Így spórolj a fűtésszámlán!

Néhány okos kis szerkentyűvel akár az új télikabátod árát is megspórolhatod a fűtésszezonban anélkül, hogy egy pillanatig is fagyoskodnál.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha kint röpködnek a mínuszok, akkor az egyetlen, amit tehetsz, hogy felcsavarod a fűtést. Nem mindegy azonban, hogy mennyire. Néhány okos vagy praktikus szerkezettel megdöbbentően sokat spórolhatsz.

Egy okos fólia a radiátor mögött: hőtükörfólia

Az ár-arány érték tekintetében az egyik legjobb megoldás a tükörfólia. Mindössze néhány száz forintos befektetéssel a fűtésre fordított energia akár 5-6%-át is megtakaríthatod, persze csak akkor, ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy szabályozni tudod a lakás fűtését. Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy az egyik barkácsboltban beszerzel egy visszaverő fóliát, és azt a fűtőtestek mögötti falra rögzíted.

Az ötletes megoldás lényege, hogy az alumíniumborításnak köszönhetően a fólia visszaveri a t a falról, és az nem a falfelületet, hanem az adott helyiséget fűti. Ennek köszönhetően lejjebb tekerheted a fűtést, ami már egyetlen fok esetében is 5-6%-os energiamegtakarítást eredményezhet a fűtésszámládban.

Ha központi fűtésed van: termosztatikus szelep

Minden egyes helyiség hőmérsékletét szabályozhatod a radiátorra szerelhető termosztatikus radiátorszeleppel, mely egy szeleptestből és a hozzá illeszkedő hőmérséklet-érzékelő és -szabályozó termosztátból áll. Ennek a mindössze néhány ezer forintért beszerezhető készüléknek a használata biztosítja, hogy egy adott fűtőtestbe - a szabályozófejen beállított hőmérsékletnek - megfelelő mennyiségű fűtővíz jusson. Így a fűtőtestben nem kering feleslegesen a fűtőtestet átjáró forró víz, hanem csak annyi energiát használsz el, amennyire a lakás melegen tartásához feltétlenül szükséged van.

Ha hosszabb távra gondolkodsz: szobatermosztát

Ha hajlandó vagy egy kicsivel több pénzt áldozni és ezzel együtt hosszútávon befektetni, akkor mindenképpen szerezz be egy szobatermosztátot. Manapság ez a legegyszerűbb és legelterjedtebb fűtésszabályozási módszer, melynek lényege, hogy ez az okos kis szerkezet egy bizonyos - előre beállított - információ alapján szabályozza a fűtőkészülék teljesítményét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a lakás hőmérséklete, valamint az előre beprogramozott hőmérséklet alapján a szerkentyű ki-be kapcsolja a fűtést.

Ma már rengeteg típus közül válogathatsz, amiből egyenesen következik, hogy az árak is egyre szélesebb skálán mozognak. A manuálistól a digitálison át az telefonon felhívható és lekérdezhető, hordozható készülékig minden kapható. Ésszerű keretek között érdemes minél modernebb szobatermosztátot választani, hiszen ezek a legalkalmasabbak az energiatakarékos szabályozásra. Tízezer forintért már igazán intelligens szobatermosztátot vásárolhatsz, ami rövid idő alatt visszahozza az árát.

Egy filléres megoldás: párologtató

A érzeted szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora a lakás páratartalma. Minimális ráfordítással anyagi helyzeted mellett az egészségi állapotodon is javíthatsz, ha otthonodban törekszel az optimális páratartalom fenntartására.

Néhány radiátorra helyezhető párologtató és egy páratartalom-mérő beszerzésével jelentős eredményeket érhetsz el.

Ennek oka, hogy, ha az úgynevezett relatív nedvességtartalom 50% alá süllyed, akkor hidegebbnek érezheted a levegőt. Ha efölött van a páratartalom, akkor viszont ellenkező hatást érhetsz el.

Ezt is szeretjük