oda tervezettekhez -igazítani. Figyeld meg, milyenek jelennek meg, melyek a dominánsak a többi falon, a lakás textiljein, bútorain és dekorációjában. Mivel a fal meghatározó a hangulatteremtésben, hatására megújul az egész atmoszféra: válassz számodra kellemes, megnyugtató színt az ombre megalkotásához.

Mire lesz szükséged?

Az átmenet alapesetben egyazon szín több árnyalatát tartalmazza, melyek sötéttől a világosig vagy világostól a sötétig vonulnak fel a felületen. A skála világosabb része tetszés szerint fehérbe is futhat. Bár létezik több különböző színt tartalmazó ombre is, annak a megfestése már egy következő nehézségi fokozat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A festékek kikeveréséhez két színre lesz szükséged. Az egyik az, amelynek az árnyalatait szeretnéd felvonultatni, és szükséged lesz fehér festékre is a világosabbak kikeveréséhez, illetve önmagában felkenve. Menj be egy festéküzletbe, és kérd az eladót, hogy segítsen kiválasztani a faladhoz való, méretének megfelelő mennyiségű festéket!

Vásárolj néhány eszközt is a festéshez: festéktálcát, festőhengert, ecsetet, 1-2 vödröt, festékkeverőt és tetszés szerint szivacsot, valamint víz permetezésére alkalmas, spriccelőfejes flakont!

Így készül az ombre fal

Vedd a fehér és a választott színt, valamint egy vödröt, és a kettő elegyítésével keverj ki egy világosabbat! Ha nem szeretnéd bonyolítani a dolgot, és megelégszel az alap, az átmenet és a fehér színekkel, akkor már el is kezdheted a munkát.

Ha úgy döntesz, további 1-2 árnyalatot is készíthetsz, de fontos, hogy ezek között is látható legyen a különbség, és a végén a fő színből és igény szerint a fehérből is maradjon. Végül rendezd sorrendbe az árnyalatokat erősségük szerint, hogy utólag ne hozzon zavarba a hasonlóságuk!

Mérd le, és egy-egy leheletnyi grafitceruzacsík segítségével oszd fel a falad annyi vízszintes sávra, ahány árnyalatod van! Ha az átmenetet fehérbe futtatnád, akkor annak is számolj plusz egyet! Jó, ha a sávok aránya azonos, de a legalsó vagy a legfelső sáv tetszés szerint szélesebb is lehet.

b

Töltsd ki a sávokat! Indulj el a fehértől vagy legvilágosabb árnyalattól. A soron következő sáv legyen az ötvözött, avagy legsötétebb ötvözött árnyalat, és ha többet is kevertél, akkor folytasd azokkal egyre sötétedő rendben! Minden sáv között tisztítsd meg a hengert!

Kaptál egy csíkos falat. Ezen a ponton következik a finom átmenetek képezése. Mindig két szomszédos sáv határvonalait kell eldolgoznod. Azzal az árnyalattal, amelyik a kettő közül világosabb, kend össze, véletlenszerű mozdulatokkal mosd el az éles határvonalat! Ha a festék közben már száradna, kis vízpermettel nedvesen tarthatod, de vigyázz, hogy ne ess túlzásba, mert a festék lefolyhat! Ezután következhet egy újabb sáv, melyek határvonalait ugyancsak azzal az árnyalattal kell eldolgozni, amelyik a kettő közül a világosabb. Légy alapos: egy részen menj végig kétszer is, ha szükséges, és alkalmazz szivacsot, ha az ecsettel nem boldogulsz!

Ha elkészültél, művednek már csak meg kell száradnia. Az ombre fal makulátlanságában is tetszetős, de úgy a legszebb, ha nem tökéletes. Nem gond, ha kissé foltosabb lett, hiszen az rusztikus, romantikus hatást kelt. Légy büszke az alkotásodra: valószínűleg nem győzöd majd fogadni a dicsérő szavakat!

Maradnál az egyszínű falnál?

Következő cikkünkben abban segítünk, hogy az egyszínű falat csík- és foltmentesre festhesd, saját kezűleg.

Ezt is szeretjük