Egyben lejön a tojás héja, ha így főzöd meg: a világ legegyszerűbb trükkje
Ezt a hámozótrükköt mindenkinek érdemes megismernie: egyben lejön a főtt tojás héja.
A főtt tojás nemcsak finom és tápláló, de megannyi kedvelt fogás, rakott és húsételek, saláták, szendvicskrémek hozzávalójaként roppant sokoldalú is.
A gyakori tojásfőzés ugyanakkor sokak számára mumus a konyhai tevékenységek sorában, hámozása ugyanis sok bosszúsággal járhat. A héj gyakran csak apró szilánkokban könyöröghető le róla, és előfordul, hogy a darabok magukkal rántják a tojásfehérjét is. Így a főtt tojás ahelyett, hogy gusztusosan sima és fényes lenne, göcsörtös lesz, és cseppet sem hívogató.
Tojáshámozás trükkösen
Szerencsére van négy nagyszerű trükk, mely egyszer és mindenkorra véget vet a bosszantó pepecselésnek. A tojás ezekkel a főző-, illetve hámozópraktikákkal gyorsan kicsusszan a héjából, ami alig sérül, szinte egyben leválik a felületéről.
Az első trükk - Már a főzővízen is sok múlhat: a pucolást megkönnyítendő érdemes egy kanál ecetet vagy némi sót adagolni hozzá, és így forralni. Ennek a főzőpraktikának köszönhetően a héj könnyebben lefejthetővé válik az elkészült tojásról.
A második trükk - Ha a tojás megfőtt, óvatosan, azonnal öntsd le róla a forró vizet, majd eressz rá hideget. Ezután fogd meg a tojást, és kocogtasd a két végét egy tál vagy a mosogató széléhez. Mivel a héja megreped, a tojás gyorsabban fog lehűlni. A hirtelen hőmérséklet-csökkenés hatására a héj megadja magát, a tojás pedig könnyen kibújik belőle.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A harmadik trükk - A készre főtt tojást helyezd egy műanyag ételtároló dobozba. Engedj rá annyi hideg vizet, hogy félig ellepje, majd helyezd fel a doboz tetejét, és alaposan rázd össze az egészet. A héjat ezután lazán és egyben fejtheted le a tojásról.
A negyedik trükk - A már kész tojást öblítsd le egy kis hideg vízzel, majd helyezd egy vágódeszkára. Tedd rá a tenyered, és enyhe nyomást kifejtve gurítsd a tojást néhányszor előre, majd vissza. A lassan berepedező héj elválik a tojásfehérjétől, így egyben lefejthető lesz a felületéről.
Tojásfrissesség-teszt
A praktikák sora ezzel még nem ért véget: a tojás frissességét egyszerűen tesztelheted. A következő ötlet különösen főzés esetén hasznos, hiszen ilyenkor nem jöhet szóba, hogy leüssük, megvizsgáljuk a sárgáját, és megszagoljuk a tojást.
Így teszteld, friss-e még a tojás: pofonegyszerű módszerekkel kideríthető
A tojás nem örök életű, de három egyszerű trükk segíthet felmérni a frissességét.
Elolvasom