Milyen gyakran kell kimosni a farmernadrágot? A minimum, amit tegyél meg az egészségedért

A farmer mosási gyakorisága fontos kérdés, hiszen nem jó, ha túl sűrűn történik, de az sem, ha ritkán kerül rá sor.

Farmer mosásának gyakorisága
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár az 1800-as években feltalált farmernadrágot eredetileg strapabíró munkásruhának szánták, idővel az emberek ruhatárának egyik legtöbbet viselt, közkedvelt, divatos darabjává nőtte ki magát.

A mindennapos viselet azonban csak akkor lehet tökéletes, ha megfelelően karbantartod. A mosás gyakorisága és módja is kardinális kérdés.

Milyen gyakran kell kimosni a farmernadrágot?

Bizonyára számodra sem ismeretlen a tapasztalat, hogy a ruhaneműk annál gyorsabban öregednek, minél többször kerül sor a kimosásukra, és ez a farmernadrágra is igaz. Ha túl sűrűn, és nem megfelelő módon mosod, a nadrág veszít a színéből, felülete láthatóan kopik, és anyaga minősége romolhat. Minden viselés után indokolatlan kimosni a nadrágot.

Természetesen az sem jó, ha túl ritkán kerül sor a farmer mosására. Bár az Albertai Egyetem mikrobiológus kutatóinak vizsgálata arra jutott, hogy a farmernadrág 15 hónap után is csak annyira lesz szennyezett, mint 13 nap után, az, aki igényes az öltözékére, és fontosnak tartja a személyes higiéniát, nem odázza el ilyen extrém mértékben a nadrág kimosását. Gondoljunk csak a külső és belső felületi szennyeződésekre, mint a tömegközlekedésből eredő kosz, ételfoltok, kedvencekkel való érintkezésből származó piszok, a verejték, vagy az óhatatlanul keletkező szagokra. Végtére is milyen gyakran érdemes kimosni a farmert?

Az American Cleaning Institute szakértőinek tanácsa szerint a farmernadrágot három viselést követően kell a mosógépbe tenni. Ezzel kiküszöbölhető, hogy a nadrág felületéről kórokozók kerüljenek a bőrre, a kezedre - és azon keresztül akár a szádba is. Ne feledd, hogy nemcsak a gyakoriság, de a mód is kulcsfontosságú.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan mosd a farmert?

Korábbi cikkünkben bővebben is olvashattál a farmer helyes mosásáról. Ezt a ruhadarabot mindig magában mosd, nehogy a más árnyalatú farmerekből kioldódó festék elszínezze eredeti árnyalatát. Az anyagot fordítsd ki, hogy minél kevesebb fizikai hatás érje a színét. A mosáshoz használj színkímélő mosószert, a mennyiséget pedig a farmer súlyának megfelelően redukáld: egy kupaknyi szer általában 5 kilogramm ruha mosására alkalmas. A farmer súlya ennek a töredéke, tehát ne tölts teljes, csak csökkentett adag mosószert a tartályba. A mosási hőfok ne haladja meg a 30 fokot, és kerüld a szárítógép használatát is, hiszen benne a súrlódás tovább koptatja a farmer színét.

Ettől megy tönkre a mosógéped

Ne csak arra figyelj, amit mosol, de magára a gépre is: ha ezeket a hibákat elköveted, a mosógéped hamar tönkre fog menni.

Egykettőre tönkremegy a mosógép, ha erre nem figyelsz: 4 gyakori hiba, ami lerövidíti az életét

A mosógép érzékeny szerkezet, érdemes vigyázni rá, hogy minél tovább működőképes maradjon.

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük