Még nem vagy 35? Egy állami támogatás, ami neked is jár

A Fészekrakó program sokak életét megkönnyítheti. Ha kíváncsi vagy a részletekre, olvasd el cikkünket!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Önerő nélkül lakást vásárolni ma csaknem lehetetlen, ezért érdemes körülnézni, milyen lehetőségek léteznek állami támogatás igénybevételére. Az egyik ilyen a Fészekrakó program.

Mit kell tudni a Fészekrakó programról?

A Fészekrakó program lényege, hogy segítse a fiatalokat saját lakáshoz jutni, éppen ezért használt vagy új lakás vásárlásához, illetve házépítéshez lehet igénybe venni.

A Fészekrakó program keretében a Magyar Állam a központi költségvetés terhére készfizető kezességet vállal a fiatal pár hitelfelvételekor.

35 év alatti párok vagy gyermeküket egyedül nevelők igényelhetik a Fészekrakó támogatást, akik így minimális önerővel juthatnak hozzá állami kezességvállalás mellett, akár kiegészítő fedezet nélkül egy ingatlanhoz.

A támogatás részletei

A lakásvásárlás és a házépítés ára vagy ház vásárlásakor a telekár nélkül számított, általános forgalmi adót tartalmazó építési költség nem haladhatja meg Budapest vagy megyei jogú város esetén a 12 milliót - használt lakásnál -, illetve a 15 millió forintot - új lakásnál.

Így juthatsz 700 ezer forintos támogatáshoz
A lakástakarékkal több mint 700 ezer forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthatsz. Kattints ide, és tudj meg többet!

Más településeken használt lakásnál nem lehet több 8 milliónál, új lakás esetében pedig a 12 millió forintnál.

Az állami készfizető kezesség a fedezetként szolgáló lakóingatlan hitelbiztosítéki értékének 60%-át meghaladó részére, de legfeljebb 100%-áig terjedhet ki. Az állami kezességvállalás sem jelenti azonban azt, hogy megmenekülnél az adósság egy részétől, amennyiben bedől a hitel. Kattints ide, és tudd meg, mit jelent mindez konkrétan, és hogyan hajtja be a NAV.

Jó, ha tudod

Az egyes bankok más és más feltételeket szabhatnak a Fészekrakó hitel igénybevételére, noha alapjaiban a program minden intézmény esetében ugyanaz. Nem egyforma ugyanis például a minimálisan felvehető hitel összege, és változó lehet a futamidő is. Általánosságban azonban elmondható, hogy az igényelhető hitelösszeg alsó határa körülbelül 1-2 millió forint, maximális összege pedig a fedezetül szolgáló ingatlan hitelbiztosítéki értékének 100%-a is lehet.

Mielőtt bankot választasz, érdemes körülnézned, hol a legkedvezőbbek a feltételek.Tájékozódj az interneten, vagy a bankokban személyesen!

Ezt is szeretjük