Hogyan kell kézzel mosni? Nézd meg, te jól csinálod-e!
Kézi mosásra bármikor szükség lehet, így érdemes tisztában lenni azzal, miként lesz hatékony.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kézi mosásra nemcsak akkor lehet szükség, ha olyan kényesebb anyagok szorulnak tisztításra, mint a kasmír, a gyapjú, a selyem vagy akár a tiszta pamut, de olyankor is, ha hímzéssel és egyéb díszítéssel ellátott ruháidat, illetve fehérneműidet nem szeretnéd a mosógépbe tenni, vagy éppen csak sürgős mosásra lenne szüksége egyetlen darabnak, ami miatt nem akarsz külön programot elindítani.

Bár mindenkinek megvannak a maga kézi mosásra vonatkozó praktikái, ha a következő lépéseket követed, nem ronthatod el.

Erre lesz szükséged

Az említett anyagokon és ruhadarabokon kívül érdemes minden mást is kézzel mosni, amelynek címkéjén ilyen utasítás található. Ugyanitt találod meg az információt arra vonatkozóan is, hogy milyen hőfokú vizet bír el az anyag, ennek hiányában azonban langyos, kézmeleg vizet használj.

A vizet elég egy egyszerű lavórba engedni - ha gyakrabban akarsz kézzel mosni, speciális, bordázott oldalút is érdemes beszerezni -, de moshatsz a mosdókagylóban, nagyobb mennyiségű ruha esetében pedig a kádban is.

Utóbbi esetekben ráadásul a vízcsere is egyszerűbb, nem kell ugyanis a lavórt emelgetni, és kiöntetni, elég, ha leengeded a vizet, majd frisset eresztesz.

Használhatsz mosószappant is, más esetben adj egy marék mosószert a langyos vízhez, keverd meg kicsit, majd hagyd, hogy feloldódjon. Ha különösen kényes anyagról van szó, folyékony mosószert lehet célszerű használnod, ez ugyanis némileg kíméletesebb.

Így csináld!

Mártsd a ruhát a vízbe, majd forgasd és öblögesd át, hogy mindenhol nedves legyen. Ezután hagyd állni kicsit, hogy a mosószer kifejthesse hatását, majd kezdj el úgymond dolgozni az anyaggal, azonban csak nagyon óvatosan - semmiképp se dörzsöld erősen, inkább csak nyomkodd, forgasd.

A kényesebb területekre, például a hónalji részre, a zoknik talpára vagy a makacs foltokra érdemes egy kis adag mosószert külön is tenni, illetve ebben az esetben az erősebb dörzsölésre is szükség lehet.

A mosás után öntsd ki a mosószeres vizet, majd öblítsd át alaposan a ruhát hideg vízzel - ezt megteheted folyóvíz alatt is, de úgy is, hogy újra- és újraengeded a vizet, majd forgatod, öblögeted benne a ruhát egészen addig, míg meg nem szabadulsz a mosószermaradványoktól.

Ezután a biztonság, illetve az illat kedvéért öblítős vízben is átforgathatod a ruhát. Végül facsard ki, de csak gyengéden, majd rázd ki belőle a maradék vizet is, és hagyd megszáradni. Sokak esküsznek továbbá a törölközős módszerre is, amelynek lényege, hogy a kifacsart, vizes ruhát tiszta törölközőre fekteted, majd felcsavarod azzal együtt, utóbbi így magába szívja a maradék nedvességet is.

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Ezt is szeretjük