Mire elég 15 ezer forint?

Megmondjuk!

Nem kell százezreket költened a lakásfelújításra: elég egy-két szabadnap, néhány jó ötlet, és mindössze 15 ezer forint.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kevés lakásban nyílik lehetőség arra, hogy a nappali kizárólag a vendégek fogadását szolgálja: a legtöbb nappali reggeltől estig, nap mint nap használatban van.

Ha a te nappali szobád is többfunkciós, alaposan meg kell tervezned a felújítását, hogy a legtöbbet hozhasd ki belőle.

Mielőtt azonban nekilátnál, gondold végig, hogy mi mindenre fogod használni a szobát, és ahhoz mérten igyekezz kialakítani új arculatát. A következő trükkökkel könnyen megy majd, ráadásul a pénztárcádba sem kell mélyen belenyúlnod: 15 ezer forintból kihozhatod őket.

Oszd fel a teret - színekkel, anyagokkal!

Ahhoz, hogy új arculatot kölcsönözz a nappalinak, nincs szükség rá, hogy tetőtől talpig kimázold: elég csupán egy-két felületnek új színt adnod, amellyel ráadásul két legyet üthetsz egy csapásra. Annak ellenére ugyanis, hogy bizonyos mértékben maga a bútorzat határozza meg a terület funkcióját, az egyes részek elkülönülését a falak színezésével is kiemelheted, hogy mindegyik pontosan illeszkedjen a benne folyó tevékenységek hangulatához, amellett, hogy a célnak megfelelően van berendezve.

Ha a szoba egyik végében néhány falfelületet teltebb színűre festesz, esti használathoz illő étkezőhelyet hozhatsz létre, egy más árnyalatúra festett sarkot pedig dolgozósaroknak jelölhetsz ki. A padló szintén jelezheti az elkülönülő funkciókat, ha viszont nem akarsz új burkolatra költeni, szerezz be gyékényfonatot vagy egy dekoratív rongyszőnyeget, és azt terítsd a nappali zóna padlórészére.

Használd a textileket!

Praktikus olyan kanapét választani a nappaliba, amely cserélhető huzattal rendelkezik. Ha ugyanis meguntad a kanapé színét és mintáját, ilyen esetben kárpitozás helyett elég egy másik huzatot beszerezned. Ha a jelenlegi kanapéd nem ennyire praktikus, könnyen feldobhatod néhány izgalmas anyagba bújtatott - a bútor és a nappali stílusától függően selyem, velúr, puha szövet vagy éppen kordbársony - díszpárnával is. Az elegáns részletekre gondolva egy-egy, gombokkal díszített párnával vagy pelenkaöltéssel szegett pléddel is megfűszerezheted.
Az egyszínű, önmagukban mintás anyagokat - amilyen például a halszálkás vagy jaquard gyapjúszövet, illetve a kordbársony - az év- és napszakoktól függően állíthatod előtérbe. Télen jólesnek a puha, meleg rétegek, tavasszal és nyáron azonban helyezd előtérbe a szellősebb, hűvös anyagokat.

Újítsd fel a bútorokat!

A lakások többségében még ma is fából készült bútorokkal találkozni. A túl sok fa azonban unalmasan hathat, ellenben a festett változatokkal, melyek valamivel könnyebb, frissebb hatással bírnak.
A fehérre festett fa tiszta, egyszerű megjelenésű, ha azonban oldottabb légkörre vágysz, fesd színesre a bútorokat - vagy legalább egy-kettőt. Ez kiváló módszer régi székek felújítására, amelyekből akár étkezőgarnitúrát is összeállíthatsz, de a nappali egyik sarkában is elhelyezhetsz egyet, és magazinokat, könyveket tarthatsz rajta.

A fa átfestése nem bonyolult dolog. Először az előző festékréteget kell lecsiszolnod - lakk esetén használj festékeltávolító oldatot -, majd a letisztított felületeket bevonnod alapozóval és közbenső bevonattal, végül lefestened a kívánt festékkel. Ha fényes felületet szeretnél, használj magasfényű festéket, a félig matt hatás elérése érdekében pedig selyemfényűt.

Készíts praktikus és izgalmas tárolóhelyeket!

A nappaliban - eltérő funkcióiból adódóan - a tárgyak könnyen felhalmozódhatnak, ezért oda kell figyelned a rendben tartásukra, ugyanakkor arra is, hogy az elrendezésük ne keltsen unalmas hatást.
A könyvek például élettel töltik meg a helyiséget, a túl sok, tökéletesen egyenletes sorban elrendezett könyv azonban egysíkú lehet. Hogy ezt elkerüld, szerezz be néhány fonott kosarat vagy dekoratív dobozt, és helyezz el belőlük egyet-egyet a polcokon a könyvek között.

Ha nem zavarnak a durva felületek, saját flexibilis tárolórendszert is kialakíthatsz néhány fából készült rekesz egymásra pakolásával. Ügyelj arra, hogy elég erősek és tiszták legyenek, továbbá tegyél mindegyikbe valamilyen nehéz tárgyat - például könyveket -, nehogy felboruljanak. A hatás funkcionális és némiképp ipari jellegű, a rekeszek faanyagára nyomtatott, a tartalomra utaló feliratok pedig egyéni jelleget adnak a polcoknak.

Jöhetnek a polcok!
Szellős, ugyanakkor praktikus tárolóhelyeket alakíthatsz ki néhány keskeny, látható rögzítés nélküli polc egymás fölé helyezésével - akár egy szekrényt is kiválthatsz velük. Jól mutatnak rajtuk a családi fényképek, a CD-k és néhány dekoratív album is.
Cikkünkhöz a Lakásdekoráció mindenkinek című könyv adott ihletet.

A kötet tartalmazza az alapvető lakás-felújítási technikák - festés-mázolás, tapétázás, csempézés, padlóburkolás - ismertetését lépésről-lépésre leírt útmutatásokkal és illusztrációkkal. Fényképes ötlettárral segít a lakás valamennyi helyiségének berendezésében és dekorálásában a konyhától a hálószobáig. Emellett beavatja az olvasót a stílusok, a színek, az anyagok és a minták műhelytitkaiba.
Praktikus könyv mindazoknak, akik saját kezűleg alakítanák ki álmaik otthonát.

Kiadja a Reader's Digest.
Ára 7990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük