Újabb százezreket húzhatnak ki a zsebedből!
Január óta hazánkban is kötelező a zöldkártya a lakásokra. Bár néhányan haladékot kaptak, érdemes időben felkészülni a kiadásokra.

beauty and style
Top olvasott cikkek

2009 januárja óta az új építésű lakásokra kötelezően, a használtaknál önkéntes alapon kell kiállítani energiatanúsítványt, ha eladod, vagy bérbe adod a lakásodat.

December óta ráadásul már azok között a szakemberek között is válogathatsz, akik a lakcímkét, azaz az energetikai tanúsítványt elkészítik. Hogy mindez mit jelent, és milyen plusz költségeket ró a tulajdonosokra? Eláruljuk.

Tetőtől talpig átvizsgálnak

A lakások címkézését, azaz energiaosztályba sorolását a Mérnöki és az Építész Kamara által közösen kiadott jogosultsággal lehet majd elvégezni. A jogosultság megszerzéséhez a szakirányú felsőfokú végzettség mellett külön vizsgát is kell tenni, melynek részleteit a két kamara közösen dolgozta ki. A jelentkezőknek általános építésügyi, valamint speciális, épületenergetikai területen kell bizonyítani szaktudásukat.
A leendő tanúsítók az épület adottságai alapján állapítják majd meg, milyen energetikai kategóriába esik a lakás: így például megvizsgálják a falak és a tető minőségét, szigetelését, a fűtési rendszer típusát, korát, illetve a nyílászárók állapotát.
Új épületeknél a tanúsítvány kiállításához elegendő lehet az építési műszaki dokumentáció átvizsgálása, használt lakások esetében azonban helyszíni felmérésre is szükség lesz.

Jó, ha tudod!
Az első tanúsítók már decemberben megkezdik a vizsgákat, így nem kell aggódnod, vajon lesz-e olyan szakember, aki kiállítsa a tanúsítványt. A jogosult szakértőket a kamarák tartják majd nyilván, tehát elsődlegesen a kamarai névjegyzékekből tájékozódhatsz róluk.

Hogyan működik a lakcímke?

A hazai szabályozás mögött az Európai Uniónak az a felismerése áll, hogy az épületek energiahatékonyságának javítására a legolcsóbb és leghatékonyabb eszköz az épület használóinak hiteles informálása.

Ezért tette minden tagországa számára kötelezővé az épületek energetikai tanúsítását, azaz a lakcímkét.
A lakcímke egyrészt A-tól I-ig egy adott energiahatékonysági kategóriába sorolja be az ingatlant, másrészt javaslatokat is tesz e besorolás javítására, többek között az ingatlan energetikai állapotának korszerűsítésére, energiahatékonyságának további javítására. A kedvezőbb minősítésű lakcímke értelemszerűen növeli majd a ház vagy a lakás értékét, hiszen egy A tanúsítványú lakás energiaszámlái alacsonyabbak lesznek, mint mondjuk egy I kategóriás ingatlané, amely csak a javasolt korszerűsítések megvalósításával kerülhet előnyösebb besorolásba.

Akár százezrekbe is kerülhet

Mindez azonban pénzbe kerül, nem is kevésbe. Bár a használt lakások tulajdonosai haladékot kaptak, a lakcímke jelentős kiadásokat ró rájuk, hiszen ahhoz, hogy jobb kategóriába kerüljenek, akár a teljes fűtési rendszer cseréjére vagy éppen a homlokzat hőszigetelésére is szükség lehet.

Magának a tanúsítványnak a megszerzése viszont nem kerül vagyonokba: díja 10-15 ezer forint körül alakul.

Lakcímke és energiahatékonyság
A lakcímkéről, illetve az otthonod energiahatékonyságát javító lépésekről érdemes bővebben tájékozódnod az Energia Klub ingyenes Lakcímke füzete segítségével. A kiadvány megrendelhető a lakcimke@energiaklub.hu e-mail címen, a 06(1)411-3518 telefonszámon, illetve letölthető a www.lakcimke.hu honlapról, ahol további információk is találhatók az ország több vidéki településén elérhető energetikai tanácsadó szervezetekről.
Ezt is szeretjük