Mire elég 15 ezer forint?

Megmondjuk!

Nem kell százezreket költened a lakásfelújításra: elég egy-két szabadnap, néhány jó ötlet, és mindössze 15 ezer forint.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kevés lakásban nyílik lehetőség arra, hogy a nappali kizárólag a vendégek fogadását szolgálja: a legtöbb nappali reggeltől estig, nap mint nap használatban van.

Ha a te nappali szobád is többfunkciós, alaposan meg kell tervezned a felújítását, hogy a legtöbbet hozhasd ki belőle.

Mielőtt azonban nekilátnál, gondold végig, hogy mi mindenre fogod használni a szobát, és ahhoz mérten igyekezz kialakítani új arculatát. A következő trükkökkel könnyen megy majd, ráadásul a pénztárcádba sem kell mélyen belenyúlnod: 15 ezer forintból kihozhatod őket.

Oszd fel a teret - színekkel, anyagokkal!

Ahhoz, hogy új arculatot kölcsönözz a nappalinak, nincs szükség rá, hogy tetőtől talpig kimázold: elég csupán egy-két felületnek új színt adnod, amellyel ráadásul két legyet üthetsz egy csapásra. Annak ellenére ugyanis, hogy bizonyos mértékben maga a bútorzat határozza meg a terület funkcióját, az egyes részek elkülönülését a falak színezésével is kiemelheted, hogy mindegyik pontosan illeszkedjen a benne folyó tevékenységek hangulatához, amellett, hogy a célnak megfelelően van berendezve.

Ha a szoba egyik végében néhány falfelületet teltebb színűre festesz, esti használathoz illő étkezőhelyet hozhatsz létre, egy más árnyalatúra festett sarkot pedig dolgozósaroknak jelölhetsz ki. A padló szintén jelezheti az elkülönülő funkciókat, ha viszont nem akarsz új burkolatra költeni, szerezz be gyékényfonatot vagy egy dekoratív rongyszőnyeget, és azt terítsd a nappali zóna padlórészére.

Használd a textileket!

Praktikus olyan kanapét választani a nappaliba, amely cserélhető huzattal rendelkezik. Ha ugyanis meguntad a kanapé színét és mintáját, ilyen esetben kárpitozás helyett elég egy másik huzatot beszerezned. Ha a jelenlegi kanapéd nem ennyire praktikus, könnyen feldobhatod néhány izgalmas anyagba bújtatott - a bútor és a nappali stílusától függően selyem, velúr, puha szövet vagy éppen kordbársony - díszpárnával is. Az elegáns részletekre gondolva egy-egy, gombokkal díszített párnával vagy pelenkaöltéssel szegett pléddel is megfűszerezheted.
Az egyszínű, önmagukban mintás anyagokat - amilyen például a halszálkás vagy jaquard gyapjúszövet, illetve a kordbársony - az év- és napszakoktól függően állíthatod előtérbe. Télen jólesnek a puha, meleg rétegek, tavasszal és nyáron azonban helyezd előtérbe a szellősebb, hűvös anyagokat.

Újítsd fel a bútorokat!

A lakások többségében még ma is fából készült bútorokkal találkozni. A túl sok fa azonban unalmasan hathat, ellenben a festett változatokkal, melyek valamivel könnyebb, frissebb hatással bírnak.
A fehérre festett fa tiszta, egyszerű megjelenésű, ha azonban oldottabb légkörre vágysz, fesd színesre a bútorokat - vagy legalább egy-kettőt. Ez kiváló módszer régi székek felújítására, amelyekből akár étkezőgarnitúrát is összeállíthatsz, de a nappali egyik sarkában is elhelyezhetsz egyet, és magazinokat, könyveket tarthatsz rajta.

A fa átfestése nem bonyolult dolog. Először az előző festékréteget kell lecsiszolnod - lakk esetén használj festékeltávolító oldatot -, majd a letisztított felületeket bevonnod alapozóval és közbenső bevonattal, végül lefestened a kívánt festékkel. Ha fényes felületet szeretnél, használj magasfényű festéket, a félig matt hatás elérése érdekében pedig selyemfényűt.

Készíts praktikus és izgalmas tárolóhelyeket!

A nappaliban - eltérő funkcióiból adódóan - a tárgyak könnyen felhalmozódhatnak, ezért oda kell figyelned a rendben tartásukra, ugyanakkor arra is, hogy az elrendezésük ne keltsen unalmas hatást.
A könyvek például élettel töltik meg a helyiséget, a túl sok, tökéletesen egyenletes sorban elrendezett könyv azonban egysíkú lehet. Hogy ezt elkerüld, szerezz be néhány fonott kosarat vagy dekoratív dobozt, és helyezz el belőlük egyet-egyet a polcokon a könyvek között.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha nem zavarnak a durva felületek, saját flexibilis tárolórendszert is kialakíthatsz néhány fából készült rekesz egymásra pakolásával. Ügyelj arra, hogy elég erősek és tiszták legyenek, továbbá tegyél mindegyikbe valamilyen nehéz tárgyat - például könyveket -, nehogy felboruljanak. A hatás funkcionális és némiképp ipari jellegű, a rekeszek faanyagára nyomtatott, a tartalomra utaló feliratok pedig egyéni jelleget adnak a polcoknak.

Jöhetnek a polcok!
Szellős, ugyanakkor praktikus tárolóhelyeket alakíthatsz ki néhány keskeny, látható rögzítés nélküli polc egymás fölé helyezésével - akár egy szekrényt is kiválthatsz velük. Jól mutatnak rajtuk a családi fényképek, a CD-k és néhány dekoratív album is.
Cikkünkhöz a Lakásdekoráció mindenkinek című könyv adott ihletet.

A kötet tartalmazza az alapvető lakás-felújítási technikák - festés-mázolás, tapétázás, csempézés, padlóburkolás - ismertetését lépésről-lépésre leírt útmutatásokkal és illusztrációkkal. Fényképes ötlettárral segít a lakás valamennyi helyiségének berendezésében és dekorálásában a konyhától a hálószobáig. Emellett beavatja az olvasót a stílusok, a színek, az anyagok és a minták műhelytitkaiba.
Praktikus könyv mindazoknak, akik saját kezűleg alakítanák ki álmaik otthonát.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük